ammisiek Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam. Oddałem moje nowe hebelki xt do kolegi Andrew ponieważ borykały się z małymi problemami, a rower to mój jedyny środek komunikacji a jazda bez chociaż jednego hamulca jest niebezpieczna a więc zamontowałem mój poprzedni hamulec, którego jeszcze nie udało mi się sprzedać (może nawet lepiej bo w razie w mam czym hamować ). Ale do rzeczy Hamulec Tektro Auriga Comp i tarcza Shimano Deore XT RT 76. Wczoraj po tym jak hamulec pierwszy raz zobaczył śnieg zaczął piszczeć nawet podczas jazdy (chyba z radości). Nigdy z niczym takim się nie spotkałem. Tarcza nie jest ani brudna ani nic, natomiast jeżeli przycisnę delikatnie hamulec (leciutko zacznę trzeć o tarcze) hałas ustaje. Podczas mocnego i nagłego hamowania hamulec strasznie bulgocze lecz nie piszczy wcale. Jeszcze jedna informacja nie wiem czy przydatna ale może jednak. Jeżeli hamulec zaczyna piszczeć przycisnę klamkę i od razu puszczę to na jakieś 50m mam spokój a potem znowu się zaczyna. Nie mam pojęcia co to może być..Hamulec nie traci w cale na sile hamowania ale ten pisk jest bardzo irytujący ;//Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 ustaw jeszcze raz zacisk poprawnie. Możesz ewentualnie zjechać z górki z zaciśniętym hamulcem i korbować tak żeby czuć duży opór ;D rozgrzeje się i przestanie piszczeć Mój piszczał bo był nie dotarty, rozumiem, że to nie jest nowy hamulec i już wcześniej był używany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Tak oczywiście, jednak ok. 2000 KM to chyba niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Wystarczająco aby się poprawnie dotarł. Pozostaje Ci sprawdzić ustawienie zacisku na tarczy, które też może być krzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Sprawdziłem tarczę i ustawiłem ponownie zacisk. Tarcza jest delikatnie krzywa jednak to nie tłumaczy tego, że jak przycisnę na chwilkę klamkę i puszcze to na 50m mam ciszę. Pozatym jak wciskam klamkę, żeby zatrzymać rower to hamulec nie piszczy wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Może klocki przy tych temperaturach śpiewają:-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Zobacz czy klocki są całe, czasem gdy na okładzinach robi się mały odprysk wtem piszczą, no ale nie cały czas... no i koniecznie sprawdź ustawienie samego zacisku nie może być tak że obciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.