Skocz do zawartości

[szprychy] dobór długości

FiFiAk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nikt nie chce piwa ?

Zapomniałem, że to jest forum rowerowe- sami sportowcy. Ok, to stawiam batonik energetyczny !

Bardzo proszę o odpowiedz :)

Napisano
Jaki najlepiej użyć splot (sztywny i trwały) ? Czy mogę zapleść je na słoneczko ?

Zasada jest mniej wiecej taka, czym wieksza ilosc szprych tym wieksza ilosc krzyzowan.

Co do sloneczka, sprawdz czy pozwala na to piasta. 3x daje najtrwalsze kolo. Przy 36 nie wiem czy sloneczko bedzie dobrze wygladac.

Napisano
Czy można mieć szprychy o różnych długościach np. połowę 262mm a 264mm?

Oczywiście, że można a nawet powinno się użyć różnych długości jeśli tak wychodzi z obliczeń.

To zdjęcie powinno ci nieco rozjaśnić w makówce: http://gallery.mtbr....andNipples.jpg.

Ten obrazek przedstawia nyple DT Swiss, których długość gwintu jest zależna od długości nypla i dlatego też kalkulator na stronie DT uwzględnia długość nypla DT przy obliczaniu długości szprych DT. Nyple Sapim, CN Spoke, Wheelsmith i innych marek mają gwint tej samej długości niezależnie czy kupimy nypel 12, 14 czy 16mm. Dłuższe nyple kupuję się albo dla wyglądu albo jeśli mamy taką obręcz, w której krótki nypel było by ciężko złapać kluczem.

Dla wymiaru 256,5 szprychy 256 czy 258? Bo 257 nie widziałem.

Dla wymiaru 254,9 szprychy 256 czy 254? Bo 255 nie widziałem.

Każda szanująca się fabryka szprych produkuje swoje wyroby w długościach co 1 mm tylko, że ze względów ekonomicznych sprzedawcy detaliczni zamawiają co 2 mm, albo wartości parzyste albo nieparzyste. Zasadniczo jeśli nie ma dostępnych długości idealnych to lepiej kupić szprychy krótsze czyli dla 256,5 -> 256 a dla 254.9 -> 254.

Napisano

Dzięki.

Zdecydowałem się jednak zanieść piasty i obręcze Pawłowi z Centrali i żeby on mi dobrał szprychy. Co fachowiec to fachowiec ;)

Kółeczka są już na rowerze, dzisiaj była jazda próbna zjezdziłem cały las Zemborzycki aż pod Ćmiłów i pięknie się ubłociłem ;)

Jutro powtórka :) bo na tygodniu nie ma kiedy :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...