jobba Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Witam W najblirzszym najbliższym czasie zamierzam przesmarować tylna piastę i do końca nie wiem jakiego smaru użyć do bębenka / zapadek, wiem tylko żeby nie był za gesty. Kola jakie posiadam to Fulcrum ale to nie ma różnicy, orginalny oryginalny smar wyglądał jak mydło / smar litowy. Czy takiego morzna można użyć? pozdrawiam Mateusz (:
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Mam coś takiego: SHIMANO GREASE SMAR ZMIEJSZAJĄCY TARCIE 650ml CT (2744527647) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (dostępny jest w różnych objętościach). Ewentualnie standardowo ŁT-43. Stosowałem z powodzeniem przez wiele lat.
rzezniol Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Ja tam do bębenka na zapadki kapie odrobinę oleju ... smar może zrobić psikusa w zimie Pozdro
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Ze smarem w bębenku trzeba rzeczywiście ostrożnie (nie przesadzić), szczególnie z ŁT, który jest nieco gęstszy.
Mod Team durnykot Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Do zapadek w Fulcrumach nie zaleca się stosowania żadnego smaru- podyktowane praktyką. Smar skutecznie blokuje zapadki lub znacznie ogranicza sprężystość pierścienia na którym są umocowane zapadki. Po wyczyszczeniu bębenka wystarczy dać kilka kropel oleju ,np. Rohlofa lub innego oleju do łańcucha ( najlepiej przeznaczonego do mokrych warunków) na każdą zapadkę. Nie smarujemy ząbków.
Mod Team michuuu Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Polecam FAT94 wzmocniony smar plastyczny firmy Johansson. Opakowanie aerozolowe 400ml. Rzadki smar ale nie płynny, do takich zastosowań świetny.
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Ja bym zakropił gęstą oliwą np przekładniową.
jobba Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 Wielkie dzieki za opdowiedzi, wiec dam olej pewnie Rohlofa bo go mam (: Sorry za bledy
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Jak byś miał ska skombinować no polski hipol był by lepszy bo jest dużo gęstszy ale płynny wiec nie zalepi zapadek.
detonator Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 Od lat używam Rohloffa i spisuje się dobrze. Kiedyś właśnie przedobrzyłem i dałem smar Motorexa. Piasta się wyciszyła, ale i zdarzyło się, że zapadki nie równo zaskakiwały. problem ten nasilił się szczególnie zimą. Teraz przy oliwce jest znacznie lepiej. Jeśli piasta jest dobrze uszczelniona, to wystarczy, że raz na sezon zaaplikujesz tam oliwkę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.