Darmatt Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam! Chcę kupić kurtkę na TRENINGI na szosie. W grę wchodzą 2 firmy: ENDURA i GORE. Kurtka ma oddychać, być wodoszczelna, wiatroszczelna również na plecach a nie tylko panelowo z przodu (najlepiej by miała jakieś rozpinane wywietrzniki) i najlepiej opięta (niekoniecznie). Najlepiej by kurteczka była wygodna i nie była taka 'plastikowa' w odczuciu. Czytam tematy na forum, ale pytania zadają głównie ludzie zainteresowani jazdą rekreacyjną a przy takiej jeździe ciało zachowuje się inaczej, nie poci się tak itd. Chcę wydać max. 900zł, ale wolałbym wydać mniej Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Z Endury to chyba najlepiej model MT500. Tylko ona nie jest bardzo dopasowana wiec nie wiem czy nie bedzie Ci to przeszkadzać na szosie. Ewenutalnie Venturi II. Z Gore to nie wiem bo nawet nigdy nie macałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darmatt Napisano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Z Endury to chyba najlepiej model MT500. Tylko ona nie jest bardzo dopasowana wiec nie wiem czy nie bedzie Ci to przeszkadzać na szosie. Ewenutalnie Venturi II. Z Gore to nie wiem bo nawet nigdy nie macałem Mierzyłem mt500 i mam wrażenie, jakbym miał na sobie worek z grubej folii - takie odczucia to sprawa indywidualna, ale mi ona nie pasuje :/. Czytałem też, że niektórym kaptur przeszkadza w jeździe, ale to znowu sprawa indywidualna. dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze coś dopowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 To z Endury nic nie znajdziesz innego. Oni raczej na szose stricte nie robią ciuchów. MT500 jest też bez kaptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Jako użytkownik kilku kurtek z jednej i drugiej firmy, bez najmniejszych wątpliwości doradzam Gore. Co prawda cena sklepowa jest bardzo wysoka, ale często np. na allegro można kupić nowe z metkami za około połowy ceny. Gore oferuje 3 linie: - tight - stricte na szosę, krój "wyścigowy", bardzo obcisłe - slim - obcisłe, ale nie do przesady i ten bym sugerował - comfort - luźne Wodoszczelność kurtki ZAWSZE kłóci się z oddychalnością i -moim zdaniem- ŻADNA kurtka wodoszczelna nie zapewni komfortu oddychalności. Dlatego sugerowałbym skierować uwagę raczej na windstopper activeshell (cieńki, lekki, do zastosowania w szerszym zakresie temperatur) lub windstopper softshell (grubszy, często z cienką z warstwą docieplającą, typowo zimowy). Oczywiście Endura ma również ma odrębną kolekcję z przeznaczeniem na szosę, http://www.enduraequipe.com/products Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.