kolo1 Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Chciałem zaprezentować swoje dzieło Simplona Lexx ( roz L ) - składany od podstaw . Rowerku jeszcze nie ważyłem ale myślę że koło 11 kilo będzie. Jego charakterystyka ; rama Simplon Lexx 20' amortyzator przód Fox F 100 RLC amortyzator tył Fox Float RP23 korba XT FC-M770 kaseta CS-M770 11-34T łańcuch SHIMANO DURA-ACE XTR CN-7701 przerzutka tył Shimano XTR RD-M970 przerzutka przód SHIMANO Deore XT FD-M771 manetki Shimano SL M770 - po przeróbce hamulce Shimano XT BR-M785 tarcze xtr SM-RT97 linki i pancerze JAGWIRE RIPCORD mostek Ritchey WCS 110 kierownica Easton Monkey Lite Lo Rise Carbon chwyty SETLAZ CROSS EYED sztyca Ritchey WCS stery FSA koła XT WH-M775 opony Rocket Ron Evolution UST 2,25 siodełko Fizik Nisene CP zacisk KCNC kapsel mostka KCNC zaciski KCNC śruby w korbie TISO uchwyt na bidon KLS licznik SIGMA 1609 STS Uploaded with ImageShack.us, Uploaded with ImageShack.us, Uploaded with ImageShack.us, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolopl Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Naprawdę fajny bajk. Zmieniłbym w nim korbę na czarną i siodełko bo ten nisene nie pasuje do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Rowerku jeszcze nie ważyłem ale myślę że koło 11 kilo będzie. Raczej około 12 kg . Siodełko jest ....brzydkie. Czemu tłumik ustawiłeś w taki sposób ( regulatory w stronę rury podsiodłowej)? Jakakolwiek regulacja to dramat - nie wspominając o włączeni PP w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 2i Może bedzie 12 kg nie ważyłem nie wiem . Co do siodełka może i brzydkie ale jakie wygodne . Docelowo siodełka będą dwa jedno na krótkie trasy drugie na długie ( to co teraz jest zamontowane ) . Co do dampera musi być tak zamontowany bo inaczej ramie wahacza może uszkodzić zaworek . Pozostaje jeszcze opcja do góry nogami ale to już zupełnie jest padaka - tak jak jest teraz jest już wygodniej przełączać . Będzie jeszcze próba z zamontowania innej wersji foxa z wentylkiem z przodu - może akurat będzie dobrze .Co do korby - czarna korba odpada za szybko się rysuje . Planowałem w tym rowerze załozyć napęd 3x10 ale ostatecznie zrezygnowałem -miałem wątpliwości co do wytrzymałości łańcucha . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Miałem kiedyś podobnego Simplona. Świetny rower! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 jaki jest zysk wagowy na tych ładnych śrubkach kcnc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Zyska wagowy na śrubkach jest raczej symboliczy - pare gramów , prędzej będzie tu korzyść wizualna . Zgodnie z sugestami wymieniłem siodełko i szycę , teraz jest założone Selle Italia SLR XC Flow ze sztycą Ritchey WCS . Tak jak pisałem z Fizika nie rezygnuję - przy dłuższych trasach niestety komfort jest priorytetowy . Korby na czarną nie wymienię - miałem już Shimano XT FC- M780 w czarnym kolorze i niestety pierwsza rysa pojawiła się już pierwszego dnia co paskudnie wyglądało . Rower został zważony i wynik to 11.7 kg Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Nooo, zdecydowanie lepiej.....Możesz ewentualnie przejść na opony Tubeless Ready plus mleczko- sporo gramów do urwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 akurat nie tak duzo opony schwalbe w wersjach ust sa stosunkowo lekkie zwykla opona plus mleczko i wychodzi bardzo podobnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 10 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 RR 2.25 UST waży ok. 690 gramów, RR 2.25 TLR - ok.490 plus ok. 70 gramów mleczka. Luźno licząc na jednym kole można urwać ok. 130 do 150 gramów ( zależnie od wagi opony i ilości mleczka). Sumarycznie na dwóch oponach można zaoszczędzić ok. 250-300 gramów. Mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 10 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Wyglądałby ciut lepiej z czarnymi korbami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Rowerku nie myślę bardziej odchudzać - ważę 90 kg więc wytrzymałośc stawiam na pierwszym miejscu . Do 11 kg myślę że dało by się zejśc, w planach jest jeszcze wymana pedałków na XTR a . Maniakiem lekkości nie jestem - raczej zostanę przy UST- ach , zastanawiam się jedynie czy nie założyć opon 2.10 i jeżdzić na niższym ciśnieniu . Ale te innowacje dpoiero na wiosnę . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Minął prawie miesiąc , rower przeszedł testy terenowe pomyślnie - niestety przełaczanie dampera z odwóconymi pokrętłami jest kompletną klapą . Więc na początek zmieniłem cały damper - okazyjnie kupiłem nowego Foxa Float RL 200x57 ( poprzednio był RP 23 190 mm) który świetnie pasuje do tej ramy .Następnie będą zmienione hamulce z XT 785 na XTR BR-M988 trail .Zobaczymy jak pujdą pójdą testy z nowymi hamulcami - oby pogoda dopisała . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Myślałem przez cała zimę jak tu jeszcze można coś zmienić w tym rowerze - i zmieniłem wagę z 11.7 kg do 10.9 kg , a wygląda to teraz tak Uploaded with ImageShack.us Zmienilem jak pisałem wcześniej hamulce na XTR M988 trial ,tarcze hamulcową tylną z 160 na 140 - oraz oczywiście został założony mniejszy adapter , przerzutka tylnia XTR Shadow RDM-972 , koła WH M 975 ,pedały XTR PD-M970 , damper foxa na foxa - ale zaworkiem z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kolo1
Chciałem zaprezentować swoje dzieło Simplona Lexx ( roz L ) - składany od podstaw . Rowerku jeszcze nie ważyłem ale myślę że koło 11 kilo będzie.
Jego charakterystyka ;
rama Simplon Lexx 20'
amortyzator przód Fox F 100 RLC
amortyzator tył Fox Float RP23
korba XT FC-M770
kaseta CS-M770 11-34T
łańcuch SHIMANO DURA-ACE XTR CN-7701
przerzutka tył Shimano XTR RD-M970
przerzutka przód SHIMANO Deore XT FD-M771
manetki Shimano SL M770 - po przeróbce
hamulce Shimano XT BR-M785
tarcze xtr SM-RT97
linki i pancerze JAGWIRE RIPCORD
mostek Ritchey WCS 110
kierownica Easton Monkey Lite Lo Rise Carbon
chwyty SETLAZ CROSS EYED
sztyca Ritchey WCS
stery FSA
koła XT WH-M775
opony Rocket Ron Evolution UST 2,25
siodełko Fizik Nisene CP
zacisk KCNC
kapsel mostka KCNC
zaciski KCNC
śruby w korbie TISO
uchwyt na bidon KLS
licznik SIGMA 1609 STS
Uploaded with ImageShack.us,
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.