Skocz do zawartości

[kaseta] różnica między CS-HG30 i CS-HG41

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kup tańszą, bo i tak jest klasę wyżej, ale różnicy to ja bym tam nie zauważył. Do nowej kasety kupuje się nowy łańcuch! Jeżeli chcesz stary założyć to nie kupuj nic i zajeżdżaj cały napęd.

Napisano

Nowa kaseta przyjmie lekko używany łańcuch ale 5k to trochę za dużo.

proponuję coś z sunrace'a tańsze niż sh*tmano i sram a z całkiem dobrze działają

Napisano

Teraz jaki łańcuch wybrać: ten co był (KMC) czy Shimano?

Skąd my mamy wiedzieć jaki był poprzedni? Ja proponuję KMC. Lepsze niż Shimano, a tańsze. Nie wiem jaki model. Ja do kasety HG-41 wziąłem KMC X-8. ;)

Napisano

Jest sens wydawać ~50 zł na łańcuch typu HG50 do kasety CS-HG41? Kusi mnie spróbować czegoś innego niż obecny KMC :)

Teoretycznie to te same grupy tj Alivio.

Tak patrzę to do tej kasety jest polecany łańcuch HG40.

Napisano

Czy oprócz tego, że model HG41 ma nawiercane koronki czymś jeszcze się różnią te kasety? Zamierzałem kupić kasetę HG30, ale HG41 jest tańsza. Łańcuch KMC z przebiegiem 5 kkm.

HG30 to już stary model jest i zazwyczaj jest tańszy od HG41.Obecnym odpowiednikiem HG30 jest HG31, który już ma otwory ulżeniowe, a różnica zapewne jest głównie w wykończeniu antykorozyjnym, które w HG41 jest lepsze.

Łańcuchy KMC wg mnie mają obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości. Od dłuższego czasu jeżdżę tylko na KMC Z-82, który już niestety nie jest produkowany.

Napisano

Ja ostatnio zmieniłem napęd i poszedłem po taniości. Z HG-40 zszedłem do HG-31 i CN-HG40 do KMC-Z8. Jak na razie jedzie... Wydaje mi się, że nie ma co dopłacać do HG-41. Na MTB jeżdzę na HG-30 (9-rzędów) i jak na razie ładnie śmiga (od około 1800 km).

Napisano

Co ma przerzutka do kasety? Chyba nic. Ważne, żeby nie miała zajechanych kółeczek i luzów i to tyle jeżeli chodzi o przerzutkę. Kaseta to ma się nijak do przerzutki.

Napisano

No to dzięki za rady, kupuję kasetę HG41 (7 rzędowa) :) A nad łańcuchem jeszcze się zastanowię. I przy okazji wymienię kółeczka przerzutki tylnej. A blat na jeden łańcuch jeszcze zostawię.

Napisano
Zasada jest prosta. Nowa kaseta = nowy łańcuch.

Za mało Ci wyjaśnili? Nowa kaseta to musi być nowy łańcuch. Nie ma sensu kupować nowej kasety bez łańcucha. Jeżeli chcesz tak zrobić to nie kupuj nic i jeździj.

Napisano

Zdecydowałem, że kupię dokładnie taki sam łańcuch jaki mam obecnie KMC - sprawdzony, ani razu się nie zerwał. Jednak nie potrafię zidentyfikować co to za model. Na ogniwkach widzę tylko napisy KMC, Z, Narrow i Z-4J. Jak to rozgryźć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...