Skocz do zawartości

[Tarczowy/Mechaniczny] Pracuje tylko jeden tłoczek?

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z racji, iż pogoda ostatnio w żadnym stopniu nie zachęca do rowerowania, prowadzę małe eksperymenty ze sprzętem. Własnie jednym z nich jest instalacja zacisków mechanicznych: http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shimano-br-m416-160-140mm-zacisk-i2741481301.html

Z racji, iż nigdy nie mialem do czynienia z hamulcami tarczowymi mechanicznymi na pierwszy rzut oka zdziwiłem się bardzo widząc, że jeden tłoczek tylko dopycha drugi (nieruchomy), zarówno w przednim jak i tylnym zacisku - no i tutaj pojawia się pytanie - czy w takowych zaciskach jest to normalne i na tym polega ich praca? Sądząc po konstrukcji jest to bardzo prawdopodobne, lecz wolę spytać i się upewnić na 100% :)

Pozdrawiam!

Dzięki wielkie, tak też podejrzewałem.

Ciekaw jestem ogólnej pracy i siły samych zacisków, w sumie kupiłem tylko ze względu na cenę, inaczej pewnie bym nie wziął. Jak na razie dzięki 'jednotłoczkowej' pracy miałem tylko potworny problem z prawidłowym ustawieniem tak aby tarcza się nie gięła na lewo i prawo.

• Mod Team
na pierwszy rzut oka zdziwiłem się bardzo widząc, że jeden tłoczek tylko dopycha drugi (nieruchomy)

Niegdyś tak wyglądały nawet hydrauliki 1 tłoczkowe ;) Miałem taki egzemplarz i musze powiedzieć ze kulturą pracy, siłą, modulacją lekko kładł obecnego w maire współczesnego 2 tłoczkowca jakiego posiadam :P

Co do regulacji tego ustroju ja robiłem tak aby nieruchomy klocek był blisko tarczy wrecz ją lekko smyrał. To zapobiegało dzwonieniu, nie spowalniało i wprowadzało żadnych ujemnych doznań a znacząco poprawiało komfort jazdy ;)

• Mod Team

Najgorsza syt. jaka mi sie nasuwa na myśl w takim układzie to nie strasznie ruchomy klocek nie ruchomy :D Czyli poniekąd taki jak miałem ja. Ze względu ze moj hamulec to był prawie nastolatek ( tak tak rok produkcji 99 ) gwint sie trochę wytarł i był luźny i najzwyczajniej w świecie sie rozregulowywał sam do czasu kiedy mu tam taśmy nie napchałem :icon_cool:

Oczywiście dużo gorsze jest posiadanie no namea bo tam jedyne co da sie stwierdzić na 100% to kolor zacisku ... i to nie zawsze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...