Skocz do zawartości

[Koła]XTR? Obręcze mavic, czy...

SSG90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam otóż dostałem zastrzyk gotówki na nowy zestaw kół ( o ile tu można mówić o zupełnie nowych :) ) Tak że zobaczyłem na allegro zestaw kół p+t na

Piasty SHIMANO XTR HB-M970 center lock

Piasta tył SHIMANO XTR HB-M970 center lock

obręcze mavic 717 DISC

szprychy dt champion

Waga zestawu ( z opaskami i zaciskami )1873 g

Może ktoś powiedzieć czy taki zestaw jest opłacany za około 900zł . Jeżeli macie inne propozycje solidnych kół dla kierowcy o wadze 80kg to proszę składać gdyż tutaj już wolę się wypytać bo można kupić koła i czuć nie zadowolenie z ich pracy

Waga około 2kg za komplet z zaciskami wiadomo im mniej tym lepiej . Koła do XC / Center locki

Napisano

Z używanymi kołami różnie bywa, osobiście w ciemno bym nie kupował no chyba, że miał bym możliwość sprawdzenia piast itp. bo koła z aukcji wyglądają nieźle a piasty XTR'a długo Ci posłużą jeżeli są w dobrym stanie.

Może coś takiego?

http://www.bikestacja.pl/zestaw-deore-swiss-xr42d-centerlock-1710gr-p-1822.html?cPath=296_793_38_102_128_301

Trochę drożej ale za to lżej ;) Wiem,wiem piasty XT nie umywają się do XTR'a ale nie są złe :)

Napisano

piasty - a szczegolnie shimano, wymagaja uwagi; zdecydowanie latwiej zapuscic kulki i konusy, niz cardridge...

ponadto - zarowno xt m775 z bikestacji, jak i xtr'y m975 maja juz konstrukcje ze zmniejszonymi kulkami, nie jest tez zbyt latwo o czesci zamienne (np. bebenek do m775 - nawet u dystrybutora nie ma;( co gorsza xt m775 niestety jest juz produktem malezyjskim...)

z drugiej strony regeneracja shimano jest stosunkowo niedroga (pasta ~80pln za duuuuze opakowanie dla kilku osob) wobec zakupu nowych lozysk kartuszowych (z tym ze przewaznie nie wymienia sie od razu wszystkich)

jak poszukacie to z latwoscia natraficie na fajne kola z novateciem d712 czy nawet hopem pro2 w cenie 600-800pln...

Napisano

Kola ciezkie i przecietne.

Szukaj kol z obreczami No-Tubes. Olimpic, Crest czy Flow.

Tutaj zakladasz ulubione opony, zalewasz uszczelniaczem i cieszysz sie bezproblemowa jazda bez kapci przez dlugi czas. Do tego dochodzi niska waga i lepsza przyczepnosc.

To tak ogolnie na szybko. Poszukaj i poczytaj zeby nie kupic czegos czego ktos chce sie pozbyc.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Napisano
jak poszukacie to z latwoscia natraficie na fajne kola z novateciem d712 czy nawet hopem pro2 w cenie 600-800pln...

Tylko, że autor potrzebuje piast z mocowaniem Centrlock a z tym u Novatec'a ciężko a u HOPE'a niemożliwe ;) Jak się dba o łożyska kulkowe to nic się z nimi nie dzieję a w przypadku nowych piast XTR'a czy Deore XT uszczelnienie takich łożysk jest naprawdę wyśmienite, no chyba że ostro traktuję się rower Karcher'em ;) Więc nie przeceniał bym aż tak łożysk maszynowych nad kulkowymi a swoją drogą Novatec podobno cieszy się słabą opinią sprzęgieł (bębenków)

Kola ciezkie i przecietne.

Szukaj kol z obreczami No-Tubes. Olimpic, Crest czy Flow.

Wnioskuję, że autor pytania ma 9 stów może trochę więcej na nowe koła gdyż zaproponował zestaw właśnie w takiej cenie. Więc po co wyjeżdżać z ZTR'ami? Gdzie same obręcze będą go kosztować prawie 1000zł Według mnie w kole najważniejsza jest piasta i tym trzeba się kierować. Teraz bez problemu można uszczelnić większość zwykłych obręczy więc po co przepłacać. Może SSG90 nie chce mieć mleczka tylko zwykły, sprawdzony system dętkowy :)

Napisano

Hej,

autor tematu bywa na forum ale chyba juz mniej interesuje sie kolami dlatego tez mialem wiecej nie pisac...

nie bylo mowy o nowych kolach, piasty pod 6 srub mozna przerobic pod CL...

Twoje podescie do kolegi forumowicza jest malo przyjazne :)

Ogolem, detki to przeszlosc. Przez 3 lata uzytkowania obreczy ZTR i zwyklych opon z uszczelniaczem zlapalem 2 gumy...tak dobrze sie jezdzilo, ze zapomnialem dolac uszczelniacza-w oponie bylo sucho. Wiecej nie bede sie wypowiadal bo jest o tym wiele tematow. Nawet jesli kosztuje to nieco wiecej niz by sie chcialo to warto. W szale na 29ery mozna nabyc kola pod 26 cali za naprawde ludzkie pieniadze.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Napisano

Twoje podescie do kolegi forumowicza jest malo przyjazne :)

hmm... :027: a to czemu? Dla tego, że chcę go przestrzec przed niepotrzebnym wydaniem sporej sumki? Swoją drogą jeszcze nie widziałem adaptera z piasty IS na tarcze CL odwrotnie jak najbardziej.

W sumie to ta dyskusja jest zbędna gdyż autor albo zapomniał, że coś napisał albo ma po prostu na nas wywalone...

Napisano

A może by tak najzwyczajniej w świecie sprzedać tarcze i kupić porządne koła i do tego tarcze pod 6 śrub niż dobierać koła do tarcz nie jest to lepsze rozwiązanie? Tym bardziej, że koszt nowych tarcz w porównaniu do sumy jaką autor tematu ma zamiar wydać na koła nie jest wysoka. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...