Skocz do zawartości

[wolnobieg] zachowuje się jak ostre koło

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdy uniesiemy rower i zakręcimy tylnym kołem, korby nie powinny się ruszać niezależnie od kierunku wirowania koła. Tymczasem u mnie tak nie jest.

Rozbujam koło - korby się kręcą razem z nim via łańcuch. W obu kierunkach. Gdy zakręcę korbami do tyłu koło zaczyna się kręcić. Czyżby wolnobieg kwalifikował się do wymiany? Napęd ma około 8k km i używany był przez ciężkiego bikera. Stąd podejrzewam, że to typowy objaw zużycia.

• Mod Team
Napisano
korby nie powinny się ruszać niezależnie od kierunku wirowania koła

Powinny się obracać w momencie kręcenia kołem do tyłu, inaczej nie byłoby możliwości przeniesienia siły na koło :P

Ale jak kręcisz do tyłu korbami i zapadki nie przeskakują to tak, uszkodzone zapadki, można otworzyć i próbować kombinować (tutorial), albo wymienić.

Napisano

Jeżeli koło obraca się, gdy kręcisz korbami do tyłu, a korby kręcą się po rozkręceniu koła wprzód, to znaczy, że coś nie tak z zapadkami. Jak już safian powiedział, możesz spróbować to naprawić, lub wymienić wolnobieg. Zacząłbym od serwisu, stracisz najwyżej trochę czasu, a być może wystarczy rozkręcić mechanizm, wyczyścić i nasmarować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...