Groniu Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Nie doczytałeś dokładnie pisałem o podobnej sytuacji znajomego który potrzebuje rozmiar S a chcą jemu wcisnąć M.
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Napisano 23 Grudnia 2012 Wątpię żeby któraś z firm chciała bawić się z zamianę Braina na takiego z Kashimą to nie jest powszechnie dostępny damper, z wyższej wersji nie wymontują a sprowadzenie nowego nawet przy odjęciu ewentualnej wartości dotychczasowego podniesie cenę roweru do droższej wersji, ponadto według mnie różnica w pracy Braina z Kashima i bez jest raczej wirtualna ... więc jeśli zależy Ci na "prestiżu" to od razu kupuj droższy rower , a jeśli zależy na fajnej jeździe to "zwykły" Brain w zupełności wystarczy.
Groniu Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Ponieważ znalazł salon z wieloma markami gdzie stałej wystawy mają około 500 rowerów i ani jednej sztuki S. Trochę to przykre bo wydaje mi się że rynek jest tak wymagający że obsługa klienta powinna być na pierwszym miejscu z uwagi na konkurencje. Co do mojego wyboru liczę poprostu że uda się to z początkiem roku szybko i prościej wyjaśnić bo za ofertą ninera czekałem tylko kilka dni niestety na odpisanie z Czech odnośnie Yeti po moim 3 czy 4 mailu dostałem odp po ponad 2 tyg i później tak jest "Cup" że się to ciągnie i że człowiek przygnębiony jest. Napisałem do kolejnych 5 dystrybutorów z europy odnośnie Yeti to jeden odpisał że sama rama i jeden kolor dostępny, inni napisali że nic nie mają a reszta że mają lokalnych mniejszych dystrybutorów i że oni mi odpiszą i cisza od 2 tyg dlatego takie marudzenie się w człowieku narodziło więc jeśli zależy Ci na "prestiżu" to od razu kupuj droższy rower , Nie prestiż tylko porównanie ofert cenowych i osprzętu w tej samej półce cenowej bo niner i yeti mają Kashimę. A różnica między specem bez i z Kashimą to rower dla elity bo cena to 14 za zwykły a ponad 32 za Kashimę w s-worksie. Więc to inny świat który nie jest mi potrzebny bo wtedy nazwałbym to prestiżem i gadżetem do durnego lansu. A jestem ostatnią osobą która ma taki cel kupując rower, pewnie to gdybanie to też wada może zaleta pracy w handlu że człowiek cały czas operuje kwotami i porównuje wiele spraw do siebie. Myślę że jeszcze troszkę czasu i dam znać co dosiadłem ostatecznie
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Napisano 23 Grudnia 2012 Nie prestiż tylko porównanie ofert cenowych i osprzętu w tej samej półce cenowej bo niner i yeti mają Kashimę. Tak, tyle, że nie mają Braina, a tego dampera nie da się kupić na wolnym rynku ... jak napisałem, jeśli zależy Ci żeby jeździć Kashima w Specu nie jest potrzebna.
Groniu Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Jasne spoko wiem co Masz na myśli to był taki mój przekaz myśli mój sposób rozumowania i porównania
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Napisano 23 Grudnia 2012 Wiadomo o co chodzi, dampery Fox z Kashimą są stosowane w wielu rowerach i produkowane w dużej serii, 99% podzespołów jest identycznych, różnią się tylko ustawieniami tłumienia, w związku z tym są stosunkowo tanie, Brain jest produkowany w małej serii , podzespoły nie są typowe - w związku z tym cena jest odpowiednia, dlatego Kashima jest w bardzo drogich modelach, nawet Brain bez Kashimy z powodów podanych powyżej jest drogi ...
Groniu Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Napisano 23 Grudnia 2012 Oczywiście jest w tym prawda co piszesz zgadzam się, produkcja seryjna a małe ilości to inna bajka. Mi tylko brakuje tego że ludzie co to sprzedają mają problem z udzieleniem odpowiedzi już nie wnikam jaka byłaby dopłata czy się coś opłaca czy też nie ale to klient musi mieć taką możliwość dokonania wyboru. Tymbardziej oczekuję tego od speca jako firmy co ma marketing swoich produktów wysoko postawiony. Uważam też że sprzedaż wyrobów z takiej półki powinna rządzić się trochę innymi prawami bo trochę to do czegoś zobowiązuje innego niż sprzedaż katalogowa rozwiązań gotowych. Może tak jest w polsce ponieważ słyszałem nie dalej niż w piątek że w branży samochodowej jest podobnie i z zakupem auta w salonie u nas a za granicą są też podobne problemy. Może coś w tym jest. Osobiście jeżeli ostatecznie wyjdzie że zakupię speca to dlatego że chciałbym mieć własne doświadczenie w użytkowaniu braina i zobaczenie jak ten FSR działa bo będzie to mój pierwszy full 29er. Z uwagi na to że każdy marzy o swojej indywidualnej wersji roweru a możliwość komponowania jest ogromna to gdyby nie to zawieszenie w specu to osobiście nie brałbym tego speca nawet pod uwagę bo kosztuje dużo a komponentami nie powala na kolana w tej cenie. na pewno w moich oczach jest ciekawym rozwiązaniem bo ma regulowany skok widelca dla kogoś kto potrzebuje jak ja uniwersalnego roweru w jednym na podjazdy, zjazdy oraz też i miasto czyli zaleta braina to do jakiś granic rozsądna opcja.
