Skocz do zawartości

[rower] konstrukcja mieszana - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad taką konstrukcją, która byłaby połączeniem kół 29" i 26".

Na bazie ramy 26" z widelcem 29" powstałby rower, który mógłby zachowywać się ciekawie w terenie pagórkowatym. Przednie koło 29" znacznie lepiej radziłoby sobie na szlakach piaszczystych

a w połączeniu z pozostałą konstrukcją z kołem 26" rower byłby wygodniejszy przy zjazdach ze stromych zboczy. Zastanawia mnie tylko czy geometria ramy na koła 26" będzie współgrać z widelcem i kołem 29", czy kąty, które niestety będą zmienione siłą rzeczy, pomogą czy zaszkodzą

komfortowi jazdy takim rowerem, może już ktoś próbował coś takiego poskładać, na pewno nie jestem pierwszym takim ciekawskim rowerzystą.

Unibike podążył zdecydowanie na około. Takie rozwiązanie ma nikły sens, jeśli już składać 69, 67 czy 79, to większe koło z przodu.

Też tak uważam, większe tylne koło wymaga użycia większej siły podczas gdy małe przednie zakopuje się w piachu, w sumie bezsens, na ubitej drodze nie ma to znaczenia, na krętych, ubitych ścieżkach może być ciekawie, przód bardziej zwrotny ale w piachu czy błocie ......

Rzeczywiście temat już "zjechany", niepotrzebnie zawracam głowę.

Temat lekko stary i zarzucony

http://www.trekbikes...archive/69er3x9

i z widelcem Mavericka

23404369er.jpg

Konstrukcja ciekawa, jest jednak pewna niedogodność, trzeba wozić 2 dętki ze sobą.

Pamiętacie zapewne jedne z pierwszych bicykli, które miały małe kółko z tyło a przód do wysokości podbródka cyklisty, ciekawi mnie jak jeździło się na takich wynalazkach.

Czy ktoś z Was miał okazję jechać w terenie na konstrukcji mieszanej kiedy 29" było z przodu, podzielcie się wrażeniami?

Pamiętacie zapewne jedne z pierwszych bicykli, które miały małe kółko z tyło a przód do wysokości podbródka cyklisty, ciekawi mnie jak jeździło się na takich wynalazkach.

Zapraszam do Muzeum nietypowych rowerów, w Gołębiu w woj. lubelskim. ;)

Tam można się na takim czymś przejechać. http://www.muzeumrowerow.pl/index.html

W trasie najczęstsze są przebicia a na nie działają łatki wraz z ich poprawnym użyciem, co jest kluczowe. Nie wiem jak z upychaniem dętek 26 na 28", ale łatki są chyba dobrym kompromisem wagi do przydatności.

Nie mogę się zgodzić z takim twierdzeniem, przebicie przebiciu nierówne, jak złapiesz gumę na kamieniu, kiedy dętka dobije do obręczy i zostanie przecięta, to założenie łatki pomoże, jeżeli natomiast w oponę wbije się jakiś kolec, którego nie będziesz widział to nawet zakładając nową dętkę masz ją od razu przebitą jeszcze przed lub po pełnym napompowaniu albo zaraz po ruszeniu, tak więc zanim ją założysz, czy łataną czy nie, sprawdź dokładnie czy cokolwiek nie wystaje od wewnątrz opony, musisz to zrobić bardzo dokładnie bo kolec może być ścięty od zewnątrz i schowany tak, że dopiero po naciśnięciu na zewnętrzną powierzchnię opony ponownie wychodzii.

W takim przypadku jeżeli nie jesteś w stanie sobie poradzić, można wypchać oponę trawą, podkoszulką i różnymi szmatami wyciągając uprzednio dętkę.

Unibike podążył zdecydowanie na około. Takie rozwiązanie ma nikły sens, jeśli już składać 69, 67 czy 79, to większe koło z przodu.

To wcale nie jest takie głupie. Tylna piasta jest wyżej niż przednia, więc rower jest pochylony i cały czas zjeżdża z górki - perpetum mobile.

;)

Co do 29 z przodu i 26 z tyłu to pamiętam że w temacie z rowerami On One ktoś sie takim chwalił (chyba IvanMTB) i z tego co pamiętam to nie był zadowolony.

Jeszcze taki tytanowy brzydal pojawił się niedawno na bikerumor (na dole strony): http://www.bikerumor.com/2012/10/28/oregon-handmade-bicycle-show-2012-ti-cycles-69ers/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...