Skocz do zawartości

[rower] pomoc w wyborze roweru specialized & rocky mountain ?

Groniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co do geometrii to jeśli mowa o SB95 to bardzo mi się podoba, główka z bardzo agresywnym kątem, nisko suport i znośnie długi tył, czyli wszystko co lubię i dawał by na bank dużo frajdy z jazdy w terenie, powinien być zwrotny i doskonale jechać w dół, a niska główka pozwoli zachować dobre właściwości na podjazdach co sprawia że maszyna ta dużo bardziej podoba mi się niż Spec

Raczyłeś nie zauważyć bardzo płaskiego kąta podsiodłówki (zwłaszcza z amorem 140 mm), co wymusza siłowe pedałowanie, nie wiadomo czy dawał by "na bank" dużo frajdy, to raczej zależy od preferencji bikera, na pewno nie każdemu by pasował.

Mimośrodowy wahacz wymaga więcej dbałości niż klasyczny.

Napisano

Raczyłeś nie zauważyć bardzo płaskiego kąta podsiodłówki (zwłaszcza z amorem 140 mm)

No pewnie kupiłbym 120mm. Dlatego stumpjumper fajnie że ma alternatywnie 130mm. Tym na którym mam robić przymiarkę ma chyba 120mm bo to chyba z zeszłego roku.

Napisano

Raczyłeś nie zauważyć bardzo płaskiego kąta podsiodłówki (zwłaszcza z amorem 140 mm), co wymusza siłowe pedałowanie, nie wiadomo czy dawał by "na bank" dużo frajdy, to raczej zależy od preferencji bikera, na pewno nie każdemu by pasował.

Mimośrodowy wahacz wymaga więcej dbałości niż klasyczny.

71 stopni to wcale nie taki płaski kąt, szczególnie jeśli zgodnie ze stroną Yeti nie stosuje się seatbacku w sztycy, choć faktycznie na obu będzie się pedałować trochę inaczej, ale dlatego polecam testy, szczególnie że Groniu pisze że doświadczenie ma małe, więc tylko w siodle oceni co mu pasuje. Jednak co do właściwości w jeździe dla zabawy bez napinki na ściganie po płaskim, to Yeti byłoby dla mnie faworytem. Zapewne wynika to z bardzo podobnego geo do mojego obecnego roweru :)

Co do trwałości mimośrodowego zawieszenia wahacza też jestem ciekaw jak to dokładnie zrobili i zabezpieczyli przez wodą i błotem, bo tam gdzie je projektują jest to raczej rzadki widok :P

Napisano

szczególnie że Groniu pisze że doświadczenie ma małe, więc tylko w siodle oceni co mu pasuje.

To prawda nie ukrywam tego bo do świata rowerów małymi krokami wracam po latach a jest tyle firm i tyle rozwiązań że nie chcę kupić roweru którego główną cechą będzie "był drogi"... Bo ja to nie z tych.

Napisano

Bardzo dobrze, wydając te parę złotych wypadało by kupić rower który najlepiej pasuje do preferencji bikera, tyle, że prawdziwą odpowiedź może dać tylko jazda w terenie.

Napisano

Jednak doczekałem się dzisiejszego testu stumpjumpera ;).

Był to model comp carbon fsr 2012 na kole 29er rozmiar L.

Nie będę ukrywał fajne cudo ;).

Spory rower ale super się prezentuje i prowadzi, wnioski są takie że rozmiar na styk dobry bo mój wzrost jest tak na koniec rozmiaru L a na sam początek XL :( a rozmiaru pośredniego brak to sprawa oczywista ;(. Właściciel stwierdził że jeśli bardziej zwrotny rower zadaniowo-terenowy to brać L a jeśli większy komfort długie trasy po bardziej płaskim terenie to może jednak XL ;).

Łącznie oglądało i wypowiadało się z 5 osób i zdania były podzielone tzn byli neutralni nikt nie powiedział jednoznacznie że ten rozmiar bo to jest oczywisty i tyle ;(.

Więc wiele może się nie dowiedziałem tyle że ewentualnie rozmiar L można też niby brać pod uwagę.

Teraz będę szukał alternatywnie kogoś kto ma może XL na przymiarkę.

Napisano

Yyyy no tyle co się dowiedziałem i widziałem to że miał inną kierownice (krótsza i wygięta) oraz zmienił sztycę na reverb rockshox

Właściciel był z 4 cm niższy ode mnie i miał krótsze nogi więc rower był dla niego perfekcyjnie dobrany moim zdaniem, chociaż też jemu mówili że dlaczego nie trochę mniejszy hahah ;(, inny gość też ma L a jest mojego wzrostu i podobnej długości nóg.... Więc temat jak to mówią rzeka i lanie wody....

Napisano

Generalnie to w tym modelu jest gięta kierownica, szersza kierownica bardziej rozciąga pozycję na rowerze, więc ma dosyć istotny wpływ na odczucia bikera.

Ważne jest to jak Ty się czujesz na tym rowerze a nie to co mówią inni, radzę jednak się przymierzać do modelu ze skokiem 130 mm i szerszą kierownicą.

Skoro chcesz wydać niemałe pieniądze na rower radzę jednak skorzystać z pomiaru Bg Fit :

http://www.roweroweklimaty.pl/strony/bg-fit

Przy braku doświadczenia rowerowego warto z tego skorzystać.

Napisano

Radzę jednak się przymierzać do modelu ze skokiem 130 mm i szerszą kierownicą.

