Skocz do zawartości

[Przewody] do hamulców hydraulicznych shimano

CzikO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję pomocy w sprawie dobrania przewodów hydraulicznych shimano.

Otóż przeszukałem już dość sporo stron w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania lecz nie udało mi się to za bardzo.

Do rzeczy:

Mam klamki xt m785, przewód shimano BH59, i zaciski m486.

Chcę trochę przez zimę usprawnić moje hamulce zmieniając zaciski na nowe SLX m665, ale zastanawiam się również nad przewodami i tu pojawia się problem.

Słyszałem że przewody BH90 są wiele sztywniejsze wewnątrz co polepsza pracę hamulców tylko nie wiem czy będą one pasować do mnie. Myślałem żeby odciąć banjo i na obu końcach zwyczajnie założyć oliwki i poskładać. Czy tak pójdzie zrobić, czym tak faktycznie różnią się przewody bh59 od bh90 i czy warto wywalić prawie 150 zł za komplet nowych przewodów.

Z góry dzięki :)

Pracy hamulca za bardzo nie polepszy sam sztywniejszy przewód natomiast podobno im sztywniejszy przewód tym klamka jest mniej gąbczasta osobiście w to nie wierzę gdyż miałem styczność z naprawdę twardymi klamkami i przewodem BH59 i naprawdę miękkimi flakami na przewodzie BH90. Więc według mnie lepiej nie przepłacać i założyć tańsze BH59 bo siły hamowania nie zwiększysz samym przewodem tym bardziej że Shimano do hamulca SLX M665 zaleca przewód SM-BH59. Do zaciski M665 możesz założyć przewód tylko na oliwkę.

Masz racje do tego zacisku wejdzie tylko oliwka, no a ja chce kupić ten przewód i obciąć banjo i wsadzić oliwkę na bh90 która jest dostępna na allegro. Tylko czy te przewody różnią się jakoś wyraźnie wymiarami ( zew i wew) . Zastanawiam się własnie czy zostać przy tych co mam 59 lub spróbować z 90.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...