kosmonauta80 Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Jeżeli zastosuję dystans na bębenku (bębenek na kasetę 8 rzędową, a ja mam 7 rzędową) to czy będzie konieczna regulacja tylnej przerzutki właśnie pod ten dystans?
kosmonauta80 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Napisano 1 Listopada 2012 W którym miejscu ten dystans się mocuje: przy najmniejszej koronce czy przy największej?
tobo Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Dystans mocuje się od strony szprych, od "frontu" nie jest to możliwe. Jeśli przerzutka i manetka mają 7 biegów to właściwie nie trzeba niczego regulować.
kosmonauta80 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Napisano 1 Listopada 2012 Czyli jest ryzyko wpadnięcia łańcucha między największą zębatkę, a szprychy..
Mod Team michuuu Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Napisano 1 Listopada 2012 Warto by popracować nad ograniczeniem wychylenia kasety jedną za śrubek (zawsze zapominam jaką), co by łańcuch nie leciał na szprychy .
kosmonauta80 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Napisano 1 Listopada 2012 To konieczna będzie regulacja czy zakładam kasetę 7 rzędową z dystansem i jedziemy? Na razie jest 1:1.
Mod Team michuuu Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Napisano 1 Listopada 2012 Nie ograniczenie wychylenia kasety a przerzutki, popajączkowało się. Regulacja konieczna.
kosmonauta80 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Napisano 4 Listopada 2012 Czy piasty pod bębenki na kasety 8-9 rzędowe są węższe niż ich odpowiedniki dla kaset 7 rzędowych? Tak popatrzyłem na swój napęd i jakoś nie widzę tam miejsca na 9 koronek kasety. Wiadomo, dłuższy bębenek i będzie ok. Ale wtedy piasta musi być krótsza, bo koło nie będzie idealnie w podłużnej osi symetrii ramy. Dobrze myślę?
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2012 Mod Team Napisano 4 Listopada 2012 Czyli jest ryzyko wpadnięcia łańcucha między największą zębatkę, a szprychy.. Istnieje takie ryzyko dlatego reguluje sie to śruba L tak by wózek sie za zębatkę nie wychylił. Czy piasty pod bębenki na kasety 8-9 rzędowe są węższe niż ich odpowiedniki dla kaset 7 rzędowych? Nie są dłuższy jest tylko bębenek, korpus jest taki sam i oś też. Różnica pojawia sie w naciągu szprych od strony kasety i faktycznie jak zmienić same bębenki z koła 8 dać go do koła gdzie był 7 rzędowy koło nie będzie na środku.
kosmonauta80 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Napisano 4 Listopada 2012 Czyli szprychy po obu stronach piasty nie są tej samej długości? Jakoś tej kompensacji położenia sobie nie mogę wyobrazić.
rzymo Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Mogą być tej samej długości, ale nie muszą (zależy od kołnierzy w piaście). Ogólnie rzecz biorąc jakbyś miał piastę z bębenkiem 7 i wymienił go na 8/9 (czyli na dłuższy) to: - kołnierze piasty przesuną się w lewo, - szprychy od strony napędu będą bardziej pionowo (z punktu widzenia wytrzymałości jest gorzej), - to przesunięcie trzeba skorygować szprychami, inaczej obręcz także byłaby przesunięta w lewo.
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2012 Mod Team Napisano 4 Listopada 2012 Kiedy konstrukcja piasty jest symetryczna szprychy są takie same, jak asymetryczna nie są. Ale sa piasty z rożnymi kołnierzami o rożnych konstrukcjach, o mocowaniach na tarcze i w zasadzie nigdy nie wiadomo dopóki sie nie policzy długości.
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Napisano 7 Listopada 2012 Właśnie odebrałem nowe koło z bębenkiem na kasetę 8 rzędową i zamontowałem na sucho tę kasetę. Czy tak w praktyce to powinno wyglądać? http://img132.imageshack.us/img132/6899/img1557w.jpg Sama podkładka jakoś specjalnie wbrew moim oczekiwaniom wygląda "tylko" tak: http://img213.imageshack.us/img213/676/img1558l.jpg A sama piasta jest węższa w porównaniu z piastą dla napędu 7 rzędowego.
rzymo Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Jak inaczej miałby wyglądać ten dystans? Po prostu "metalowe kółko" o odpowiedniej grubości i to cała filozofia Wygląda w porządku.
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Napisano 7 Listopada 2012 Spodziewałem się, że ta podkładka będzie miała jakieś nacięcia, podobnie jak zębatki kasety.
cienkun Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Zawsze przy zmianie piasty warto sprawdzić czy łańcuch nie zlata i pokręcić srubkami ewentualnie. Ale jeżeli przedtem miałes 7 kasetę i teraz 7, to nic się nie zmieniło w zasięgu działania przerzutki, więc nie ma znaczenia większego że kaseta siedzi na piascie dedykowanej pod 8kę.
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2012 Mod Team Napisano 7 Listopada 2012 twoj dystans do złudzenia przypomina kontrę z suportu
cienkun Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Co robi? Co? nie rozumiesz po polskiemu ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.