Rulez Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Tyle, że climb nie działa jak Brain czy damper z akcelerometrem ...
Sol Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Owszem, bo to inny system. Ale: - to nie znaczy że jest gorszy; - Niner, Ibis i Yeti nie mają ani Braina ani akcecośtam. Mają natomiast CTD; - testerzy chwalą http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/components/rear-shocks/product/review-fox-float-ctd-boost-valve-trail-adjust-shock-12-46493 Ja jestem bardzo ciekaw jak to bangla i w jakim stopniu odeśle do lamusa dotychczasowe poglądy o bujaniu niektórych zawiech.
Groniu Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Napisano 6 Grudnia 2012 No właśnie z uwagi na nie aż tak duży poziom mojej wiedzy na temat różnic między dostępnymi na rynku zawieszeniami bierze się ten problem z wyborem tego odpowiedniego
Sol Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 To wbrew pozorom nie jest problem. To tylko paliwo dla tych co uważają, że się znają i chcą se pogadać W rzeczywistości najlepsze zawieszenie to te, które najbardziej pasuje jeźdźcowi. A tego IMO nie da się odseparować ani od roweru ani od jeźdźca. Czterozawias w jednym sprzęcie może pracować jak kupa, a w innym zadziwiać - tyle że jednemu jeźdźcowi będzie odpowiadać czułość, a drugi będzie jęczał że buja. Nie ma sensowniejszej opcji jak sprawdzenie samemu. A propos teorii http://www.bikeradar.com/gear/article/buyers-guide-to-mountain-bike-suspension-part-2-28438/
Groniu Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Napisano 6 Grudnia 2012 To tylko paliwo dla tych co uważają, że się znają i chcą se pogadać To nie tak, z mojej strony to potrzeba porady z uwagi na brak doświadczenia na temat zawiech. Jeżeli chodzi o testy to mam świadomość że nie będę w stanie tego zrobić ze wszystkimi modelami które są wymienione np YETI. Jeżeli jest też różnica rozwiązań tego samego modelu np 2011, 2012 a 2013 to z mojego punktu widzenia nie jest to tak oczywiste na miarę akurat moich skromnych możliwości. Ponieważ chcę albo kupić albo zmontować rower a nie mam podejścia żeby zawracać Wam głowy Czytałem posty o zawiechach, zagraniczne strony itp starałem się przygotować do tematu na ile mi się udało hihih
maroko777 Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Miałem okazje jeździć na mojo HD z damperem CTD i moim osobistym zdaniem jest bardziej czuły jeżeli porównywać go do rp23 (również w HDku). Może to sprawa techniki a może czegoś innego ale ja nie czuje żadnego bujania w zawieszeniu mojo przynajmniej HD czy to z rp23 czy CTD jeżdżąc normalnie. Jedynie jak się spojrzy na pracujący damper podczas jazdy to widać jak pracuje ale żeby bujało ? zdecydowanie nie, przynajmniej w moim przypadku. Jeżeli rider będzie jechał na stojaka i mocno cisnął w pedały to wiadoma sprawa że owe bujanie zawieszenia będzie występowało ale to w każdym typie zawieszenia... Miałem okazje jeździć na wielu rozwiązaniach konstrukcyjnych różnych producentów ale moim osobistym zdaniem najlepsze wrażenie na mnie zrobił DW-LINK
cup Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 No ja z tej listy mam problem, bo geometrycznie i wyglądam ciagnie mi zeby Ci polecić Yeti, bo jest piękny i ma zarąbiste jak dla mnie geometrii, choć to raczej rower do trochę cięższego zastosowania. Ale pownienie prowadzić się pięknie, tylko praca zawieszenia jest pytaniem, a najbardziej jej trwałość. Na drugim miejscu byłby Niner. Potem tylko rowery spoza listy, czy to MDE Bolder jakiego mam, czy to mniejszy MDE Carve9, który powinien być fajnym ścieżkowcem Spec mnie jakoś nie przekonuje ze swoimi marketingowymi bredniami, za dużo się o tym nasłuchałem...
Groniu Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Napisano 7 Grudnia 2012 Spec mnie jakoś nie przekonuje ze swoimi marketingowymi bredniami, za dużo się o tym nasłuchałem... tzn? Jak mozesz to rozwiń myśl . Miałem okazje jeździć na wielu rozwiązaniach konstrukcyjnych różnych producentów ale moim osobistym zdaniem najlepsze wrażenie na mnie zrobił DW-LINK Dlaczego akurat DW-LINK ?Moje wymagania są takie aby zawiecha była bardzo solidna i swoim zaawansowaniem technologicznym dawała frajdę z jazdy w różnym terenie. Wiadomo każdy szuka i ocenia coś innego i też inaczej. Chcę nie mieć zbędnego bujania ponad to co jest potrzebne i oczekiwane od fulla sztywność zawieszenia- stabilność podczas jazdy miejskiej itp o tym czytałem że właśnie brain w tym się spradza zapene nie tylko on. Są ludzie co twierdzą że fsr i brain jest super inni że brain jest po to bo zawiecha speca fsr wcale nie jest tak wspaniale dopracowana i cudowna i że brain to eliminuje-maskuje. Co osoba to wiadomo opinia.
