Skocz do zawartości

[bębenek] a kaseta z dystansem w praktyce

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dystans mocuje się od strony szprych, od "frontu" nie jest to możliwe.

Jeśli przerzutka i manetka mają 7 biegów to właściwie nie trzeba niczego regulować.

• Mod Team
Napisano

Warto by popracować nad ograniczeniem wychylenia kasety jedną za śrubek (zawsze zapominam jaką), co by łańcuch nie leciał na szprychy .

Napisano

Czy piasty pod bębenki na kasety 8-9 rzędowe są węższe niż ich odpowiedniki dla kaset 7 rzędowych? Tak popatrzyłem na swój napęd i jakoś nie widzę tam miejsca na 9 koronek kasety. Wiadomo, dłuższy bębenek i będzie ok. Ale wtedy piasta musi być krótsza, bo koło nie będzie idealnie w podłużnej osi symetrii ramy. Dobrze myślę?

• Mod Team
Napisano
Czyli jest ryzyko wpadnięcia łańcucha między największą zębatkę, a szprychy..

Istnieje takie ryzyko dlatego reguluje sie to śruba L tak by wózek sie za zębatkę nie wychylił.

Czy piasty pod bębenki na kasety 8-9 rzędowe są węższe niż ich odpowiedniki dla kaset 7 rzędowych?

Nie są dłuższy jest tylko bębenek, korpus jest taki sam i oś też. Różnica pojawia sie w naciągu szprych od strony kasety i faktycznie jak zmienić same bębenki z koła 8 dać go do koła gdzie był 7 rzędowy koło nie będzie na środku.

Napisano

Mogą być tej samej długości, ale nie muszą (zależy od kołnierzy w piaście). Ogólnie rzecz biorąc jakbyś miał piastę z bębenkiem 7 i wymienił go na 8/9 (czyli na dłuższy) to:

- kołnierze piasty przesuną się w lewo,

- szprychy od strony napędu będą bardziej pionowo (z punktu widzenia wytrzymałości jest gorzej),

- to przesunięcie trzeba skorygować szprychami, inaczej obręcz także byłaby przesunięta w lewo.

• Mod Team
Napisano

Kiedy konstrukcja piasty jest symetryczna szprychy są takie same, jak asymetryczna nie są. Ale sa piasty z rożnymi kołnierzami o rożnych konstrukcjach, o mocowaniach na tarcze i w zasadzie nigdy nie wiadomo dopóki sie nie policzy długości.

Napisano

Właśnie odebrałem nowe koło z bębenkiem na kasetę 8 rzędową i zamontowałem na sucho tę kasetę. Czy tak w praktyce to powinno wyglądać?

http://img132.imageshack.us/img132/6899/img1557w.jpg

Sama podkładka jakoś specjalnie wbrew moim oczekiwaniom wygląda "tylko" tak:

http://img213.imageshack.us/img213/676/img1558l.jpg

A sama piasta jest węższa w porównaniu z piastą dla napędu 7 rzędowego.

Napisano

Zawsze przy zmianie piasty warto sprawdzić czy łańcuch nie zlata i pokręcić srubkami ewentualnie. Ale jeżeli przedtem miałes 7 kasetę i teraz 7, to nic się nie zmieniło w zasięgu działania przerzutki, więc nie ma znaczenia większego że kaseta siedzi na piascie dedykowanej pod 8kę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...