Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jako, że dzisiaj zrobiłem sobie dzień z czyszczeniem bike'a zdjąłem korbę i okazało się, że łożysko od strony napędu praktycznie się nie obraca, po odkręceniu trochę je rozruszałem ale i tak ma duży opór, czy jest to w jakiś sposób szkodliwe dla reszty? Złożyłem wszystko z powrotem i w sumie nie czuć oporu, ale chyba to wina dużego przełożenia. Mam suport SM-BB51, czy mogę zamontować jakiś model wyższy? czy brać ten sam bo różnicy w jakości nie będzie? Zrobiłem na nim tylko 1600 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Polecam suport Accenta: http://allegro.pl/accent-bb-ex-shimano-truvativ-wklad-lozyska-suport-i2722369414.html Mam taki już baardzo długo i kręci się jak nowy. Dodatkowym plusem jest to że w razie jak padną łożyska można użyć standardowych zamienników po kilka plnów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jako, że dzisiaj zrobiłem sobie dzień z czyszczeniem bike'a zdjąłem korbę i okazało się, że łożysko od strony napędu praktycznie się nie obraca, po odkręceniu trochę je rozruszałem ale i tak ma duży opór, czy jest to w jakiś sposób szkodliwe dla reszty? Złożyłem wszystko z powrotem i w sumie nie czuć oporu, ale chyba to wina dużego przełożenia. Mam suport SM-BB51, czy mogę zamontować jakiś model wyższy? czy brać ten sam bo różnicy w jakości nie będzie? Zrobiłem na nim tylko 1600 km to zalezy od szczescia:) ja zrobilem na sm-bb70 ok 4kkm ale niby sie kreci i kulki wygladaja ok ,ale po nasmarowaniu jednak czuc pewne wyrobienie po jednej stronie suportu od strony srub kntrujacej. Jezeli wezmiesz shimano to takich lozysk jak tam sa nie dostaniesz musisz kombinowac z plasykami i ranatami na nich i wtedy bedziesz mogl wstawic standardowe lozysko 37x25x7;), co do accenta,fsa czy tokena to tam sa standardowe lozyska. Wg. mnie : tokeny sie fajnie kreca i sa tam skf-y shimano pod slx chyba najbardziej jestem zadowolony bo myslem ze ok 2kkm:) przejade a tu 4kkm wyszlo:) w Fsa latwo sie wszystko zmienia tzn lozyska:) ale plastik redukujacy po 5kkm tak mi sie wytarl tzn do wartosci 23,5 mm ze ni diabla nawet jak zmienilem lozysko jest luz mysle ze jak 5kkm n akazdym z tych producentow przejezdzisz to powinienes byc zadowolny Wnosek trzeba kupic Krzysia Króla:) albo zmieniac co sezon i suport do smieci wyrzucac:) wyjdzie taniej niz kombinowac chyba ze lubisz sie bawic w mini majsterkowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Dzięki chłopaki za info, chyba nie będę kombinował i kupię kupię sm-bb70 lub właśnie tego Accenta Czy będą one na pewno pasowały jako zamienniki sm-bb51 ?? Proszę jeszcze o jakiś przykład pasującego FSA Swimfan może mi wyjaśnić co to Krzyś Król ? bo nie mogę zajarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Kris King:) zastanow sie jeszcze nad accentem bo jak Ci sie plastik nie wytrze:) to zmienisz lozysko wszystki FSA pod megaexo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 W takim razie skuszę się chyba na tego Accenta. Szukałem "Krzysia" w necie ale ani śladu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jak to ani śladu? Pierwszy z brzegu wynik: klik I też, ze spokojnym sumieniem, mogę polecić Accenta, sam używam BB-EX Pro (tyle, że GXP) i pracuje lepiej niż oryginał Truvativa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 2i za cenę tego Kinga można kupić nowy rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jest coś tańszego niż Chriss i na pewno dłuuugo posłuży : http://allegro.pl/token-suport-mtb-tk887trb-i2719426901.