Skocz do zawartości

[rower] pomoc w wyborze roweru specialized & rocky mountain ?

Groniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Owszem, bo to inny system. Ale:

- to nie znaczy że jest gorszy;

- Niner, Ibis i Yeti nie mają ani Braina ani akcecośtam. Mają natomiast CTD;

- testerzy chwalą http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/components/rear-shocks/product/review-fox-float-ctd-boost-valve-trail-adjust-shock-12-46493

Ja jestem bardzo ciekaw jak to bangla i w jakim stopniu odeśle do lamusa dotychczasowe poglądy o bujaniu niektórych zawiech.

Napisano

No właśnie z uwagi na nie aż tak duży poziom mojej wiedzy na temat różnic między dostępnymi na rynku zawieszeniami bierze się ten problem z wyborem tego odpowiedniego :(

Napisano

To wbrew pozorom nie jest problem.

To tylko paliwo dla tych co uważają, że się znają i chcą se pogadać ;)

W rzeczywistości najlepsze zawieszenie to te, które najbardziej pasuje jeźdźcowi. A tego IMO nie da się odseparować ani od roweru ani od jeźdźca. Czterozawias w jednym sprzęcie może pracować jak kupa, a w innym zadziwiać - tyle że jednemu jeźdźcowi będzie odpowiadać czułość, a drugi będzie jęczał że buja.

Nie ma sensowniejszej opcji jak sprawdzenie samemu.

A propos teorii http://www.bikeradar.com/gear/article/buyers-guide-to-mountain-bike-suspension-part-2-28438/

Napisano
To tylko paliwo dla tych co uważają, że się znają i chcą se pogadać

To nie tak, z mojej strony to potrzeba porady z uwagi na brak doświadczenia na temat zawiech.

Jeżeli chodzi o testy to mam świadomość że nie będę w stanie tego zrobić ze wszystkimi modelami które są wymienione np YETI.

Jeżeli jest też różnica rozwiązań tego samego modelu np 2011, 2012 a 2013 to z mojego punktu widzenia nie jest to tak oczywiste na miarę akurat moich skromnych możliwości.

Ponieważ chcę albo kupić albo zmontować rower a nie mam podejścia żeby zawracać Wam głowy :)

Czytałem posty o zawiechach, zagraniczne strony itp starałem się przygotować do tematu na ile mi się udało :) hihih

Napisano

Miałem okazje jeździć na mojo HD z damperem CTD i moim osobistym zdaniem jest bardziej czuły jeżeli porównywać go do rp23 (również w HDku).

Może to sprawa techniki a może czegoś innego ale ja nie czuje żadnego bujania w zawieszeniu mojo przynajmniej HD czy to z rp23 czy CTD jeżdżąc normalnie. Jedynie jak się spojrzy na pracujący damper podczas jazdy to widać jak pracuje ale żeby bujało ? zdecydowanie nie, przynajmniej w moim przypadku. Jeżeli rider będzie jechał na stojaka i mocno cisnął w pedały to wiadoma sprawa że owe bujanie zawieszenia będzie występowało ale to w każdym typie zawieszenia...

Miałem okazje jeździć na wielu rozwiązaniach konstrukcyjnych różnych producentów ale moim osobistym zdaniem najlepsze wrażenie na mnie zrobił DW-LINK ;)

Napisano

No ja z tej listy mam problem, bo geometrycznie i wyglądam ciagnie mi zeby Ci polecić Yeti, bo jest piękny i ma zarąbiste jak dla mnie geometrii, choć to raczej rower do trochę cięższego zastosowania. Ale pownienie prowadzić się pięknie, tylko praca zawieszenia jest pytaniem, a najbardziej jej trwałość.

Na drugim miejscu byłby Niner.

Potem tylko rowery spoza listy, czy to MDE Bolder jakiego mam, czy to mniejszy MDE Carve9, który powinien być fajnym ścieżkowcem :)

Spec mnie jakoś nie przekonuje ze swoimi marketingowymi bredniami, za dużo się o tym nasłuchałem...

Napisano

Spec mnie jakoś nie przekonuje ze swoimi marketingowymi bredniami, za dużo się o tym nasłuchałem...

tzn? Jak mozesz to rozwiń myśl :).

Miałem okazje jeździć na wielu rozwiązaniach konstrukcyjnych różnych producentów ale moim osobistym zdaniem najlepsze wrażenie na mnie zrobił DW-LINK ;)

Dlaczego akurat DW-LINK ?

