marnon Napisano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 witam! Przymierzam się do składania kół , jak sprzedam szosę będę miał kase na ładne koła do maratonu i wypraw w góry, mam prośbę chciałbym poskładać coś dobrego co posłuży na dłużej, piasty oczywiście na maszynach, szprychy pewnie DT co do obręczy nie wiem jak się da to DT jak nie to mavic, proszę o pomoc i propozycje takich zestawów , koła mają być wyłącznie pod TARCZE!waże 70kg... wpadły mi w oko również koła XT od Formixa , bardzo ładne, także jest jakaś alternatywa z góry dzięka za pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 jak za 900 pln bys wyrwał xt to na pewno warto, czasami ktoś sprzedaje komplety na xtr-ach pod tarcze i ridigach ( pozostałaś po modnych radonach evo) monituj allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DENI Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 dt hugi 240,dt xr 4.1d,dt comp uzywki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 no dzięka, XT są bardzo fajnymi kołami, za tą kasę może i dałoby rade ale ze stanów więc raczej marnie z gwarancją a jeśli coś nawali choć trochę się centrną to lipa, serwis drogi i tego się boję, po rozmowie z arnikiem przymierzam się do takiego zestawu : prosze o eryfikację czy to dobre: - piasty woodman bill ltc -obręcze DT 4.1d - szprychy DT competition i sprzęt mam pewny bo od arnika, jedynie nie jestem przekonany co do piast no ale na hugi czy onyxy mnie nie stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Chodź podawałeś, że na maszynach piasty może mimo wszystko takie zestawienie Cię zainteresuje: Piasty XT Centerlock (na konusach ale wg mnie to zaleta względem maszyn) 245zł/549g Obręcze Alexrims TD16 (nie oferowane ale do dostania jeszcze – nie super lekkie ale wytrzymałe i z systemem ograniczającym „udziabanie wężyka”) 200zł/1048g Szprychy DT Revolution czarne pewnie preferujesz 64szt z (z alu nyplami jak chcesz, niby pod tarcze nie polecane ale na 32szt na przodzie w starym biku miałem i to nie DT z tarczą 180 Formuli przy 90kg wagi i zupełnie nic się nie działo z nimi) 64x4=256zł/286g W sumie za dwa koła: 701zł /1883gramy (bez zamków) I jeszcze Ci zostanie 200zł, można ewentualnie dopłacić za markę i wziąć bo jesteś lekki jakieś lżejsze obręcze Mavica Pzdrv P.S. Piasta DT ze swym patentem zapadek jest faktycznie rewelacyjna. Ale cena to gruuuba przesada. Mam szosową DT/Ibis ze starego sprzedanego roweru MTB przełożoną, bo mi było jej szkoda. Wsadziłem do takiego Gianta, którym z dzieciakiem,wypady wakacyjne z rodziną czy do pracy jeżdżę itp i do dziś od 10 lat rewelacja, no i ten donośny odgłos (chodź aluminiowy bębenek to nienajlepszy pomysł a maszynowe łożyska ciągle trzeba zmieniać to patent zapadek kasuje wszelkie jej wady) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja ja zaproponuje cos takiego: - piasta tył: woodman bill ltc na przod mozesz kupic piaste MAGURE/HAYES (w sumie to samo co ONYX) albo tez woodmana.. -obręcze DT 4.1d - szprychy DT competition -alu nyple Ja akurat jestem za piastami na maszynach.. Lx na konusach zjechalem chociaz sporo km zrobily ale cena konusow jest tak wysoka ze sie nie oplaca ich remontowac:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Mentos taki zestaw odpada ja mam mocowanie tarczy is czyli standard, a Marcin5611 przeciez powyżej podałem mój zestaw jaki chce złożyć a ty mi zaproponowałeś w 98% to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaska Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 A ja proponuje cos takiego: - obrecze Mavic XC717 2 x 180 zl - szprychy DT Revolution 64 x 4 zl = 256 zl - piasty DT Onyx - niestety nie pamietam cen Kolka sa lekkie i na 100% zmiescisz sie w 900 zl. Ja wlasnie przymierzam sie do kupienia takiego zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gonzo Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 a moze MAVIC CROSSLAND??? W 900 zl sie zmiescisz i masz swietne kola, w których wszystkie elementy stworzone sa do wspolpracy ze soba!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gonzo Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 sorki mialo byc MAVIC CROSSRIDE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Kaśka bardzo fajny twój zestaw ale onyx nie dostane tak tanio żeby zmieścić się w 900zł koła nie muszą być wybitnie lekkie ale wytrzymałe dlatego DT 4.1d , gonzo crossride w necie chodzą po 599zl crossland coś ok 800zł ale i tak się nie skuszę na nie, dlaczego? bo to co poskładam na pewno będzie lepsze i łatwiejsze do serwisowania, tam trzeba by cudować z wymianą szprych itp. wolę jednak standardwe kołą choć nie przecze miałem na uwadze crossride i crossland ze względu na niebagatelny wygląd... kołą mają być pod tarcze , mocowane IS , dzięki za dotychczasowe opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 a co można zamiennie włożyć zamiast tych obręczy DT coś równie wytrzymałego niekoniecznie tak lekkiego no i tańszego? zauważyłem że dużo modeli scott'a , czy też ktm mają na ten rok koła na obręczach mavic 317, jednak w katalogu ich nie widziałem, czżby to ubiegłoroczny model? jaka jest cena takiej obręczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 jak dobrze poszukasz i pogadasz ze sprzedającymi na allegro to taki zestawik wyrwiesz za ok 700zł DT Swiss 4,1 d piasty XT (co prawda nie maszynówki ale wytrzymałe ) szprychy DT Competition zestawik w miarę lekki i wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 a czy ktoś może mi coś powiedzieć na temat kół shimano XT podobno są zbliżone do XTR pewnie różnica będzie w rodzaju użytych materiałów... jeździł ktoś? jak z wytrzymałością takich kół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Cerity [109 i 259] DT Comp [nie wiem ] I jakieś porządne obręcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 20 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 jeśli chodzi o pisaty to juz na bank wiem jakie, teraz najbardziej zastanawiam się nad obręczami te mavici 717 w porównaniu z DT poza ceną dają rade wytrzymałościowo? no i jaka jest różnica pomiędzy szprychami revo a comp DT ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kustom Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ja niedawno kupowalem kolka: mavic xc717disc, szprychy dt competition, piasty xt i ladnie daja rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 20 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ja niedawno kupowalem kolka: mavic xc717disc, szprychy dt competition, piasty xt i ladnie daja rade no to kilka pytań dlaczego xt i kulki a nie maszyny i np. woodman? ile ważysz? i gdzie składałeś / kupowałeś te koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kustom Napisano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 xt(32 szprychowe) te starsze bez centerlocka bo: nie zadrogie, sprawdzone, trwałe i jakos kulki mi wcale nie przeszkadzaja waze 75kilo wszystko zamawialem w bikestacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 22 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 a piasty które wziąć te woodmany bill ltc czy dt cerit? na innym forum mowili że dt są o niebo lepsze a ja sam już nie wiem,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oswaldini Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jestem w trakcie składania kół i ja proponuje takie 4 zestawy: Zestaw 1: Obręcze: DT XR 4.1d 155zł w www.bikestacja.pl (425g/1szt) Piasty: Shimano XT 245zł w bikestacja (243g/430g real) Szprychy: DT Revolution 64szt 198zł(3zł/szt) w bikestacja (260g) Cena: 753zł + wysyłka, waga: 1783g (mi niepasi :/) Zestaw 2: Obrecze: Mavic XC717 Disc 159zł w bikestacja (404g real) Piasty: Reborn RH- i RH+ DISC 179/289zł (143/265g) - nowe koncem maja !! jak wytrzymałosc ?? niewiem :/ Szprychy: DT Revolution 64szt 198zł(3zł/szt) w bikestacja (260g) Cena: 984zł (niestety blizej 1000:/)+ wysyłka, waga: 1476g !! i to jest ok Zestaw 3: (pancerny ale drogi:/) Obręcze: DT XR 4.1d 155zł w www.bikestacja.pl (425g/1szt) Piasty: DT ONYX 205/450zł w allegro.pl (198/393g) (mozna wpakowac DT Hayesa to samo i 55zł tansze tylko ze srebrne:/) Szprychy: DT Revolution 64szt 198zł(3zł/szt) w bikestacja (260g) Cena: 1163zł+ wysyłka, waga: 1701 (mozna urwac 42 wkladajac XC717) Zestaw 4: Mieszanka z powyzszego :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 26 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zestaw jeden jest dla mnie do przyjęcia ale zamiast dt4.1d wzialbym mavic 717disc i nie revo a comp bo to pod tarcze ale nie wiem jeszcze co z piastami czy kulki xt czy maszyny cerit w sumie to twoja propozycja jest niezla ale chyba nie liczyles do tego zaplatania co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oswaldini Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 zestaw jeden jest dla mnie do przyjęcia ale zamiast dt4.1d wzialbym mavic 717disc i nie revo a comp bo to pod tarcze ale nie wiem jeszcze co z piastami czy kulki xt czy maszyny cerit w sumie to twoja propozycja jest niezla ale chyba nie liczyles do tego zaplatania co? 1. Zaplecenie w bikestacji +25zł nie ja nie liczylem bo zrobi mi to ojciec ma do tego "prze rece" :] 2. Aha co do XC717 DISC to jest odpowiednik X317 z poprzednich lat !!! Waga identyczna !!!!!!! Na allegro obecnie sa po 95zł (czarne 105) ale na 36szprych i srebrne (blee) ale cena nizsza i to sporrrrrrrrrro !!!!!! Obserwoj allegro a trafisz Obys mnie tylko nie wyprzedzil bo poluje na nie wlasnie :] 3. Ja kulek nie toleruje !!!!!! LX zajechalem po 2000km !! Mam teraz Srama z przodu 9.0 SL i miodzio !! bez porownania no i ta waga 180g. Wiec jesli Chcesz tanie a dobre piasty to tylko DT CERIT, waga przod luzz tylko 196g ale tył to masakra prawie 500g !!!!!! dla mnie tył odpada :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 26 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 na 317 sporo seryjnych bików w tym roku jest poskładanych choćby scott'y ale nie spotkałem się jeszcze na allegro czy w sklepie internetowym z wersja disc, srebrne tez odpadają... maniakiem wagi nie jestem także nie przejmuję się aż tak kupując piasty chcę żeby dość długo posłużyły choć nic nie działa wiecznie.. co się stało z Twoim lx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oswaldini Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 1. X317 DISC tutaj X317 DISC ale 36 otw. czarne NIE POMYL SOBIE Z XM317 z 2006 bo to co INNEGO, na bikestacja sprzedaja jako X317 (a tak naprawde to maja XM317 pisze na obreczy na foto) !! 2. W LX zmielilem kulki z jednej strony, kulka mi sie rozpadla jedna i zmieliła reszte :/ bierznie były ok i konusy tez, kulki wymienilem ale nie chcialem juz tej piasty i sprzedalem (DOBRZE ZROBILEM!!) Kulek nie ma co porownywac do maszyn, poprostu MEGA mniejsze opory toczenia !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.