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Za 530zł nowy rower? No niespecjalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Za 530zł nowy rower? No niespecjalnie. To funt kosztuje 5 zł ? Zatrzymałem się na 7 Swoją drogą i tak bardzo drogo jak za dwa łożyska Muszę również kupić dwie opony, nowe siodełko, chwyty i pedały. Mam to wszystko w cenie tego suportu Króla Myślałem, że wybór będzie łatwiejszy, kupię taki sam suport za 39 zł i spokój a tu taki wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Kup Aerozine,Tokena albo Accenta - wszystkie z nich mają wymienne łożyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Jest coś tańszego niż Chriss i na pewno dłuuugo posłuży : http://allegro.pl/to...2719426901.html dokladnie z tym ze wychodzi na to ze do tego suportu nie dostaniesz lozysk o takim wymiarze, chyba ze ktos takiego Tokena rozbieral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Wątpię żeby tam siedziały łożyska inne niż standardowe, dostępne na rynku, w dodatku ą to łożyska stożkowe trwalsze niż zwykłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A mnie się wydaje, że siedzą tam jednak niestandardowe łożyska. Chociaż przyznaję, że nie rozbierałem do tej pory suportu tokena. Tak więc spróbuję wirtualnie dopasować łożysko stożkowe na oś 24mm (fi zewn. zint. osi). Takie łożysko musi mieć 25mm (rozmiar wewn) Ze standardowych łożysk stożkowych w grę wchodzą tylko takie o symbolu 30205 (25x52x16.25mm) lub 30206 (25x62x18.25mm) (śr. wewn x śr. zewn x głębokość). Standardowe łożysko kulkowe (6805) montowane w tych rozbieralnych suportach ma wymiary odpowiednio 25x37x7mm. W standardową miskę suportową (obsługiwaną popularnym kluczem 16-sto wypustkowym) w syst. zewn misek nie będziemy wiec w stanie zmieścić standardowego łożyska stożkowego. Ich budowa sprawia że są one za "szerokie" (fi zewn.) i za "głębokie" (grubość). Ich wymiary musiałby być bardzo zbliżone do wymiarów łożyska kulkowego 6805 (pogrubiłem czcionkę dla uwypuklenia różnic wymiarowych). Ze zdjęcia wynika, że jest to łożysko stożkowe. Dla porządku sprawdziłem również wymiary łożysk baryłkowych i igiełkowych. Jest tak samo- nie widzę odpowiednika. Dobrze by było gdyby ktoś zmierzył łożysko montowane w przywoływanym suporcie tokena. Obyło by się bez teoretyzowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ze standardowych jest też łożysko 32005 rozm. 25X47X15 mm choć to też było by za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Na stronie Tokena nie widzę tego wkładu. http://www.tokenproducts.com/index.php?option=product&language=en&mod=5&class=6&site=list&action=read&id=63&page=1 Nic nie ma o modelu z łożyskami stożkowymi (TK887TRB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 A mnie się wydaje, że siedzą tam jednak niestandardowe łożyska. Chociaż przyznaję, że nie rozbierałem do tej pory suportu tokena. Tak więc spróbuję wirtualnie dopasować łożysko stożkowe na oś 24mm (fi zewn. zint. osi). Takie łożysko musi mieć 25mm (rozmiar wewn) Ze standardowych łożysk stożkowych w grę wchodzą tylko takie o symbolu 30205 (25x52x16.25mm) lub 30206 (25x62x18.25mm) (śr. wewn x śr. zewn x głębokość). Standardowe łożysko kulkowe (6805) montowane w tych rozbieralnych suportach ma wymiary odpowiednio 25x37x7mm. W standardową miskę suportową (obsługiwaną popularnym kluczem 16-sto wypustkowym) w syst. zewn misek nie będziemy wiec w stanie zmieścić standardowego łożyska stożkowego. Ich budowa sprawia że są one za "szerokie" (fi zewn.) i za "głębokie" (grubość). Ich wymiary musiałby być bardzo zbliżone do wymiarów łożyska kulkowego 6805 (pogrubiłem czcionkę dla uwypuklenia różnic wymiarowych). Ze zdjęcia wynika, że jest to łożysko stożkowe. Dla porządku sprawdziłem również wymiary łożysk baryłkowych i igiełkowych. Jest tak samo- nie widzę odpowiednika. Dobrze by było gdyby ktoś zmierzył łożysko montowane w przywoływanym suporcie tokena. Obyło by się bez teoretyzowania. rozmawialem z Rodexem swego czasu(nie ma zamienikow lozyska) bo juz nawet chcialem kupic ten suport ale po krotki zasanowieniu i braku zamiennikow dalem sobie spokoj. Kolega M333 sprawdził i ma racje z tym ze ja znalazlem gdzies lozyka gdzie srednica wewnetrzna i nawet grubosc sie zgadzla, trzeba bylo by jedynie zrobic suport swego autorstwa:) o wiekszej srednicy zewnetrznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pwmichu Napisano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Widzę, że wątek bardzo rozwojowy się zrobił. nasunęło mi się jeszcze pytanie odnośnie HTII, jak wiadomo przy odkręcaniu korby, trzeba najpierw poluzować śruby aby móc odkręcić plastikową nakrętkę na gwiazdkę. Jakie ona ma zadanie? Czy przy skręcaniu też ważna jest kolejność, bo można najpierw ją wkręcić a później dopiero śruby lub odwrotnie. Czy