Skocz do zawartości

[suport] Krórych nie kupować?

Autsajder31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nastał czas wymiany suportu na maszynowy. Suport będzie kupowany w sklepie w cenie między 30-40 zł (jak najtańszy), a wykorzystywany do jazdy w lesie, błotach i po górkach albo inaczej wszędzie poza asfaltem. Korbę mam na kwadrat. Jakich firm lub jakich konkretnych modeli unikać?

Pozdrawiam,

Mateusz

• Mod Team
Napisano

Z najtańszych unikał bym shimano bo są średnie, także takich w których oś nie kręci sie płynnie. Polecić ci mogę VP bo póki co jadę i jadę źle mu sie nie dzieje. Najtańszy FSA tez był ok ale szybko padł. Ale był lekki i łatwo dało sie wymienić łożyska.

Napisano
  W dniu 26.10.2012 o 11:13, Godi napisał:

Tego to bym nigdy nie kupował! Miałem BB-40 to rozsypał się jeszcze tego samego sezonu, a wcale dużo nie jeździłem. Łożyska padły ze starości, bo miały przecież 4 miesiące i jakiś tysiąc przebiegu. <_< Ten BB-50 też nie budzi zaufania, bo jest to samo, ale lepiej uszczelnione i tylko tyle. Niewiele można wyczytać w internecie o nich. Pisza tylko jakoś lakonicznie, że jest lepszej klasy i lepiej uszczelniony. W rzeczywistości pewnie jakaś dodatkową gumkę ma i tyle. ACCENT'a odradzam!

Napisano
  W dniu 26.10.2012 o 09:08, Autsajder31 napisał:
Suport będzie kupowany w sklepie w cenie między 30-40 zł (jak najtańszy)

W tej cenie to kupujesz cokolwiek, jeździsz, rozwala się, wyrzucasz, kupujesz nowy... Tyle w temacie.

Ja mam BB-ES25, który jeździ w terenie. Sealed to jest tylko z nazwy, bo chyba się coś jednak dostało do środka. Nie mniej jednak kręci się bez problemu, zatem jeździ dalej (~1800 km przebiegu). W trekingowym rowerze mam suport Thun Go(AL) o wartości 16 PLN. Dwa łożyska maszynowe i tyle. Jeździ już ponad 6 tyś km (ale nie w terenie).

Napisano

Można kupić cokolwiek w tej cenie - problem jeśli w warunkach użytkowania danej osoby taki wkład skończy się szybko - wtedy albo inwestycja w nowy wkład plus narzędzia i własnoręczna zabawa albo wizyta w serwisie. Niektórzy wolą bywać tam rzadziej niż częściej, teoretycznie wydatek np dwukrotnie większy równa się cenie taniego wkładu plus koszt jego wymiany no ale....

Ja też wybierałem tanie opcje wkładów gdy używałem korb na kwadrat - cena wynosiła ok 30 zł i taki wkład ostro szumiał po ok roku eksploatacji - ale żaden nie miał luzów. Miałem chin haura, kinexa, power pro i jeszcze jakiś.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz kawałek warsztatu i troche umiejętności weź najtańszy na maszynach. Jak padną wywal łożyska i kup nowe. Na nowych będzie to jeździło dłuuugo chyba ze kupisz je za 1zł :D

Napisano

I po testach. Po jeżdżeniu w błocie i myciu jak na razie nic nie trzeszczy. Suport na początku miał wyczuwalny niewielki luz ale pojeździłem trochę i luz znikł. To jest normalne?

post-159775-0-52092800-1351769417_thumb.jpg

Napisano
  W dniu 27.10.2012 o 08:51, Puklus napisał:

Jeżeli masz kawałek warsztatu i troche umiejętności weź najtańszy na maszynach. Jak padną wywal łożyska i kup nowe. Na nowych będzie to jeździło dłuuugo chyba ze kupisz je za 1zł :D

Wymiana łożysk w suporcie z osią na kwadrat może być problematyczna albo nawet niemożliwa - te łożyska mają dosyć nietypowe gabaryty (może się mylę co do dostępności, ale raczej nie).

Trochę dziwne że suport miał luz od nowości a teraz go nie ma.

• Mod Team
Napisano
  W dniu 1.11.2012 o 12:10, tobo napisał:
Wymiana łożysk w suporcie z osią na kwadrat może być problematyczna albo nawet niemożliwa

Mi sie wydaje ze raczej w octalincu i isisach jest gorzej bo tam jest gruba oś.

http://imageshack.us...0121103119.jpg/ Co by nie być gołosłownym Wyszukiwanie zaawansowane - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , jak widać są rózne i tanie i droższe. Nawet w mojej dziurze w jakiej mieszkam mieli takowe.

Jak widać najtańsze jest za 1.5 zł :whistling: aczkolwiek takiego bym nie brał :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.