Gość Korsarz Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Witajcie. Mam Gianta Cold Rocka ze sztywnym widelcem i sterami nakręcanymi na rurę 1 cal. Chcę kupic amora rock shoxa z rurą 1 i 1/8 cala oraz zmienić stery na ahead-y. Rama jest alu i wiem że rura 1 i 1/8 wchodzi. Pytanie moje brzmi: Jaka musi być minimalna długośc rury sterowej aby móc nabić aheady (chodzi rzecz jasna o ile musi wystawać nad główkę ramy?) W ramie mieści się 16 cm rury. Dzięki za informacje.
pszemi Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Do główki ramy musi wejść nie tylko rura sterowa 1 1/8 cala ale też musi być miejsce na miski sterów. Upewnij się że w tej ramie możesz zamontować stery ahead. Długość rury sterowej będzie zależała od sterów jakie kupisz (a są wyższe i niższe) oraz mostka jaki chcesz zamontować. Do tego trzeba dodać jeszcze troche marginesu na nieprzewidziane wypadki A tak w ogóle to idź z tym do serwisu i nic nie rób sam.
Gość Korsarz Napisano 12 Kwietnia 2006 Napisano 12 Kwietnia 2006 Do główki ramy musi wejść nie tylko rura sterowa 1 1/8 cala ale też musi być miejsce na miski sterów. Upewnij się że w tej ramie możesz zamontować stery ahead. Długość rury sterowej będzie zależała od sterów jakie kupisz (a są wyższe i niższe) oraz mostka jaki chcesz zamontować. Do tego trzeba dodać jeszcze troche marginesu na nieprzewidziane wypadki A tak w ogóle to idź z tym do serwisu i nic nie rób sam. Pewnie, że pójdę do serwisu. Pytam tylko z uwagi na to, że amora pewnie kupię na allegro (mam upatrzonego) a te mają, nawet nowe często podocinane rury. I strach kupować jak się okaże, że stery nie zmieszczą się
Gość kamoreks Napisano 13 Kwietnia 2006 Napisano 13 Kwietnia 2006 Dla ramy 21 cali przydało by się 21 cm.
topol Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 a ja mam pytanko z innej beczki! mianowicie zamierzam sie do kupnas nowej rami i tzw przekłądke! stara rama główke ma 12 cm,nowa zaś 13,3cm.stery w starej ramie maja jeszcze 1 cm podkładkepod mostkiem.Co za tym idzie,pytam sie czy rura sterowa nie bedzie za krótka na nowa ramke?
Marcin5611 Napisano 4 Lipca 2006 Napisano 4 Lipca 2006 Rura sterowa musi miec tyle aby weszly stery+ mostek+zmiescila sie cała głowka ramy.. stery to 2-3cm przy klasycznych ahead przy zintegrowanych w głowce mniej... ale ile to nei wiem do tego mostek przynajmniej do xc to 3,6-4,5cm
Vito Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Dorzucam do tematu pytanie: mam nowy amor i musze przyciac rure, ile powinieniem zostawic rury miedzy sterami a mostkiem? Wiem ze rura powinna wystawac ponad glowke ze sterami min. 50 mm i ze nie powinno sie stosowac wiecej niz trzy jedno-cm podkladki pod mostkiem. Tak przynajmniej zaleca RockShox. Chodzi mi o to, czy jest jakas wskazana wysokosc na jakiej powinien sie znajdowac mostek? Np. do XC tyle, a do AM tyle
Napatos Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 W XC mostek powienien znajdowadź na takiej wysokości, na jakiej Ci wygodnie. W AM też. Natomiast w FR mostek powinien być na takiej wysokości, na jakiej Ci wygodnie. A w DH panują już zupełnie inne zasady i mostek powinien być na takiej wysokości, na jakiej Ci wygodnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.