Skocz do zawartości

[koło tylne] wymiana całego czy tylko obręczy ?

studnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam 2 koła na obręczach MACH1 EXE i piastach Joytech. Przeglądając forum napotkałem same negatywne opinie na ich temat, co potwierdza wygięcie obręczy podczas jazdy do pracy. Chętnie zmieniłbym obręcz na lepszą - http://allegro.pl/obrecz-alexrims-ace-18-srebrna-28-32-otwory-i2742291881.html , jednak nie mogę sobie chwilowo pozwolić na wymianę piasty na deore czy coś podobnej jakości. Dodatkowo, nie chcę "pakować" już żadnych większych pieniędzy w rower który już mam 3 sezony i za kolejne 3 wolę kupić nowy. Stąd pytanie czy będzie to jakieś bardzo niestandardowa opcja żeby zamontować te obręcze na piaście Joytech i starych szprychach?

Ponadto łącznie z zapleceniem koszt wyniósłby ok. 150 zł więc zastanawiałem się nad kupnem całych kół za ok. 100 zł. Znalazłem takie : http://allegro.pl/kolo-tyl-tylne-28-cali-alex-rims-cn-spoke-i2745007877.html jednakże piasta wygląda podejrzanie. Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Napisano

Wg mnie to kupowanie obręczy i zaplatanie koła w tym przedziale cenowym zupełnie nie ma sensu. Wychodzi drożej i dużo więcej zachodu. To koło nie jest takie złe chociaż nie miałem jakichś doświadczeń z taką piastą. Ale myślę, że nawet trochę droższe koło jest sensowniejszą propozycją niż zaplatanie nowej obręczy. I sprzedasz piastę jeśli jest w dobrym stanie.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ERD obreczy jest takie samo albo różni sie ok 1 do max 2 mm to możesz śmiało rozebrać i złożyć na nowej obreczy jak nie musisz liczyć i kupować nowe szprychy. W takiej operacji duzo łatwiej wymienić piastę niż obrecz, bo częściej piasty są zbliżone wymiarami.

Pamiętaj ze mimo starych szprych kup koniecznie nowe nyple.

Napisano

Ja bym sprzedał stare koło na części- Może ktoś je zreanimuje albo np wykorzysta piastę.

Kup gotowe nowe koło i po sprawie.

Zaplatanie może wynieść nawet ponad 1/3 wartości całego koła więc bez sensu.

Do tego nie koniecznie musi być to nowe koło- poszperaj na forum.

osobiście wolał bym np zadbane 2-3 letnie koło wyższej klasy niż nowe za 80zł

Napisano

Witam

Szukam na allegro jakiegos koła do mojego roweru ale nic nie moge znalesc bo słabo sie na tym znam i boje sie ze kupie nie odpowiednie. Do tego od razu chciałbym kupić oponę.

Doradzicie cos.

Specyfikacja:

Piasta tył Joy Tech D142DSE 36H

Opony Impac Trailpac 26""x2.1"" (z białą linią)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...