Skocz do zawartości

[rower] pomoc w wyborze roweru specialized & rocky mountain ?

Groniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na Yeti nikt nie jeździł więc nikt się autorytatywnie nie wypowie o trwałości lub pracy zawiechy.

Podobnie z RDO. Luźno kojarzę, że chłopaki z Beastie mają (lub mogą mieć) egzemplarz, więc trza dopytać ich i ewentualnie objechać.

Coś mi też świta, że Speca już objeżdżałeś więc o pracy zawiechy wiesz więcej niż wszyscy tu się wypowiadający.

Z mojego (teoretycznego) punktu widzenia najmniej do towarzystwa pasuje RDO, bo jak rozumiem szukasz ścieżkowca, a nie ściganta.

Ale z drugiej strony to oryginalnie wyglądający sprzęt, więc jeżeli lubisz się wyróźniać, będzie to zaletą. Tylko mimo wszystko spróbowałbym dosiąść i sprawdzić czy nie okaże się wiotki.

Napisano

znacznie lepiej się prowadzą (łatwiej), doskonale reagują na polecenia ridera, dają o wiele więcej frajdy z jazdy i niesamowicie zbierają się w zakrętach. Jak dla mnie są to konstrukcje idealne na warunki nizinne jak i góry !!!

Takie jest moje osobiste zdanie, oczywiście można się z nim nie zgodzić...

Do tego jeżeli chodzi o te 2 firmy to masz możliwość pełnej customizacji przy zakupie i dystrybutorów masz na miejscu ;)

Napisano

znacznie lepiej się prowadzą (łatwiej), doskonale reagują na polecenia ridera, dają o wiele więcej frajdy z jazdy i niesamowicie zbierają się w zakrętach. Jak dla mnie są to konstrukcje idealne na warunki nizinne jak i góry !!! ;)

Mam rozumieć że Rip względem Jet-a tak ? żebym nie pomylił co Miałeś na myśli. Bo rip to też alu a Jet to carbon.
Napisano

Zwykły Jet to aluminiak. Na ten sezon są trzy Jet9 - RDO, carbon i zwykły. Podobnie z RIP - RDO i zwykły z amelinium :)

Chciałeś większy skok więc chyba RIP będzie dla ciebie lepszy (125mm i przyjmie widelce o skoku 120-140), bo Jet był z tego co mi wiadomo przygotowany bardziej pod wyścigi (100mm z tyłu i widelec 100-120).

Napisano
bo Jet był z tego co mi wiadomo przygotowany bardziej pod wyścigi (100mm z tyłu i widelec 100-120).
Miałem na myśli RDO Jet czyli karbon źle napisałem może :).

skok ma 120mm. Była opcja zamontować 140mm/34 i zblokować na 120mm.

Napisano

To jeszcze żeby była jasność - Jet to amelinium, Jet Carbon to plastykowa wersja budżetowa (co nie znaczy, że tania), Jet RDO to najwyższa wersja kompozytowa.

Jeżeli się nie ścigasz, wybrałbym Carbon i za różnicę porządnie doposażył.

Nie wiem jak toto jeździ z widłem 120 mm. Widzę, że w przeciwieństwie do Tallboya, 120 mm zdaje się tam być dodatkiem do oferty 100 mm, a nie równorzędną ofertą. Warto by to sprawdzić w realu.

Albo zainwestować w Talasa 95-120.

Napisano
Mam rozumieć że Rip względem Jet-a tak ? żebym nie pomylił co Miałeś na myśli. Bo rip to też alu a Jet to carbon.

Tak, miałem na myśli R.I.P 9...

Miałem też w rękach model W.F.O 9 ale to już trochę inna bajka... bardziej enduro niż ścieżkowiec ale również godny polecenia ;)

Napisano

Nalegam na objazd w takim razie.

Najwyższa wersja ściganta z założenia nie oznacza ukłonu w stronę komforu i przyjazności, tylko wylajtowanie do granic i efektywne zawieszenie.

Efektywne w sensie napędzania, a nie wybierania, więc kanapy bym nie oczekiwał. Co do wylajtowania - trza sprawdzić czy jest kompatybilne z Twoją wagą.

Tak czy inaczej fajny sprzęt i gdyby nie to, że - jak to romantycznie ujmę - moje serce skradł inny brand, poważnie bym pomyślał.

