Skocz do zawartości

[Wybó kół] Crossmax SLR vs ztr355, dt 350 ..

anys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Stóje przed wyborem kół pod V-ki. Zastanawiam się nad 3 konfiguracjami:

1. Mavic Crossmax SLR

2. ZTR 355, dt 350, CN SPOKE 424

3. ZTR 355, Novatec 741/742, CN SPOKE 424

Moja waga 70 kg, koła maja mieć charakter startowy - maratony :)

Proszę o pomoc w wyborze

Napisano

Moje trzy grosze: mialem SLR'y przez chwilke i musze przyznac ze sa naprawde lekkie i dosyc sztywne(napisala reka 95 kilowca;), Ja bym sie jednak skusil na cos co moge serwisowac zamiennikami innych firm. Otoz do Mavic'a ciezko jest o inne niz firmowe czesci, a kola ze "zwyklymi" szprychami zawsze mozna latwiej / szybciej naprawic. Piasty Novatec'a, sa tez latwe w naprawie/serwisie i uzywane przez wielu innych producentow, wiec nie powinno byc problemu z czesciami.

POZDRo-:ver

Napisano

Moim zdaniem są to koła wiotkie, piszę z perspektywy eksploatacji asfaltowej, nieagresywnej, przez użytkownika 75 kilo. Tarcze trą o zaciski i na pewno nie jest to wina ramy ani widelca. Tylna piasta lubi "zaciągać" gdy bębenek złapie trochę brudu, uzdatnianie uszczelki cienkim olejem nie za bardzo pomaga. Na razie problemów z nimi nie mam, nadal są proste, wizualnie bardzo sympatyczne koła. Być może poprawili samo osadzenie szprych - moje nie cykają a znalazłem przynajmniej dwie opinie i sam się zetknąłem z tym zjawiskiem gdy gniazda szprych są brudne.

Napisano

Nie zamierzam przechodzić kiedykolwiek na tarcze :P

Czyli ogólnie rzecz biorąc mówicie, że nie opłaca się wydawać tyle kasy na piasty dt?

Novatec wytrzyma trudy maratonów/xc?? (ostatnio słyszałem, że często bębenki padają..)

Napisano

skąd chcesz zdobyć obręcze ZTR pod vki? ZTR już ich nie produkuje, ja ostatnie sztuki wykupiłem u Polskiego dystrybutora na początku tego roku, także wątpię że je gdziekolwiek zdobędziesz. Ja aktualnie robie zestaw klientowi na piastach mack vbrakee standard + szprychy Pillar Megalite SS + obręcze DT Swiss xr4.1 ceramic. 1350gram za 2000zł. moim zdaniem to jest najbardziej sensowny zestaw części dla lekkich kół pod Vki. Zeby ograniczyć koszty można dać piasty novateca i inne szprychy, ale wtedy waga już będzie tak duża że chyba SLR wyjdzie korzystniej

Napisano

faktycznie! nie wiedziałem że jednak była jeszcze jedna dostawa :) Myślę że opcja na novatecach jest dobra, możesz np to co zaoszczędzisz na piastach, wydać na lepsze szprychy i będziesz miał naprawdę lekki zestaw

Napisano

jak są dostępne obręcze ZTR to ja bym zastanowił się jeszcze nad taką konfiguracją.

Piasty Novatec 742sb na 32 otwory i A291SB na 28 otworów

Obręcze ZTR 355Vbrake

szprychy Pillar MegaLite SS

Waga: 1310gram i cena 1800zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...