mucios92 Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Jestem przed zakupem amortyzatora do swojego nowego 29era. mam na oku dwa, rebe rl i tower pro. który z nich będzie bardziej odpowiedni pod 105kg żywej wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Nie Manitou. Manitou z natury są bardzo miękkie (ogólnie rzecz biorąc chwalę je sobie, ale nadają się tylko dla lekkich osó. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Też stoję przed wyborem amortyzatora i podepnę się pod temat. Co masz na myśli pisząc miękkie? Gną się we wszystkie strony? Moim typem byłby Marvel 29, taki jak w nowych roweruch cube ltd. Nie mogę go tylko nigdzie znaleźć, na stronce manitou też tylko 26. Ale ma sztywną ośkę 15mm. Taki też będzie miękki? Kupiłbym rebę, ale zdenerwowało mnie odejście od dual air . Ważę 85 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Nie Manitou. Manitou z natury są bardzo miękkie (ogólnie rzecz biorąc chwalę je sobie, ale nadają się tylko dla lekkich osó. Krótko - bzdura Z tych dwóch wybrałbym Towera Pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Faktycznie trochę źle się wyraziłem. Posiadałem Travisa i Blacka i chodzi mi oczywiście o sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 7 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Posiadałem Travisa i Blacka i chodzi mi oczywiście o sprężyny. Ja za to jeździłem na Rock Shoxie XC32 i strasznie mułowaty był, to kijowe amortyzatory ... A na RST Firsta też patrzyłeś? Tańszy znacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Co do rock shox to jeżdżę od jakiegoś czasu na xc28 i zauważyłem, że jako tako działa, tylko jeśli co 2 dni psiknę brunoxem. Praca nawet mi nie przeszkadza, gdyby nie to, że pracuje we wszystkich płaszczyznach. Gnie się od hamowania, podwija pod ramę, gnie na zakrętach. Poza tym ciężki. Dlatego szukam nowego. Wiem że reba dual air daje się ustawić pod każdego, przy czym nie jest to szybkie ustawienie. Jeździłem na modelu race 2008 i nie powiedziałbym że jest mułowata. Myślę że modeli xc nie ma co porównywać, bo to jednak solo air i tłumienie tk, w wersji 32. Ale teraz ciężko dostać czarną rebę 29 za dobrą cenę, bo po prostu już wykupione, zostały egzemplarze po 1900zł i białe. Dodam że mam zwykłą główkę ramy. First faktycznie ciekawa opcja, nie pomyślałem o nim. Wie ktoś czy faktycznie waży te 1,8kg? I jak sztywność? Nie złapie luzów po sezonie. Widziałem test na team29 i waga trochę odrzuca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 First 26 z przyciętą sterówką na 20,5cm ważył 1680g (no forum ktoś niedawno pisał). Tak więc sądzę, że 29 będzie ważył z 1700-1750g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.