Napisano
Najwyższa wersja ściganta z założenia nie oznacza ukłonu w stronę komforu i przyjazności, tylko wylajtowanie do granic i efektywne zawieszenie. Efektywne w sensie napędzania, a nie wybierania, więc kanapy bym nie oczekiwał. Co do wylajtowania - trza sprawdzić czy jest kompatybilne z Twoją wagą.

popieram :thumbsup:

Napisano

Ja miałem na myśli też sprzęt który jest dostępny, bo Wiecie jak jest z rozmiarami XL a też bardzo mi zależy na możliwości pełnej zmiany podzespołów.

Dlatego taka wersja pokazała się w tej pierwszej 3-ce do omówienia.

Żeby do rozmowy można podejść.

Spec był brany pod kątem FSR z Brainem ale z możliwością zmian bo wiadomo że oni dużo liczą za to więc w cenie osprzęt jest średni.

Wiadomo że rower wyjdzie od około 13 do nawet 20k.

Co do Yeti to nie spodziewam się wielkich opisów i przemyśleń z uwagi na popularność. w kwocie około 17k jest aluminium na full xt i przód i tył kashima zawiecha CVA.

Napisano

nie czytałem wszystkich postów w temacie i sorry za to ale czy mógł byś powiedzieć jaki masz max budżet na rower i czy koniecznie 29" musi być ?

Napisano

Miałem na myśli RDO Jet czyli karbon źle napisałem może :).

skok ma 120mm. Była opcja zamontować 140mm/34 i zblokować na 120mm.

Ze strony ninera wynika, że jednak nie 120.

Compatible with 100 - 120mm tapered forks
100mm of patented CVA suspension is efficient in every chainring

http://www.ninerbikes.com/jet9rdo

maroko

Budżetu autor nie podał i ma być 29' do tego najlepiej amelinium, chyba że nie ma limitu wagowego dla ramy :)

Napisano

Uffff.. przeczytałem całość. Jak mam teraz oddać swój głos na jeden z tych modeli to stawiam na speca ale jestem lekko skrzywiony pod względem tej marki;) Stump wydaje mi się takim zarąbiście uniwersalnym rowerem. Rozumiem, że właściwie jesteś początkujący i rower będzie używany w okolicach miasta + od czasu do czasu góry więc zawiecha speca jak znalazł. Poza tym w BG Fit które Ci tu kilka razy różne osoby polecały dopasują rower pod Ciebie włącznie z dobraniem odpowiedniego siodła, sztycy, mostka i czego tam jeszcze będziesz chciał. Nie jeździłem na innych modelach które jeszcze bierzesz pod uwagę. Fajny jest też Ibis mojo ale to 26" więc nie ma co pisać.

Napisano

jaki masz max budżet na rower i czy koniecznie 29" musi być ?

zakres był max 15 ale już się zrobiło 20 :(.

Prawda taka że tyle aby na siłę nie zaoszczędzić ale żeby też nie kupować jak wiele osób tylko do lansu... Różnice kwotowe wzieły się z tego jaki osprzęt jaka marka i czy alu czy carbon którego wstępnie nie chciałem. Z uwagi na cenę i moją wagę, chociaż usłyszałem że to często przy drogich markach stereotyp bo teraz to już są inne carbony niż parę lat temu....

Fajny jest też Ibis mojo ale to 26" więc nie ma co pisać.

Fajne post zacząłeś hihi ;)

Mojo bardzo mi się podobał niestety 26 mmmm....

Co do mnie to jestem początkujący jeżeli chodzi o rower ale z takiego przedziału cenowego.

Najczęściej były to kwoty w okolicy 5k.

Dlatego takie pytanie i gdybanie.

Rower ma być uniwersalny ale też taki żeby dawał mi kopa do motywacji aby organizować inaczej czas łącznie ze znajomymi w trudniejszym terenie a nie żeby był to tylko w 95% rower na poznańskie ścieżki lasy i parki.

Napisano
Rower ma być uniwersalny ale też taki żeby dawał mi kopa do motywacji aby organizować inaczej czas łącznie ze znajomymi w trudniejszym terenie a nie żeby był to tylko w 95% rower na poznańskie ścieżki lasy i parki.

