kosmonauta80 Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Gdy uniesiemy rower i zakręcimy tylnym kołem, korby nie powinny się ruszać niezależnie od kierunku wirowania koła. Tymczasem u mnie tak nie jest. Rozbujam koło - korby się kręcą razem z nim via łańcuch. W obu kierunkach. Gdy zakręcę korbami do tyłu koło zaczyna się kręcić. Czyżby wolnobieg kwalifikował się do wymiany? Napęd ma około 8k km i używany był przez ciężkiego bikera. Stąd podejrzewam, że to typowy objaw zużycia.
Mod Team safian Napisano 31 Października 2012 Mod Team Napisano 31 Października 2012 korby nie powinny się ruszać niezależnie od kierunku wirowania koła Powinny się obracać w momencie kręcenia kołem do tyłu, inaczej nie byłoby możliwości przeniesienia siły na koło Ale jak kręcisz do tyłu korbami i zapadki nie przeskakują to tak, uszkodzone zapadki, można otworzyć i próbować kombinować (tutorial), albo wymienić.
kosmonauta80 Napisano 31 Października 2012 Autor Napisano 31 Października 2012 Jak kręcę do tyłu to koło minimalnie się zaczyna kręcić. Jak je zablokuje to korby bez problemu się kręcą.
Fenthin Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Jeżeli koło obraca się, gdy kręcisz korbami do tyłu, a korby kręcą się po rozkręceniu koła wprzód, to znaczy, że coś nie tak z zapadkami. Jak już safian powiedział, możesz spróbować to naprawić, lub wymienić wolnobieg. Zacząłbym od serwisu, stracisz najwyżej trochę czasu, a być może wystarczy rozkręcić mechanizm, wyczyścić i nasmarować.
dovectra Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 brak smarowania i stary smar, typowa przypadłość w mroźne dni, daj rzadkiej oliwy
zekker Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 Albo woda i rdza. Zimą w dni bez jazdy warto raz lub dwa razy dziennie zakręcić korbą, żeby się nie zastało
dovectra Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 albo twój rower podąża ascetyczną nową modą.... na ok... żarcik
piotreeek Napisano 1 Listopada 2012 Napisano 1 Listopada 2012 wolnobieg da się serwisować, ale też można kupić nowy za około 30zł. Zależy czy ci się chce i masz minimum narzędzi do tego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.