bigos97 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Siemka. Zakupiłem ramę Corrateca model Superbow 29 i potrzebuję do niego sztycy 30.8 ale do 100 zł nie ma nic fajnego, natomiast sztyce Turnera są w rozmiarze 30.9 ( sztyce od Turnera miałem 2 i jak dla mnie super ) Czy taka sztyca wejdzie i nic nie stanie się z ramą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Myślę że przy takiej różnicy możesz dać 30,9 bo przecież to tylko jeden mm, wiem natomiast, że 30,8 sztyca z mufą 30,9 pracuje bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jedna dziesiąta milimetra nie zrobi różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 przecież to tylko jeden mm, To nie jest 1 mm tylko jedna dzisiąta mm więc prawie żadna. Sztyca powinna pasować bez najmniejszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Sorry źle się wyraziłem oczywiście o to też mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 No to dobrze Po plusiku w nagrodę Dzięki chłopaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A ja nie byłbym taki pewien.Są ramy gdzie wejdzie, a są ramy gdzie nie wejdzie.Pożycz od kogoś na próbę sztycę w takim rozmiarze i jak będzie ok, to kupuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Oj nie wejdzie ... 0.1mm materiału z aluminium sie 5 minut pozbywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Może załatwię jakąś sztyce to zobaczę Najwyżej zaryzykuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 teoretycznie powinno być nawet lepiej, sztyca musi wchodzić na tyle ciasno, żeby dało się ją wkładać i wyciągać a zarazem nie było luzu. dzięki temu wszystko trzyma się sztywniej a praktycznie niewielka siła zaciśnięcia zacisku powoduje, unieruchomienie sztycy. Tyle w temacie. Możesz sprawdzić suwmiarką jaki jest wymiar wewnętrzny ramy i sztycy (bo przykładowo moja sztyca ma wymiar rzeczywisty mniejszy o 0,3mm od wymiaru podanego przez producenta...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 i nie pasuje Nie chce wejść. Przy szlifuje ją, papier ścierny starczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Edit : Jednak pasuje, wystarczyło mocniej puknąć na początku a potem już idzie jak po maśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ja w mojej szosówce miałem wymiar 26.8 i sztyca 26.6 wchodziła idealnie, natomiast 26.8 z oporem,wręcz musiałem ją "wkręcać" w rame , i weź tu doradź komuś czy sztyca wejdzie czy nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TenCoSieNieZna Napisano 6 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Edit : Jednak pasuje, wystarczyło mocniej puknąć na początku a potem już idzie jak po maśle Tylko daj troche smaru w na sztyce żeby za pół roku sie nie okazało że nie możesz wyciągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Średnica sztycy 30.9 to tylko wymiar nominalny. Faktycznie jest tolerancja do dołu nawet 0.1mm, realnie sztyce w zależności od jakości wykonania mają ok. 30.80-30.90mm. A średnica rury to nominalnie 30.8 ale z tolerancją do góry, więc realnie jest ok. 30.80-30.9. Ostatecznie to połączenie które zastosowałeś będzie sztywniejsze niż oryginalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 można wziąć papier ścierny od 1000, przez 1500, 2000 do 2500 zrobić polerkę na lustro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.