Jeżeli takie masz wymagania to idealnym rowerem, alternatywnym dla 29" będzie Ibis Mojo SLR ;) . Sprawdzi się w Poznaniu i okolicach jak również w tródnym terenie. Konstrukcja bardzo lekka, wytrzymała, bardzo sztywna, zrywna i skok 140mm (opcjonalne 150mm).

Napisano

26" na razie odstawiam na bok.

Co do jet miałem Na myśli ramę z 2012 jet RDO więc to chyba kompozyt.

Zobaczymy co dalej z rozmowy wyjdzie :).

Napisano

Zawsze można czekać na Ripleya ;) ja w takiej patowej sytuacji idę za głosem serca i biorę pięknego Ninera! Widziałem tylko jeden rower tej firmy na żywo i do tej pory mam go przed oczami ;)

Ps. Maroko a SLR nie buja za bardzo? Bo wcześniej w tym wątku Tobo ostrzega, że Ibis zmienił ustawienia damperów i nie działają tak dobrze jak starsze Mojo, a problem jest dla mnie żywotny bo waham się Blur LTc/Mojo SLR (przepraszam za nieco prywaty, ale autor się chyba nie obrazi, jako że jego to też dotyczy ;))

Napisano

(przepraszam za nieco prywaty, ale autor się chyba nie obrazi, jako że jego to też dotyczy ;))

Heh oczywiście że nie ;)...

A wracając na moment do speca jak to jest z tym jego fsr z brainem.

To jedyny rower co ma coś takiego.

Napisano

<p>Nie wiem jakie masz odczucie po jeździe Specem, dla mnie to bardzo efektywny system, zero zbędnego bujania przy pełnej aktywności w terenie, do tego zawieszenie Speca doskonale współgra z Brainem.

Obecnie wchodzą rowery z elektrycznie sterowanymi damperami + akcelerometry (wprowadza je Accel Group - czyli marki Lapierre, Haibike, Ghost) chyba jeszcze nie dorównują efektywnością Brainowi ale pewnie do czasu ... z tych trzech najciekawszy jest Lapierre X-Flow model 2013, tyle, że nie występuje z kołami 29" ...

Napisano

<p>Nie wiem jakie masz odczucie po jeździe Specem

hm jazda w mieście a objazd w terenie to byłby inny objazd hehe.

Jeśli się uda to w sobotę będę miał możliwość przymiarki do carbonu Xl ;) i możliwość wypytania właściciela o tę markę jako użytkownika więc przy dobrych wiatrach wzbogacę swoją wiedzę :).

Napisano

Moja opinia jako użytkownika Speca jest jak najlepsza ...

W Twoim wypadku dopiero jazda na modelu 2013 powinna być opiniotwórcza, ponieważ w rowerze każdy "pierdół" jak np. kierownica, mostek itp. decyduje o wrażeniach z jazdy.

Napisano

jazda na modelu 2013 powinna być opiniotwórcza, ponieważ w rowerze każdy "pierdół" jak np. kierownica, mostek itp. decyduje o wrażeniach z jazdy.

właśnie na modelu 2013 mam się przymierzyć :) no zobaczymy jak to będzie gdyby był spec to raczej kierownica do wymiany na węższą bo przy rozmiarz xl ta org jest długości kija od mopa :) hihihi
Napisano

Fox w nowszym mojo nie działał gorzej, działał inaczej.

Jeśli ktoś nie przepada za sprintami na stojąco to nowsze zestrojenie pozwala efektywniej i przyjemniej jeździć (na siedząco), jeśli ktos ma stojący styl jazdy to bardziej podpasuje mu poprzednie ustawienie foxa - choć różnica jest taka że w pozycji 3 pro pedala zawieszenie było sztywne, bo tryb 3 działał właściwie jk blokada.

Moim zdaniem jeśli kogoś stać żeby wypruć kieszeń z 7 tałzenów za ramę to może też dorzucić parę stwów za "moda" foxa, np w "puszu". Kupowanie takiej zabawki i ściskanie w czasie zakupu lub po nim tyłka z oszczędności jest trochę nieporozumieniem.

Napisano

Problem (jeżeli nazwać to problemem) nie powinien dotyczyć sprzętów z 2013, z uwagi na nowy standard CTD. Komu przeszkadza bujanie, ustawia na climb, ew. trail i rura.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...