Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Simplon Lexx - po kompleksowej przebudowie

kolo1

Pytanie

Napisano

Chciałem zaprezentować swoje dzieło Simplona Lexx ( roz L ) - składany od podstaw . Rowerku jeszcze nie ważyłem ale myślę że koło 11 kilo będzie.

Jego charakterystyka ;

rama Simplon Lexx 20'

amortyzator przód Fox F 100 RLC

amortyzator tył Fox Float RP23

korba XT FC-M770

kaseta CS-M770 11-34T

łańcuch SHIMANO DURA-ACE XTR CN-7701

przerzutka tył Shimano XTR RD-M970

przerzutka przód SHIMANO Deore XT FD-M771

manetki Shimano SL M770 - po przeróbce :)

hamulce Shimano XT BR-M785

tarcze xtr SM-RT97

linki i pancerze JAGWIRE RIPCORD

mostek Ritchey WCS 110

kierownica Easton Monkey Lite Lo Rise Carbon

chwyty SETLAZ CROSS EYED

sztyca Ritchey WCS

stery FSA

koła XT WH-M775

opony Rocket Ron Evolution UST 2,25

siodełko Fizik Nisene CP

zacisk KCNC

kapsel mostka KCNC

zaciski KCNC

śruby w korbie TISO

uchwyt na bidon KLS

licznik SIGMA 1609 STS

p1200879t.jpg

Uploaded with ImageShack.us, p1200882.jpg

Uploaded with ImageShack.us, p1200881c.jpg

Uploaded with ImageShack.us,

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano
Rowerku jeszcze nie ważyłem ale myślę że koło 11 kilo będzie.

Raczej około 12 kg .

Siodełko jest ....brzydkie.

Czemu tłumik ustawiłeś w taki sposób ( regulatory w stronę rury podsiodłowej)? Jakakolwiek regulacja to dramat - nie wspominając o włączeni PP w czasie jazdy.

Napisano

2i

Może bedzie 12 kg nie ważyłem nie wiem . Co do siodełka może i brzydkie ale jakie wygodne :) . Docelowo siodełka będą dwa jedno na krótkie trasy drugie na długie ( to co teraz jest zamontowane ) . Co do dampera musi być tak zamontowany bo inaczej ramie wahacza może uszkodzić zaworek . Pozostaje jeszcze opcja do góry nogami ale to już zupełnie jest padaka - tak jak jest teraz jest już wygodniej przełączać . Będzie jeszcze próba z zamontowania innej wersji foxa z wentylkiem z przodu - może akurat będzie dobrze .Co do korby - czarna korba odpada za szybko się rysuje . Planowałem w tym rowerze załozyć napęd 3x10 ale ostatecznie zrezygnowałem -miałem wątpliwości co do wytrzymałości łańcucha . Pozdr.

Napisano

Zyska wagowy na śrubkach jest raczej symboliczy - pare gramów , prędzej będzie tu korzyść wizualna :) . Zgodnie z sugestami wymieniłem siodełko i szycę , teraz jest założone Selle Italia SLR XC Flow ze sztycą Ritchey WCS . Tak jak pisałem z Fizika nie rezygnuję - przy dłuższych trasach niestety komfort jest priorytetowy . Korby na czarną nie wymienię - miałem już Shimano XT FC- M780 w czarnym kolorze i niestety pierwsza rysa pojawiła się już pierwszego dnia co paskudnie wyglądało . Rower został zważony i wynik to 11.7 kg

p1200977.jpg

Uploaded with ImageShack.us

p1200976.jpg

• Mod Team
Napisano

RR 2.25 UST waży ok. 690 gramów, RR 2.25 TLR - ok.490 plus ok. 70 gramów mleczka. Luźno licząc na jednym kole można urwać ok. 130 do 150 gramów ( zależnie od wagi opony i ilości mleczka). Sumarycznie na dwóch oponach można zaoszczędzić ok. 250-300 gramów.

Mało?

Napisano

Rowerku nie myślę bardziej odchudzać - ważę 90 kg więc wytrzymałośc stawiam na pierwszym miejscu . Do 11 kg myślę że dało by się zejśc, w planach jest jeszcze wymana pedałków na XTR a . Maniakiem lekkości nie jestem - raczej zostanę przy UST- ach , zastanawiam się jedynie czy nie założyć opon 2.10 i jeżdzić na niższym ciśnieniu . Ale te innowacje dpoiero na wiosnę . Pozdrawiam .

Napisano

Minął prawie miesiąc , rower przeszedł testy terenowe pomyślnie - niestety przełaczanie dampera z odwóconymi pokrętłami jest kompletną klapą . Więc na początek zmieniłem cały damper - okazyjnie kupiłem nowego Foxa Float RL 200x57 ( poprzednio był RP 23 190 mm) który świetnie pasuje do tej ramy .Następnie będą zmienione hamulce z XT 785 na XTR BR-M988 trail .Zobaczymy jak pujdą pójdą testy z nowymi hamulcami - oby pogoda dopisała . Pozdrawiam .

Napisano

Myślałem przez cała zimę jak tu jeszcze można coś zmienić w tym rowerze - i zmieniłem wagę z 11.7 kg do 10.9 kg , a wygląda to teraz tak 

p1210732kopia.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Zmienilem jak pisałem wcześniej hamulce na XTR M988 trial ,tarcze hamulcową tylną z 160 na 140 - oraz oczywiście został założony mniejszy adapter ,  przerzutka tylnia  XTR Shadow RDM-972 , koła WH  M 975 ,pedały  XTR PD-M970 , damper foxa na foxa - ale  zaworkiem z przodu   :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...