Skocz do zawartości

[obręcze] ZTR - różnice w modelach, co wybrać?

carminex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym sobie złożyć koła 29er na obręczach ZTR ze względu na chwaloną sztywność. Jeżdżę z sakwami po każdym terenie oprócz jakiś "hopek" Szukając znalazłem różne modele, cena jest porównywalna ale chodzi o szczegóły, która obręcz była by najbardziej odpowiednim wyborem. Ważę ok.100 a skawy ok. 40 jak jestem na wyprawie.

1.)

Obręcz No Tubes ZTR Arch / 29" / 32H / 470g / DISC - bikestacja.pl

opis: Bardzo lekka, wytrzymała i sztywna obręcz do użytku w enduro, aggressive cross country. Waga tylko 470g. - cena ok.380 zł

2.)

Obręcz No Tubes ZTR Arch EX / 29" / 32H / 450g / DISC - bikestacja.pl

opis: Długo oczekiwana obręcz Arch EX 29". Jest lżejsza od swojego porzednika o 10g, a przy tym odrobinę szersza i mocniejsza. Obręcz ta przy zachowaniu bardzo niskiej masy sprosta nawet bardzo agresywnej jeździe w terenie. - cena ok.400 zł

3.)

Obręcz No Tubes ZTR Flow / 29" / 32H / 485g / DISC - bikestacja.pl

opis: Bardzo lekka, wytrzymała i sztywna obręcz do użytku w All Mountain, ciężkim Enduro jak również z powodzeniem może być stosowana do 4-crossu, slalomu, oraz DH itp. Waga tylko 485g. - cena ok.400 zł

O ile pomiędzy pozycją 1 a 2 różnica jest oczywista w szerokości o tyle pomiędzy pozycją 1 a 3 tej oczywistości (oprócz wagi) nie widzę - zastosowanie w opipsie jest podobne.

co byście doradzili?

Napisano

sztywne obrecze ztr? pierwsze slysze

przy takich parametrach twojej osoby +40kg to zadna z powyzszych, gdyz nawet nie bedziesz mogl odpowiednio napompowac kol - max cisnienie dla opony 2,2" to jakies 2,2bara :) duzo lepsza pod kazdym wzgledem propozycja bedzie mavic tn719, przy okazji polowe taniej

Napisano

sztywne obrecze ztr? pierwsze slysze

No ale Nabiał, parę lat temu pisałeś, że ZTR to jedne z lepszych kół w tym artykule

http://www.team29er.pl/testy/46-szeroko-felgi-a-subiektywne-odczucia-uytkownika-roweru-mtb

fakt, to kilka lat, ale wychodzę z założenia że technika i producenci nie zasypiają gruszek w popiele i przez ten czas ulepszyli produkty :-)

Patrzyłem jeszcze na WTB ale oni nie stosują kapsli w obręczach i to trochę mnie zniechęca.

A Mavic -no może, one chyba są podwójnie kapslowane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...