Moje wymagania są takie aby zawiecha była bardzo solidna i swoim zaawansowaniem technologicznym dawała frajdę z jazdy w różnym terenie. Wiadomo każdy szuka i ocenia coś innego i też inaczej. Chcę nie mieć zbędnego bujania ponad to co jest potrzebne i oczekiwane od fulla :) sztywność zawieszenia- stabilność podczas jazdy miejskiej itp o tym czytałem że właśnie brain w tym się spradza zapene nie tylko on. Są ludzie co twierdzą że fsr i brain jest super inni że brain jest po to bo zawiecha speca fsr wcale nie jest tak wspaniale dopracowana i cudowna i że brain to eliminuje-maskuje. Co osoba to wiadomo opinia.

Napisano

Dw-Link wcale nie jest jakimś genialnym i "jedynie słusznym" rozwiązaniem, jednym może odpowiadać innym nie i tyle.

Łatwo znajdziesz opinie że np. zawieszenie PendBox od Lapierre jest najlepszym systemem ... itd.

Napisano

@Rulez nie gadaj fajne rozwiazanie Dw-link:), pech chce ze to rozwiazanie jak ktos zastosuje to odrazu firma pada:).Jak dla mnie dw-link genialny przy zjazdach jak ciagniesz pod gore to juz nie jest tak wesolo:)

Napisano

Powiem tak jeżeli będzie to spec to będzie to XL ;).

Wersja z widelcem 130/105 travel żebym właśnie na podjazdach nie musiał mieć wyciągarki która będzie mnie musiała wciągąć na szczyt :).

Napisano

tzn? Jak mozesz to rozwiń myśl :).

Sam to napisałeś w informacji poniżej.

Moim zdaniem FSR Speca to zawieszenie z błędami poprawianymi przy pomocy dedykowanego dampera i wszyscy miłośnicy Speca sami otwarcie piszą, że jak kupować rower to tylko z Brainem. A dla mnie taki zabieg wskazuje jednoznacznie że zawieszenie ma wady, jakie eliminuje się sztucznie i potem dorabia do tego marketing, a to mnie nie przekonuje ani trochę.

Co do DW-Link, to samych zawieszeń na oryginalnych patentach DW jest masa, a do tego są tysiące wariacji na jego temat różnych innych projektantów i na bank nie wrzucałbym ich wszystkich do jednego worka, choć wiekszość ma ten sam cel, czyli eliminację bujania i usztywniania przy hamowaniu i uzyskanie dużej czułości, ale to na ile udaje się to uzyskać jest tak samo rózne jak wygląd różnych wariacji tego patentu :)

Napisano

Więc pewnie będzie tak że kupie jakieś rozwiązanie będę miał jakieś swoje przemyślenia-doświadczenia i za parę lat będę znów zmieniał, testował.

Bo to bardzo ciężki temat.

Jeśli będzie to spec to będzie to Brain.

Napisano

Moim zdaniem FSR Speca to zawieszenie z błędami poprawianymi przy pomocy dedykowanego dampera i wszyscy miłośnicy Speca sami otwarcie piszą, że jak kupować rower to tylko z Brainem.

Bzdura, jeśli nie masz doświadczeń z tym rowerem to nie wypisuj głupot, geometria Speca jest bardzo zrównoważona, "przyjazna"dla bikera a zawieszenie jest bardzo dobre i czułe, jednak jeśli już decydować się na Speca to takiego z Brainem ponieważ nie "zmula" zawieszenia jak inne dampery .

Napisano

Bzdura, jeśli nie masz doświadczeń z tym rowerem to nie wypisuj głupot, geometria Speca jest bardzo zrównoważona, "przyjazna"dla bikera a zawieszenie jest bardzo dobre i czułe, jednak jeśli już decydować się na Speca to takiego z Brainem ponieważ nie "zmula" zawieszenia jak inne dampery .

A tak z ciekawości zapytam, czy to normalne, że inne dampery "zmulają" to zawieszenie? :)

I coś ze strony Specialized, co wskazuje raczej na to, że Brain to system automatycznej platformy, czyli redukuje efekt bujania, ale to tylko moje zdanie:

"TECHNOLOGIA SPECIALIZED BRAIN

Technologia Specialized Brain pozwala odróżnić siłę pochodzącą z nacisku na pedały od wstrząsów wywołanych nierównościami terenu. Widelce i amortyzatory Specialized lub powstałe we współpracy z RockShox i FOX, wykorzystują technologię Brain, by niemal natychmiast przejść od trybu sztywnego na płaskiej drodze do w pełni aktywnego na nierównym terenie, zwiększając efektywność jazdy i kontrolę nad rowerem."