No 130mm to ma model 2013 którym wstępnie jestem po części zainteresowany ale niestety nie mam ja zrobić przymiarki można czekać do wiosny albo zamówić w ciemno teraz ;(.

Jutro może dowiem się czy są dostępne jakieś rowery testowe z 2012.

Rozumiem że to badanie to mam zrobić po zakupie bo taki też miałem plan jak zapoznam się trochę z nową maszyną.

Podstawa to dla mnie aby dobrać odpowiedni rozmiar ramy bo od tego się wszystko zaczęło.

Czy to będzie gotowiec czy składak to ten temat najbardziej nie daje mi spać.

Napisano

W Specu z 2013 są 2 rzeczy które powodują, że pozycja będzie inna niż na modelu 2012, amortyzator o skoku 130 mm jest wyższy a kierownica ma większy wznios, więc pozycja nie bęzie taka sama, przy twoim wzroście teoretycznie model 2013 w rozm L powinien być bardziej odpowiedni niż 2012.

Pomiar BG Fit zrób jak najbardziejprzed zakupem, wtedy będziesz wiedział jakiego roweru szukać (jaka geometria - wymiary) będą najbardziej zbliżone do optymalnych.

Napisano

amortyzator o skoku 130 mm jest wyższy a kierownica ma większy wznios, więc pozycja nie bęzie taka sama, przy twoim wzroście teoretycznie model 2013 w rozm L powinien być bardziej odpowiedni niż 2012.

Hm cieszyłem się chociaż z przymiarki modelu 2012 bo nie mam nikogo z takim rowerem a od czegoś trzeba zacząć.

Tymbardziej cieszyłbym sie gdyby to była jednak L.

Jedyne co mnie zastanawiało to czy nie jest ten rower zbyt krótki ale ciężko mi tak jednoznacznie powiedzieć w parę minut jazdy po chodniku i mając gdzieś świadomość i przyzwyczajenie do HT i to na 26".

Dlatego pojawia się ten element niepewności...

Napisano

Widzę że forum pomaga jak może koledze, propozycje przetestowania czegoś walą drzwiami i oknami :D

Z katalogu to każdy umie wrzucić co będzie pasowało...

A potem jak kolega wybierze rower i się nim pochwali to znawców będą tłumy że mógł to zrobić lepiej, ciekawe ilu z piszących powie to na podstawie swoich doświadczeń, a ilu po czytaniu recenzji w gazetach i przeglądaniu katalogów :P

Napisano

Nic na siłe ostateczna lista jeszcze nie powstała, a z uwagi na to iż odwiedzin jest już ponad 3000 i jest to temat jako gorący to gdyby ktoś miał ochotę udostępnić coś na przymiarkę to pewnie sam z siebie tęeż by napisał.

Napisano

Dzięki Rulez za podesłanie materiału ;).

Byłem przez tydzień na Litwie więc problem miałem z netem.

Muszę się z tym zapoznać.

Napisano

Witajcie :)

Aby nie zapomnieć o moim temacie przygotowałem wstępną listę 3 wyborów :)

Zależy mi przede wszystkim na solidności ramy, wysoką jakością zawiechu bo komponenty to już osobny temat dlatego że cenowo też nie do końca propozycję są w tej samej cenie bo część podanych modeli to alu część carbon itp.

Mam zamiar dowiedzieć się-wybrać serce roweru czyli ramę i zawiechę.

Każda wasza uwaga rozsądna będzie bardzo cenna.

Proszę tylko aby rozmowa nie zaczęła się od początku że inne modele i inne propozycje no chyba że będzie taka konieczność to ok! bo rozmowa wróci do początku i do niczego nie dojdziemy.

1) Specialized STUMPJUMPER FSR ELITE 29 (wersja alu lub ostatecznie carbon z uwagi na brak ograniczeń wagowych)

brałem też pod uwagę zmianę na damper i widelec z kashimą podczas zakupu.

Specialized Bicycle Components

2) YETI SB95

(wersja alu raczej 120mm jest też 140mm no i wersja 32 i 34)

Yeti Cycles / Bikes

3) NINER JET 9

(wersja carbon z uwagi na brak ograniczeń wagowych)

brałem pod uwagę zmianę na damper i widelec z kashimą podczas zakupu z uwagi na indywidualny zakupu-wybór komponentów.

Beastie Bikes

Dodam jeszcze że wszystkie rowery raczej w w rozmiarze XL.

Chociaż po wybraniu modelu to będę jeszcze ostatecznie dobierał.

Wzrost 192cm, długość nogi od wew 99cm, waga 100+.

Napisano
NINER JET 9 lub model tej samej firmy R.I.P. 9

Pierwsza opinia zapisana czekam dalej.

Jeśli możesz to daj jakieś uzasadnienie konkretne względem pozostałych modeli i dlaczego niner.

Napisano

Miałem okazję jeździć na w/w modelach i jestem pod ogromnym wrażeniem jak się dobrze prowadzą, jak podjeżdżają i zjeżdżają... zwłaszcza model R.I.P 9 który zamieszał mi totalnie w głowie... Wcześniej byłem bardzo "neutralnie" nastawiony do konstrukcji 29", po jakimś czasie zdanie zmieniłem na plus po wstępnych testach rowerów 29" innych producentów. W momencie gdy miałem okazję przetestować rowery marki NINER moje zdanie zdecydowanie zmieniło się na bardzo wielki PLUS !!!

Jeżeli miał bym kupować w tym momencie rower na kołach 29" to rozważał bym 2 modele - NINER R.I.P 9 i MDE Bolder ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...