Skocz do zawartości

[Rama] Czy mój kubuś to wytrzyma

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jasne, bo miałeś tą świadomość że zmieniłeś na inny skok. Ja zmieniłem ze 100 na 120 i jakoś nie widzę różnicy ani problemów. To jeszcze niech producent podaje że 100 przy wadze X a 120 przy wadze Y bo przecież ugięcie a co za tym idzie geometria będzie inna. Jakaś psychoza zapanowała z tym skokiem, pękające główki bla bla bla, jeden na 10 000 przypadków. Koleszka kupił Mattsa z amorem 100mm który padł po roku teraz ma Duro 130mm jezdzi tak już 4 lata i jakoś nie płacze że mu główka pęknie. Mało, tego Duro polecili mu w serwisie, podobno dobrym. Z tego co mi wiadomo w przypadku 80% ram producent podaje tolerancję od-do.

Napisano

Urwanie główki to nie problem wynikający z geometrii (w przypadku takiego skoku widelca) ale z innej eksploatacji do której taka zmiana ma prowadzić.

Mój giant warp fs miał widelec o skoku 60 mm a najwyższy model 100 i było to w ramach legalności.

Napisano

Mój giant warp fs miał widelec o skoku 60 mm a najwyższy model 100 i było to w ramach legalności.

No właśnie dokładnie to miałem na myśli, zawsze jest jakaś tolerancja producenta. O tej główce też wiem, chodziło mi o to że zazwyczaj w takich sytuacjach jest straszenie "urwiesz główkę".

• Mod Team
Napisano

Niektórzy producenci podają tolerancję jako wysokość widelca mierzoną od haków do korony, nie jako skok. Jak ktoś już napisał, widelce o tym samym skoku mogą różnić się dość znacznie wysokością. Także warto odwiedzić stronę producenta ramy i poszukać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...