SSG90 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Witam otóż dostałem zastrzyk gotówki na nowy zestaw kół ( o ile tu można mówić o zupełnie nowych ) Tak że zobaczyłem na allegro zestaw kół p+t na Piasty SHIMANO XTR HB-M970 center lock Piasta tył SHIMANO XTR HB-M970 center lock obręcze mavic 717 DISC szprychy dt champion Waga zestawu ( z opaskami i zaciskami )1873 g Może ktoś powiedzieć czy taki zestaw jest opłacany za około 900zł . Jeżeli macie inne propozycje solidnych kół dla kierowcy o wadze 80kg to proszę składać gdyż tutaj już wolę się wypytać bo można kupić koła i czuć nie zadowolenie z ich pracy Waga około 2kg za komplet z zaciskami wiadomo im mniej tym lepiej . Koła do XC / Center locki
mixchris Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Z używanymi kołami różnie bywa, osobiście w ciemno bym nie kupował no chyba, że miał bym możliwość sprawdzenia piast itp. bo koła z aukcji wyglądają nieźle a piasty XTR'a długo Ci posłużą jeżeli są w dobrym stanie. Może coś takiego? http://www.bikestacja.pl/zestaw-deore-swiss-xr42d-centerlock-1710gr-p-1822.html?cPath=296_793_38_102_128_301 Trochę drożej ale za to lżej Wiem,wiem piasty XT nie umywają się do XTR'a ale nie są złe
twojastara Napisano 2 Listopada 2012 Napisano 2 Listopada 2012 piasty - a szczegolnie shimano, wymagaja uwagi; zdecydowanie latwiej zapuscic kulki i konusy, niz cardridge... ponadto - zarowno xt m775 z bikestacji, jak i xtr'y m975 maja juz konstrukcje ze zmniejszonymi kulkami, nie jest tez zbyt latwo o czesci zamienne (np. bebenek do m775 - nawet u dystrybutora nie ma;( co gorsza xt m775 niestety jest juz produktem malezyjskim...) z drugiej strony regeneracja shimano jest stosunkowo niedroga (pasta ~80pln za duuuuze opakowanie dla kilku osob) wobec zakupu nowych lozysk kartuszowych (z tym ze przewaznie nie wymienia sie od razu wszystkich) jak poszukacie to z latwoscia natraficie na fajne kola z novateciem d712 czy nawet hopem pro2 w cenie 600-800pln...
krzysiekmz Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Kola ciezkie i przecietne. Szukaj kol z obreczami No-Tubes. Olimpic, Crest czy Flow. Tutaj zakladasz ulubione opony, zalewasz uszczelniaczem i cieszysz sie bezproblemowa jazda bez kapci przez dlugi czas. Do tego dochodzi niska waga i lepsza przyczepnosc. To tak ogolnie na szybko. Poszukaj i poczytaj zeby nie kupic czegos czego ktos chce sie pozbyc. Pozdrawiam, Krzysiek.
mixchris Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 jak poszukacie to z latwoscia natraficie na fajne kola z novateciem d712 czy nawet hopem pro2 w cenie 600-800pln... Tylko, że autor potrzebuje piast z mocowaniem Centrlock a z tym u Novatec'a ciężko a u HOPE'a niemożliwe Jak się dba o łożyska kulkowe to nic się z nimi nie dzieję a w przypadku nowych piast XTR'a czy Deore XT uszczelnienie takich łożysk jest naprawdę wyśmienite, no chyba że ostro traktuję się rower Karcher'em Więc nie przeceniał bym aż tak łożysk maszynowych nad kulkowymi a swoją drogą Novatec podobno cieszy się słabą opinią sprzęgieł (bębenków) Kola ciezkie i przecietne. Szukaj kol z obreczami No-Tubes. Olimpic, Crest czy Flow. Wnioskuję, że autor pytania ma 9 stów może trochę więcej na nowe koła gdyż zaproponował zestaw właśnie w takiej cenie. Więc po co wyjeżdżać z ZTR'ami? Gdzie same obręcze będą go kosztować prawie 1000zł Według mnie w kole najważniejsza jest piasta i tym trzeba się kierować. Teraz bez problemu można uszczelnić większość zwykłych obręczy więc po co przepłacać. Może SSG90 nie chce mieć mleczka tylko zwykły, sprawdzony system dętkowy
krzysiekmz Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Hej, autor tematu bywa na forum ale chyba juz mniej interesuje sie kolami dlatego tez mialem wiecej nie pisac... nie bylo mowy o nowych kolach, piasty pod 6 srub mozna przerobic pod CL... Twoje podescie do kolegi forumowicza jest malo przyjazne Ogolem, detki to przeszlosc. Przez 3 lata uzytkowania obreczy ZTR i zwyklych opon z uszczelniaczem zlapalem 2 gumy...tak dobrze sie jezdzilo, ze zapomnialem dolac uszczelniacza-w oponie bylo sucho. Wiecej nie bede sie wypowiadal bo jest o tym wiele tematow. Nawet jesli kosztuje to nieco wiecej niz by sie chcialo to warto. W szale na 29ery mozna nabyc kola pod 26 cali za naprawde ludzkie pieniadze. Pozdrawiam, Krzysiek.
mixchris Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Twoje podescie do kolegi forumowicza jest malo przyjazne hmm... a to czemu? Dla tego, że chcę go przestrzec przed niepotrzebnym wydaniem sporej sumki? Swoją drogą jeszcze nie widziałem adaptera z piasty IS na tarcze CL odwrotnie jak najbardziej. W sumie to ta dyskusja jest zbędna gdyż autor albo zapomniał, że coś napisał albo ma po prostu na nas wywalone...
Michauuu Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 A może mavic? http://allegro.pl/kola-mavic-crosstrail-p-t-center-lock-stan-bdb-i2782133578.html Ew gotowce xt http://allegro.pl/kola-shimano-xt-775-cl-tubeless-bezdetkowe-i2774703222.html Albo Możesz spróbować licytować Krzysia http://allegro.pl/kola-ztr355-tune-chris-king-sapim-1283g-i2782664433.html
ammisiek Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 A może by tak najzwyczajniej w świecie sprzedać tarcze i kupić porządne koła i do tego tarcze pod 6 śrub niż dobierać koła do tarcz nie jest to lepsze rozwiązanie? Tym bardziej, że koszt nowych tarcz w porównaniu do sumy jaką autor tematu ma zamiar wydać na koła nie jest wysoka. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.