Rulez Napisano 23 Grudnia 2012 Napisano 23 Grudnia 2012 Oprócz ceny jest jeszcze coś takiego jak jazda na rowerze, jego wyważenie sposób prowadzenia , ludzie mają różne preferencje upodobania co do prowadzenia i pozycji na rowerze, ja nie żałuję, że zainwestowałem w Speca, jego prowadzenie, wyważenie pozycja na rowerze (a nie tylko sposób pracy zawieszenia) są dla mnie idealne, więc wolę zapłacić więcej za idealny rower, niż taniej kupić coś z czego nie będę w pełni zadowolony .
maroko777 Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 na pewno w moich oczach jest ciekawym rozwiązaniem bo ma regulowany skok widelca dla kogoś kto potrzebuje jak ja uniwersalnego roweru w jednym na podjazdy, zjazdy oraz też i miasto czyli zaleta braina to do jakiś granic rozsądna opcja. Hmmm.... to że ma regulowany skok to wcale nie czyni go bardziej uniwersalnym rowerem od innych Twoich typów.... Rower przy takim skoku zawieszenia będzie zawsze uniwersalny... Uwierz mi że akurat regulacja skoku będzie Ci naprawdę zbędna... skoro kupuje się fulla, czyli rower z pełnym zawieszeniem to po to żeby z tego korzystać w pełni a nie ograniczać.... Jeżeli chodzi o podjazdy, zjazdy i miasto to nawet rower ze skokiem 160mm potrafi być bardzo uniwersalny
MonoVan Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Hmmm.... to że ma regulowany skok to wcale nie czyni go bardziej uniwersalnym rowerem od innych Twoich typów.... Rower przy takim skoku zawieszenia będzie zawsze uniwersalny... Uwierz mi że akurat regulacja skoku będzie Ci naprawdę zbędna... skoro kupuje się fulla, czyli rower z pełnym zawieszeniem to po to żeby z tego korzystać w pełni a nie ograniczać.... Jeżeli chodzi o podjazdy, zjazdy i miasto to nawet rower ze skokiem 160mm potrafi być bardzo uniwersalny Potwierdzam
Groniu Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 ja nie żałuję, że zainwestowałem w Speca, jego prowadzenie, wyważenie pozycja na rowerze (a nie tylko sposób pracy zawieszenia) są dla mnie idealne, więc wolę zapłacić więcej za idealny rower, niż taniej kupić coś z czego nie będę w pełni zadowolony . źle mnie zrozumiałeś, ja miałem na myśli to że na mojej liście jest to najtańsza propozycja a nie że Ty mogłeś kupić tańszy model. Sugerowałem tylko że płaci się za napis Spec zapewne za FSR i braina ( pod warunkiem że faktycznie tak jest- chociaż część osób pisze że warto inni że nie ) bo miałem na myśli że osprzęt w tej półce cenowej jest średni względem konkurencji. Oczywiście ja cieszę się z każdej odpowiedzi i pomocy i szanuję wszystkich zdanie bo każdy oczekuje czegoś innego i ma inne doświadczenie.
Rulez Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Ja akurat nie miałem problemu zakupu słabszego osprzętu, kupiłem ramę a resztę założyłem według własnych preferencji.
Groniu Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 No ja od 2 msc szukam samej nowej ramy najlepiej alu brain rozmiar xl i nic ciekawego nie znalazłem jak są to bez braina. Bo też był to jeden z moich pomysłów od tego wszystko się zaczęło.
Groniu Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 No ale pewnie carbon z tego co pamiętam? Ja chciałem alu a ogólnie dostać rozmiar xl jest problem brak na stanach magazynowych pozostaje może zagranica ale nie trafiłem na xl z brain. Może coś podpowiesz na PW.
Rulez Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Rama Alu, tyle, że 26", nawet teraz można dostać : http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy-ramy-mtb-rama-specialized-sj-fsr-grey-11-o_l_216_3222.html
Groniu Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Znam tę ofertę tyle że to wersja 26" i rozmiar L a ja potrzebuję 29er i XL.
Rulez Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 No właśnie to napisałem ... Ramy alu 29 model 2013 raczej nie ma w ofercie, ale zawsze można napisać/zadzwonić do sklepu lub dystrybutora i zapytać ... to rozwieje wszelkie wątpliwości.
Groniu Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Napisano 26 Grudnia 2012 Nic innego nie pozostaje, rozmawiałem z kilkoma i nic ale jeszcze lista się nie skończyła. Może z 2012 się gdzieś coś znajdzie.
marcin_ostrów Napisano 1 Stycznia 2013 Napisano 1 Stycznia 2013 29 i XL , ale Epic http://allegro.pl/specialized-epic-comp-29er-2010-xl-i2903741930.html M
Groniu Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Napisano 1 Stycznia 2013 Dzięki oferta znana, cały czas śledzę internet . Jeśli spec to tylko SJ FSR z Brainem. Za parę dni dam znać mam nadzieję jaka będzie moja ostateczna decyzja. Trzeba uzbroić się lekko w cierpliwość bo zaczeły się inwentury u dostawców.
Groniu Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Witajcie po długiej przerwie Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i porady odnośnie zakupu fulla dla mnie. Decyzja zapadła oczekuję na rower ( składa się ) Jestem przekonany że wiele osób pochwali zakup inni powiedzą że wybór mizerny i prawda taka ile głosów tyle pomysłów. Z uwagi na to iż to mój pierwszy full 29er postanowiłem zakupić speca z brainem ponieważ zawsze chciałem przetestować ten system na własnej skórze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.