ma ona zadanie robienia jakiegoś dystansu? Bez niej też można zamontować korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Nie mam korby ht II, ale z tego co się orientuję to ona jest do kasowania luzów. Na tej samej zasadzie działa co mostek a-head. Jeśli piszę głupoty to niech mnie ktoś poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Czy ma ona zadanie robienia jakiegoś dystansu? Bez niej też można zamontować korbę. Jak wyżej. Oczywiście że można bez, ale korba będzie miała luzy osiowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Dokładnie, służy do kasowania luzu poprzecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam w temacie. Sprawa wygląda następująco: padł mi suport Shimano HII SM-BB51, ciężko się kręcił, zapadła decyzja o wymianie na Accent BB-EX1. Do tego dokupiłem klucz od kolegi M333 (rewelacja - polecam!) i do roboty. Mogłem oddać sprzęt do serwisu na wymianę ale kiedy po dłuższej rozmowie sprzedawca nie był w stanie zrozumieć co mam na myśli mówiąc "wkład suportu" i z uporem maniaka pokazywał mi suport z osią na kwadrat postanowiłem, że czas na samokształcenie jednak... Poza tym - chciałem nauczyć się czegoś o budowie swojego roweru... Ale do rzeczy. Demontaż poszedł w miarę sprawnie choć to był mój pierwszy raz i pomagał mi równie zorientowany kolega ;-) Po wyjęciu starego wkładu wszystko w środku dokładnie wyczyściłem szmatką (podobno szczoteczka do zębów jest lepsza ?) do sucha i obejrzałem to "padło"... Gnój, błoto, ślady rdzy i "zapaszek" do złudzenia przypominający...paprykarz szczeciński ! Serio ! Ewidentnie padnięty wkład - nawet na moje niewprawne oko widać było, że łożysko ma dość (przebieg roweru to ok. 3,5 tys.km). Zacząłem analizować budowę wkładu przed jego włożeniem, porównywać, mierzyć etc. Moje spostrzeżenia: - oryginalne uszczelnienie łożyska Shimano jest do faktycznie do dupy; - w Accencie faktycznie siedzi jakieś standardowe, zamknięte łożysko kulkowe typu 6805RSC bez nazwy producenta; - przymierzając oś korby do łożysk stwierdziłem, że cały nacisk osi w czasie pedałowania opiera się na... plastikowym pierścieniu znajdującym się w łożysku ! Prawda to ?! Co to za materiał, że taki wytrzymały jest ? Spodziewałbym się raczej co najmniej ciasno wciskanego jak nie nabijanego łożyska na oś lub jakiegoś stożka. - czy ten plastik po wytarciu się można dokupić osobno do Accenta (np. teflonowy lub coś w ten deseń)? Czy ten który zdemontowałem z Shimano jeszcze do czegoś się nadaje ? Może go nie wyrzucać ? - na mojej osi pojawiły się minimalne ślady jakby przytarcia i wg mnie są one wynikiem umierania starego łożyska (plastik musiał się zablokować i obrócić względem korby). Jak już zdałem sobie sprawę, że to plastik tak zrobił to uważam, ze osi nic się nie może stać tak od razu bo jest dużo twardsza przecież ? - przed złożeniem całości dałem odrobinę smaru miedzianego na gwint oraz oś (tylko taki miałem pod ręką i jeśli to błąd to proszę o info); - po złożeniu całości i chwilowej radości z leciutko obracających się korb zmartwił mnie minimalny luz poprzeczny wyczuwalny gdy złapałem na raz obie korby rękami i próbowałem nimi poruszać na boki. Właśnie przed chwilą przeczytałem, że może mieć na to wpływ niewłaściwa kolejność montażu plastikowej gwiazdkowej nakrętki oraz korby lewej. Niech mi ktoś łopatologicznie napisze jak to powinno przebiegać bo zdemontowałem wszystko i szukam porady w tym temacie właśnie. Uff - to chyba wszystko na razie :-) Najlepiej chyba będzie jak po prostu mi ktoś napisze mega dokładne "how to" czyli krok po kroku bo może się okazać, że coś co dla doświadczonego usera jest oczywiste i nikt o tym nie wspomina, ja akurat robię źle i na tym się wykładam... Myślę też, że wielu początkującym może się to przydać :-) Opcji, że kupiłem wadliwy wkład lub mam uszkodzona oś nie biorę na razie pod uwagę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/1255/3/ http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/5774/4rss/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jeśli się za mocno skręci tą nakrętke to nic nie pomoże nawet suport Aerozine(-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.