Rulez Napisano 7 Grudnia 2012 Napisano 7 Grudnia 2012 Dw-Link wcale nie jest jakimś genialnym i "jedynie słusznym" rozwiązaniem, jednym może odpowiadać innym nie i tyle. Łatwo znajdziesz opinie że np. zawieszenie PendBox od Lapierre jest najlepszym systemem ... itd.
swimfan Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 @Rulez nie gadaj fajne rozwiazanie Dw-link:), pech chce ze to rozwiazanie jak ktos zastosuje to odrazu firma pada:).Jak dla mnie dw-link genialny przy zjazdach jak ciagniesz pod gore to juz nie jest tak wesolo:)
Groniu Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Napisano 8 Grudnia 2012 Powiem tak jeżeli będzie to spec to będzie to XL . Wersja z widelcem 130/105 travel żebym właśnie na podjazdach nie musiał mieć wyciągarki która będzie mnie musiała wciągąć na szczyt .
cup Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 tzn? Jak mozesz to rozwiń myśl . Sam to napisałeś w informacji poniżej. Moim zdaniem FSR Speca to zawieszenie z błędami poprawianymi przy pomocy dedykowanego dampera i wszyscy miłośnicy Speca sami otwarcie piszą, że jak kupować rower to tylko z Brainem. A dla mnie taki zabieg wskazuje jednoznacznie że zawieszenie ma wady, jakie eliminuje się sztucznie i potem dorabia do tego marketing, a to mnie nie przekonuje ani trochę. Co do DW-Link, to samych zawieszeń na oryginalnych patentach DW jest masa, a do tego są tysiące wariacji na jego temat różnych innych projektantów i na bank nie wrzucałbym ich wszystkich do jednego worka, choć wiekszość ma ten sam cel, czyli eliminację bujania i usztywniania przy hamowaniu i uzyskanie dużej czułości, ale to na ile udaje się to uzyskać jest tak samo rózne jak wygląd różnych wariacji tego patentu
Groniu Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Napisano 10 Grudnia 2012 Więc pewnie będzie tak że kupie jakieś rozwiązanie będę miał jakieś swoje przemyślenia-doświadczenia i za parę lat będę znów zmieniał, testował. Bo to bardzo ciężki temat. Jeśli będzie to spec to będzie to Brain.
Rulez Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 Moim zdaniem FSR Speca to zawieszenie z błędami poprawianymi przy pomocy dedykowanego dampera i wszyscy miłośnicy Speca sami otwarcie piszą, że jak kupować rower to tylko z Brainem. Bzdura, jeśli nie masz doświadczeń z tym rowerem to nie wypisuj głupot, geometria Speca jest bardzo zrównoważona, "przyjazna"dla bikera a zawieszenie jest bardzo dobre i czułe, jednak jeśli już decydować się na Speca to takiego z Brainem ponieważ nie "zmula" zawieszenia jak inne dampery .
cup Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 Bzdura, jeśli nie masz doświadczeń z tym rowerem to nie wypisuj głupot, geometria Speca jest bardzo zrównoważona, "przyjazna"dla bikera a zawieszenie jest bardzo dobre i czułe, jednak jeśli już decydować się na Speca to takiego z Brainem ponieważ nie "zmula" zawieszenia jak inne dampery . A tak z ciekawości zapytam, czy to normalne, że inne dampery "zmulają" to zawieszenie? I coś ze strony Specialized, co wskazuje raczej na to, że Brain to system automatycznej platformy, czyli redukuje efekt bujania, ale to tylko moje zdanie: "TECHNOLOGIA SPECIALIZED BRAIN Technologia Specialized Brain pozwala odróżnić siłę pochodzącą z nacisku na pedały od wstrząsów wywołanych nierównościami terenu. Widelce i amortyzatory Specialized lub powstałe we współpracy z RockShox i FOX, wykorzystują technologię Brain, by niemal natychmiast przejść od trybu sztywnego na płaskiej drodze do w pełni aktywnego na nierównym terenie, zwiększając efektywność jazdy i kontrolę nad rowerem." A ciekaw jestem skąd wiesz tyle o moim doświadczeniu skoro mnie nie znasz i nie wiesz co i jak dokładnie testowałem, ale to tylko szczegół
Rulez Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 Inne dampery w pozycjach przeciwdziałających bujaniu zmulają każde zawieszenie ... Brain nie zmula zawieszenia i doskonale przeciwdziała bujaniu, masz słabe doświadczenie.
