Skocz do zawartości

[kurtka na zimę] - TRENINGOWA (nie rekreacyjna)

Darmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcę kupić kurtkę na TRENINGI na szosie. W grę wchodzą 2 firmy: ENDURA i GORE. Kurtka ma oddychać, być wodoszczelna, wiatroszczelna również na plecach a nie tylko panelowo z przodu (najlepiej by miała jakieś rozpinane wywietrzniki) i najlepiej opięta (niekoniecznie). Najlepiej by kurteczka była wygodna i nie była taka 'plastikowa' w odczuciu.

Czytam tematy na forum, ale pytania zadają głównie ludzie zainteresowani jazdą rekreacyjną a przy takiej jeździe ciało zachowuje się inaczej, nie poci się tak itd.

Chcę wydać max. 900zł, ale wolałbym wydać mniej :)

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Mateusz

Z Endury to chyba najlepiej model MT500. Tylko ona nie jest bardzo dopasowana wiec nie wiem czy nie bedzie Ci to przeszkadzać na szosie. Ewenutalnie Venturi II. Z Gore to nie wiem bo nawet nigdy nie macałem ;)

Mierzyłem mt500 i mam wrażenie, jakbym miał na sobie worek z grubej folii - takie odczucia to sprawa indywidualna, ale mi ona nie pasuje :/. Czytałem też, że niektórym kaptur przeszkadza w jeździe, ale to znowu sprawa indywidualna.

dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze coś dopowie?

Jako użytkownik kilku kurtek z jednej i drugiej firmy, bez najmniejszych wątpliwości doradzam Gore. Co prawda cena sklepowa jest bardzo wysoka, ale często np. na allegro można kupić nowe z metkami za około połowy ceny.

Gore oferuje 3 linie:

- tight - stricte na szosę, krój "wyścigowy", bardzo obcisłe

- slim - obcisłe, ale nie do przesady i ten bym sugerował

- comfort - luźne

Wodoszczelność kurtki ZAWSZE kłóci się z oddychalnością i -moim zdaniem- ŻADNA kurtka wodoszczelna nie zapewni komfortu

oddychalności. Dlatego sugerowałbym skierować uwagę raczej na windstopper activeshell (cieńki, lekki, do zastosowania w

szerszym zakresie temperatur) lub windstopper softshell (grubszy, często z cienką z warstwą docieplającą, typowo zimowy).

Oczywiście Endura ma również ma odrębną kolekcję z przeznaczeniem na szosę,

http://www.enduraequipe.com/products

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...