rybciasum Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Dla mnie zmiana z XCMa na Skareba 80mm, różnica pewnie z 3cm była znacząca
Gość pw524 Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Jasne, bo miałeś tą świadomość że zmieniłeś na inny skok. Ja zmieniłem ze 100 na 120 i jakoś nie widzę różnicy ani problemów. To jeszcze niech producent podaje że 100 przy wadze X a 120 przy wadze Y bo przecież ugięcie a co za tym idzie geometria będzie inna. Jakaś psychoza zapanowała z tym skokiem, pękające główki bla bla bla, jeden na 10 000 przypadków. Koleszka kupił Mattsa z amorem 100mm który padł po roku teraz ma Duro 130mm jezdzi tak już 4 lata i jakoś nie płacze że mu główka pęknie. Mało, tego Duro polecili mu w serwisie, podobno dobrym. Z tego co mi wiadomo w przypadku 80% ram producent podaje tolerancję od-do.
tobo Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Urwanie główki to nie problem wynikający z geometrii (w przypadku takiego skoku widelca) ale z innej eksploatacji do której taka zmiana ma prowadzić. Mój giant warp fs miał widelec o skoku 60 mm a najwyższy model 100 i było to w ramach legalności.
hellfirez1 Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 czyli rozumiem że nie mam się czego bać. Dzięki wielkie
Gość pw524 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Mój giant warp fs miał widelec o skoku 60 mm a najwyższy model 100 i było to w ramach legalności. No właśnie dokładnie to miałem na myśli, zawsze jest jakaś tolerancja producenta. O tej główce też wiem, chodziło mi o to że zazwyczaj w takich sytuacjach jest straszenie "urwiesz główkę".
Mod Team sznib Napisano 12 Listopada 2012 Mod Team Napisano 12 Listopada 2012 Niektórzy producenci podają tolerancję jako wysokość widelca mierzoną od haków do korony, nie jako skok. Jak ktoś już napisał, widelce o tym samym skoku mogą różnić się dość znacznie wysokością. Także warto odwiedzić stronę producenta ramy i poszukać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.