cup Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 Fajnie wiedzieć, że brak mi doświadczenia I wsiądę dla odmiany na rower który nie buja nawet bez włączonej platformy, bo takie zawieszenie to dla mnie ideał A kilka takich w ostatnich latach testowałem
maroko777 Napisano 11 Grudnia 2012 Napisano 11 Grudnia 2012 Brain nie zmula zawieszenia i doskonale przeciwdziała bujaniu, masz słabe doświadczenie. mieć fula z brainem to jak nie mieć fulla....
Groniu Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Napisano 11 Grudnia 2012 Jetem ciekaw dlaczego pewne modele Specialized Stumpjumper FSR mają Braina ale są również takie co mają zwykły damper. http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/sjfsr
Rulez Napisano 11 Grudnia 2012 Napisano 11 Grudnia 2012 Tam gdzie nie kładzie się nacisku na efektywność na podjazdach a raczej na jazdę w dół nie ma Braina . Stumpjumper EVO idzie w stronę Speca Enduro który wcale nie ma Braina.   Inna sprawa to obniżenie ceny w niższych modelach Stumpjumpera.
cup Napisano 11 Grudnia 2012 Napisano 11 Grudnia 2012 Rulez żyj sobie w swoim marketingowym świecie Speca, kto Ci broni. Ale po pierwsze nazywanie mnie dyletantem zakrawa o bardzo dobry humor, bo ciekaw jestem ile rowerów testowałeś poza Specem na szkoleniach A nazywanie nim kolegi Maroko, który w tym roku pewnie na kilkudziesięciu fulach jeździł tym bardziej świadczy o Twoim poziomie. Więc jak to mówił klasyk: "Kończ Waść, wstydu oszczędź" Bo gubisz się strasznie pisząc, że Brain nie zamula zawieszenia, a za chwilę piszesz że Spec nie stosuje Braina tam, gdzie płynność pracy jest ważna... Więc coś mi tu nie gra. No i zapomniałem dodać, że teraz tak to już jest, że jak zawieszenie nie ma tajemniczej nazwy na trzy lub więcej wyrazów, to znaczy że nie działa
edi7777 Napisano 12 Grudnia 2012 Napisano 12 Grudnia 2012 Cup jestem ciekawy czy jeździłeś kiedyś na jakimś specu z brainem? Z tego co kojarzę to na zupełnie sztywno brain blokuje zawieszenie wyłącznie w modelu epic. W stumpjumper fsr nawet na opcji "full firm" pozwala na malutkie ugięcie zawieszenia. Co do modelu enduro - miałem okazję jeździć na wersji enduro comp 2012 i z propedal praktycznie nie bujał. Pakowanie braina do takiego enduro mija się z celem bo brain w swojej istocie trochę zabija fun z jazdy - dla mnie to system który ma poprawiać efektywność jazdy i osiągane czasy na trasach. Co do tematu wątku - Groniu zawęziłeś już wybór do jakiś konkretniejszych modeli? Jednak rozważasz mniejsze koła czy tylko 29?
cup Napisano 13 Grudnia 2012 Napisano 13 Grudnia 2012 Zdarzyło się i wtedy faktycznie wydawał się całkiem fajny, ale potem pojeździłem na wielu innych rowerach z pełnym zawieszeniem do XC, Enduro i Freeridu i na tle tych doświadczeń nie widzę tej rewelacyjności Specializeda. W wielu firmach projektanci doszli do fajniejszej pracy zawieszenia bez udziwnionych tłumików, co jak dla mnie jest ważne, bo pozwala na więcej kombinacji użytkownikowi i zmniejsza problemy w przypadku awarii. Oczywiście tu mam szczególnie na uwadze kilka nietypowych sposobów mocowania damperów u Speca, ale i upośledzenie zawieszenie bez braina też jest ważne. Dla mnie dobre zawieszenie oparte o zwykły damper daje dużo więcej szans na spróbowanie czegoś innego od znajomych, a jeśli musimy odesłać damper na serwis pozwala pożyczyć coś od nich, choć wiem, że akurat taka pomoc wielu z Was wyda się niemożliwa to ja się z nią spotykałem Tak samo mógłbym Ciebie zapytać na ilu rowerach służących do zabawy o różnym skoku i rodzajach zawieszenia jeździłeś Edi7777 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.