A ciekaw jestem skąd wiesz tyle o moim doświadczeniu skoro mnie nie znasz i nie wiesz co i jak dokładnie testowałem, ale to tylko szczegół :)

Napisano

Inne dampery w pozycjach przeciwdziałających bujaniu zmulają każde zawieszenie ... Brain nie zmula zawieszenia i doskonale przeciwdziała bujaniu, masz słabe doświadczenie.

Napisano

Fajnie wiedzieć, że brak mi doświadczenia :)

I wsiądę dla odmiany na rower który nie buja nawet bez włączonej platformy, bo takie zawieszenie to dla mnie ideał :) A kilka takich w ostatnich latach testowałem :)

Napisano

Tam gdzie nie kładzie się nacisku na efektywność na podjazdach a raczej na jazdę w dół nie ma Braina .

Stumpjumper EVO idzie w stronę Speca Enduro który wcale nie ma Braina. &nbsp Inna sprawa to obniżenie ceny w niższych modelach Stumpjumpera.

Napisano

Rulez żyj sobie w swoim marketingowym świecie Speca, kto Ci broni.

Ale po pierwsze nazywanie mnie dyletantem zakrawa o bardzo dobry humor, bo ciekaw jestem ile rowerów testowałeś poza Specem na szkoleniach :P

A nazywanie nim kolegi Maroko, który w tym roku pewnie na kilkudziesięciu fulach jeździł tym bardziej świadczy o Twoim poziomie.

Więc jak to mówił klasyk:

"Kończ Waść, wstydu oszczędź"

Bo gubisz się strasznie pisząc, że Brain nie zamula zawieszenia, a za chwilę piszesz że Spec nie stosuje Braina tam, gdzie płynność pracy jest ważna... Więc coś mi tu nie gra.

No i zapomniałem dodać, że teraz tak to już jest, że jak zawieszenie nie ma tajemniczej nazwy na trzy lub więcej wyrazów, to znaczy że nie działa :P

Napisano

Cup jestem ciekawy czy jeździłeś kiedyś na jakimś specu z brainem? Z tego co kojarzę to na zupełnie sztywno brain blokuje zawieszenie wyłącznie w modelu epic. W stumpjumper fsr nawet na opcji "full firm" pozwala na malutkie ugięcie zawieszenia. Co do modelu enduro - miałem okazję jeździć na wersji enduro comp 2012 i z propedal praktycznie nie bujał. Pakowanie braina do takiego enduro mija się z celem bo brain w swojej istocie trochę zabija fun z jazdy - dla mnie to system który ma poprawiać efektywność jazdy i osiągane czasy na trasach.

Co do tematu wątku - Groniu zawęziłeś już wybór do jakiś konkretniejszych modeli? Jednak rozważasz mniejsze koła czy tylko 29?

Napisano

Zdarzyło się i wtedy faktycznie wydawał się całkiem fajny, ale potem pojeździłem na wielu innych rowerach z pełnym zawieszeniem do XC, Enduro i Freeridu i na tle tych doświadczeń nie widzę tej rewelacyjności Specializeda. W wielu firmach projektanci doszli do fajniejszej pracy zawieszenia bez udziwnionych tłumików, co jak dla mnie jest ważne, bo pozwala na więcej kombinacji użytkownikowi i zmniejsza problemy w przypadku awarii. Oczywiście tu mam szczególnie na uwadze kilka nietypowych sposobów mocowania damperów u Speca, ale i upośledzenie zawieszenie bez braina też jest ważne. Dla mnie dobre zawieszenie oparte o zwykły damper daje dużo więcej szans na spróbowanie czegoś innego od znajomych, a jeśli musimy odesłać damper na serwis pozwala pożyczyć coś od nich, choć wiem, że akurat taka pomoc wielu z Was wyda się niemożliwa to ja się z nią spotykałem :D

Tak samo mógłbym Ciebie zapytać na ilu rowerach służących do zabawy o różnym skoku i rodzajach zawieszenia jeździłeś Edi7777 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...