MCT Napisano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Witam maniaków lekkości. Poczytałem trochę tematów z tego działu, nie jestem maniakiem odchudzania, ale chce w trakcie tego sezonu wprowadzić kilka zmian w swoim rowerku. Pomyślałem, że można go od razu trochę odchudzić. Ogólnie do wymiany przewiduje: kiera, mostek, sztyca i siodło. Nie mam niestety za dużo gotówki, chce przeznaczyć jakieś 500pln max, im mniej tym lepiej. Znalazłem sobie taki komplet Ritchey PRO (kiera prosta, mostek i sztyca) wyszło mi poniżej 400pln a i waga nie jest jakaś straszna. Przeszukując allegro zauważyłem, że można znaleźć też WCS w dobrej cenie. Znalazłem też temat o carbonowej sztycy Promaxa. Prośiłbym szanowne grono maniaków odchudzania o rady, co warto kupić (może coś KBIX?) w tych granicach cenowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 kierownica - tioga taskforce xc mostek - smica, k-bix sztyca - ----||---- siodlo - san marco SKN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 12 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Co do sztycy kupiłbym SMICA ,lub promaxa Carbonowego ....waga praktycznie taka sama ,ale alu to alu-potrzyma dłużej. SKN się sprawdzi w 100% ,lub jeśli nie podoba Ci się wycięcie w tym siodle to kup San Marco BLAZE. Nie będziesz żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 12 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Co do wagi to w sezonie spada nawet do 73kg, ale średnio to jakieś 75-76kg Wygląd elementów nie ma u mnie zbyt dużego znaczenia, ma się sprawdzać Kierownica Tioga, ona jest naprawdę taka lekka (129g)?? :034: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Znowu trochę przeglądałem forum. Mam kolejne pytania do maniaków lekkości. Otóz wiele osób niepochlebnie wypowiada się o kierownicy Tiogi, wskazując równocześnie na Dangerous Mike Marathon XC, lub coś podobnego Kalloya. Możecie mi wyjaśnić jak to jest z tymi kierownicami? Poza tym siodła San Marco są całkiem fajne i mało ważą - 260g także chyba na nie się zdecyduje zwłaszcza, że cena jest bardzo dobra (w Velo niecałe 63pln). Kolejne pytanie, polecaliście mostki SMICA,KBIX trochę poczytałem i znalazłem mostek BOPlight Pro lekki i cena wyśmienita. Co o nim sądzicie?? No i te nieszczęsne sztyce. Nie wiem prawie nic, czy ktoś z Was waży koło 75kg i ma sztyce karbonową?? Jak się sprawuje, czy może dołożyć trochę gram i wybrać lekkie aluminium?? Pozdrawiam świątecznie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Podłączam sie do pytania MCT jeżeli chodzi o kierownice Dangerous Mike Marathon XC i mostek boplighta. Jaka jest realna waga tego dangerousa bo cena jest bardzo zachęcająca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja rowniez proponuję: siodło: SKN mostek: boplight Kiera tioga,Kbix, Boplight, Kalloy sztyca sam mialem kupic PROMAXA ale wolalem kupic cos co ma 400mm i kupilem Kalloya niestety 279g:/ Ps. Jesli cie to interesuje to mam do sprzedania nową kierę TIOGI bo zmienilem koncepcje i chce miec kiere i mostek OS... Jak cos to na PW albo gg:7798774 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacmen_89 Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja mam cały pulpit zrobiony na produktach BOPLighta i jestem zadowolony Kiere posiadam BOPlight Team, mocowanie 25.4mm, 560 mm długości i waga chyba 145 g, no i do tego mostek ten o który pytałeś. Jak na razie całośc spisuje się znakomicie chociarz dopiero mam komplet od jakiegoś micha, max dwa więc dużo ci nie moge powiedziec jeszcze... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek_s91 Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 A jakie śruby mają boplight i kbix bo sie zastanawiam na nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Ważę 75-78kg i od ponad sezonu jeżdżę na karbonowej sztycy Promaxa 27.2x350mm. Najmniejszych problemów z nią nie miałem i myślę, że nie będę miał. Spisuje się rewelacyjnie i waży 206-211g. Mostek i kierę miałem długi czas ze stajni KBIX'a, model Pro Race. Nie za ciężkie i wytrzymałe. Teraz zmieniłem kiere na Tiogę Taskforce i mostek na Boplighta 110mm i jak na razie wszystko ok. Komplet KBIX'a sprzedałem i myślę, że nowy użytkownik długo na nim jeszcze pojeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Otóz wiele osób niepochlebnie wypowiada się o kierownicy Tiogi o jakie wypowiedzi ci chodzi? szczerze to nie widzialem takich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Wracam do tematu po krótkiej przerwie. Co do kiery Tiogi, przeczytałem nawet chyba na tym forum, ale szczerze nie chce mi się szukać gdzie i u kogo, ale także w bodajże dwóch innych miejscach, że jest miękka, mało sztywna i nie warto wydawać za nią kasy i lepiej brać KBIXa lub Boplighta. Może to odosobnione opinie ale takie znalazłem, sorki. Wiem, że zawsze można trafić wadliwy egzemplarz, przecież zdarza się, że ludzie klną na XTR'a czy X.0. Trafiłem w dwóch sklepach na karbonową sztycę Promaxa. Robi niesamowite wrażenie, oczywiście wagowo. Siodło San Marco, które polecało mi tutaj kilka osób, prezentuje się całkiem fajnie. Nawet do tyłka mi pasuje Miałem też w ręku mostek Boplighta, jest lekki ale sprawia wrażenie... hmm... jak to nazwać niedorobionego. Kiery DM XC nie znalazłem w sklepach ale była Boplighta, która sprawia całkiem dobre wrażenie pod względem wykonania. Biorąc pod uwagę opinię Żbika o sztycy jestem na nią zdecydowany. Waży podobnie do mnie (Żbik nie sztyca) jeździ w podobnym terenie (3city) czyli może być. Też jestem zdecydowany na mostek Boplighta i siodło SanMarco SKN. Teraz potrzebowałbym tylko obiektywnych opini na temat kierownic. Pozdrawiam maniaków lekkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawidek Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Bierz Tiogę i się nie zastanawiaj można ją skrócić i wtedy bedzie ważyć 115 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Witam. chciałbym odświeżyć troszkę temat niebawem mam zamiar zakupić nową kierownicę i mostek, jednak nie wiem na co się zdecydować. Zależy mi na wadze, jak i na bezpieczeństwie ZWRACAM SIĘ DO UŻYTKOWNIKÓW w.w komponentów Boplighta, Smicy, Tiogi, itd. proszę abyście napisali, czy podczas eksploatowania waszych części pojawiły się jakieś problemy (widoczne pęknięcia, wgniecenia, złamania - oraz ich genezę ) czekam na relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Kosmito nie odgrzebuj niepotrzebnie starych wątków skoro pytałeś już o to w temacie najbardziej odpowiednim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Odi tematy wydają się naprawdę podobne jednak nie są identyczne - choć mówią o tych samych częściach. W tym temacie chciałem zasięgnąć informacji nt. oceny użytkowników którzy używają w.w części, a w TYM jak najlepszego wyboru tych elementów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.