Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Rozmiar tarcz

marcin33892

Rekomendowane odpowiedzi

co do tych klamek to serio jest aż tak duża różnica między jakimiś sd a twoimi xt ?

Między SD7 a XT M770 zauważalnej różnicy nie ma najważniejsze jest to aby klamka miała regulacje siły działania (Servo Wave) która jest dostępna w klamkach XT i XTR a u Avid'a w SD7 i FR5. Niektórzy nawet twierdzą, że SD7 lepiej działa z BB7 niż XT niestety nie miałem okazji tego spróbować ;) nawet mnie nie dziwią te stwierdzenia gdyż klamki SD7 są dedykowane do zacisków BB7 :) Ja jednak zdecydowałem się na XT bo cały rower mam na tej grupie i ładniej wszystko się komponuje razem :002:

Te klamki Deore nie są złe ale leprze będą Avid'y albo te XTR'y gdyż mają regulacje siły działania.

że he ;D ja jeżdżę na metalikach i to z tarczą 160 mm - masywna, nie za dobre chłodzenie - i nic się nie dzieje

Ból w tym że:

po pierwsze primo nie każdy hamulec ma na tyle siły, żeby ścisnąć odpowiednio mocno klocki hamulcowe...ale era hydraulików z za małą mocą do metalicznych okładzin chyba minęła (stare pierwsze Deore nie miały w ogóle siły i hamulce piszczały zamiast hamować odpowiednio)

po drugie primo: seebcio, nic się może nie dzieje, gdy hamujesz na zimno. Nie wiem jak i gdzie jeździsz, ale w mieście i na lekkich trailach trudno o zagrzanie hamulców. A wystarczy ruszyć się w konkret góry i nawet najwiekszy zacisk jesteś w stanie zagrzać.

W górach na - jak to mówią - "chartckorowyh" zjazdach nie ma co szukać z tarczą 160mm.

Nie wymądrzam się i nie mam się za hardkorowca - piszę z doświadczenia, bo etap tarczy 160mm mam za sobą.

Pytanie, do czego te tarcze mają służyć? :)

Kolega marcintrzytrzyosiemdziewięćdwa pisze o LESIE - do spowolnienia starczy i 140mm (uwaga, może się nie dać zamontować), ale jak ma kupić i tak nową to niech se weźmie zestaw min. 180/160 lub lepiej 180/180 :) Do LeaderFoxa spokojnie wejdzie a o ramę się nie bój. Bomber też przyjmie 180mm.

Jak kupować nowe, to uważam, że zawsze z lekkim zapasem.

wiem, wiem że 160 mm to się do niczego nie nadaje, jednak podałem taki przykład

Nie! Nie odbieraj mnie aż tak źle ;) sorki - 180/160mm miałem i też dawały radę :)

z półmetalikami po prostu musiałem dać odpocząć hamulcom ze dwa razy przy tych samych zjazdach, przy których teraz na 203/180 z metalikami prędzej dam odpocząć dłoniom :D a co tam w dole w hamulcach piszczy, to się zastanawiam na dole :P

ja po prostu nie bardzo widzę dużej roli w grzaniu się zacisku tylko dlatego, że klocki są typu metaliki ;)

Grzanie się (lub nie) metalików jest jeszcze o tyle istotne, że i przewodniość cieplna i współczynnik tarcia są inne.

Lepiej ciepło rozchodzi się po całym układzie, a nie tylko po tarczy, ale też szybciej się grzeją bo drobiny metalu trą o metal.

...zauważalna odczuwalna różnica na PLUS - mocniejszy hamulec jest używany rzadziej ;)

I O TO WŁAŚNIE CHODZI W CAŁEJ ZABAWIE :) żeby nie ściskać kurczowo palców na klamkach, a jedynie hamować kiedy zajdzie potrzeba! Zaufać hamulcom, że zadziałają w każdej chwili tak mocno i szybko, jak tylko chcemy (i z odpowiednią modulacją, czym mechaniki niestety nie grzeszą!!!).

Po 10 latach w górach już wiem, że lepiej wrzucić na tył gorszą przerzutkę, niż oszczędzić na hamulcach :) komplet najtańszych obecnych Deore hydraulicznych będzie moim zdaniem lepszy niż mechanik - można je mieć bez tarczy za ca. 200zł na koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...