Skocz do zawartości

[kominiarka] Wybór do 30zł oraz róznica między tkaninami

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

A co z nosem ? mnie przy 3+ choć może i nie kapało to jednak z 2godzinnej jazdy przez półtora godziny nosem wciągałem powietrze żeby nie kapało a ustami wydychałem. Ponadto na podjazdach częstotliwość oddechu się wzmaga. Kwestia indywidualna ale czy i z tym nie miałeś problemu ? Wydaje mi się dość ciekawa, i jeżeli przy niższych temp zajdzie potrzeba to chętnie bym kupił tego brubecka. No i jeszcze pytanie jak z grubością ? czy pod czapką typu accent membrana czyli raczej dopasowaną sprawia problemy ?

Ja zazwyczaj nosem wciągam powietrze a ustami wydycham, nic z nosa nie kapało. Być może to kwestia osobnicza lub zdrowotna, kiedy jak czyje błony reagują na zimno, czasem mi kapie z nosa na zimnie nawet bez kominiarki. Tkanina jest całkiem cienka, a zarazaem dobrze izoluje, nie ma szwów. W okolicy nosa i ust siatka jest rzadka, a na policzkach i czole a zwłaszcza na szyi tkanina jest gęsta, nie powinna sprawiać problemu pod czapką bo jest jak przedłużenie bielizny termoaktywnej na głowie.

• 3 tygodnie później...

Ja zazwyczaj nosem wciągam powietrze a ustami wydycham, nic z nosa nie kapało. (...)

To możliwe, ale przy umiarkowanej intensywności wysiłku. Nie przy większej. Mam dwie kominiarki. W jednej mocno zabudowanej jeżdżę na nartach. I tej nie polecam na rower. Zjazdy nie pożerają u mnie aż tyle powietrza, mogę zjechać w gęstej kominiarce na ustach i nosie. Ale na rowerze się nie sprawdziła - brak powietrza, skraplanie pary, zamarzanie, jeszcze mniej powietrza. Natomiast kominiarka termoaktywna Brubeck Thermo Body Guard w moim przypadku na rowerze czy przy bieganiu się sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...