Repare123 Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Siema może mi ktoś napisać jak zamontować klocki w m596? jestem w tym zielony, a to mnie przerosło
piotrek87 Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Hmm troche cięko to wytłumczaczyć, ale nie jest to trudne. Przykładasz klocki po dwóch stronach elementu metalowego, o przekroju mniej więcej V - nie wiem jak to sie nazywa ale ma na celu rozpręzac klocki. Taką całość wsadzasz do zacisku hamulca, musisz sprawdzić czy tłoczki nie są w środku zaciśnięte, jeśli tak to śrubokręt i musisz je otworzyć / rozszerzyć. Klocki wkładasz, tak aby móc przewlec zawleczkę przez zacisk i klocki. Edytowane 25 Października 2012 przez piotrek87
Repare123 Napisano 25 Października 2012 Autor Napisano 25 Października 2012 Zrobiłem to, ale co mam zrobic z zawleczką? ona wyleci jak jej niczym nie zlape ani nic
piotrek87 Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Jeśli to taka: http://images.sklepy24.pl/89682159/68236/medium/zawleczka-do-okladzin-hamulcow-brm585-brm601-brm535-deore-lx-shimano.jpg to zagnij lekko kombinerkami dłuższy koniec
delmariano Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Myślę że na przyszłość Ci się przyda http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_8KC0A/SI-8KC0A-001-00-Eng_v1_m56577569830749998.pdf
filipog44 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Siema może mi ktoś napisać jak zamontować klocki w m596? jestem w tym zielony, a to mnie przerosło Witaj. To bardzo proste! Sam ostatnio wyjmowałem klocki z moich M445, aby sprawdzić, w jakim stopniu są zużyte i to banalnie proste. Jednak tak, jak napisał użytkownik piotrek87 - trudno to wytłumaczyć. Najpierw musisz odkręcić dwie główne śruby mocujące zacisk hamulcowy do ramy/widelca. Następnie łapiesz kombinerkami wygięty fragment zawleczki i odginasz go w taki sposób, aby obie końce zawleczki dotykały równolegle siebie. Potem łapiesz za drugi koniec zawleczki i wyciągasz ją. Potem już tylko wypychasz klocki a gdy potem chcesz włożyć robisz wszystko w ten sam sposób tylko odwrotnie Czyli najpierw układasz klocki w "paczuszkę" (układasz je do tego metalowego elementu rozpychającego w taki sposób jak są w zacisku i wsuwasz je w tą pustą przestrzeń w hamulcu - tam gdzie siedziały przed wyjęciem.) Potem spójrz w otwór na zawleczke i wyrównaj wszystkie 4 elementy tak aby zawleczka mogła przejść. Potem gdy włożysz zawleczkę, z powrotem zagnij ją kombinerkami i przykręć zacisk do ramy/widelca. Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka fotek jak to zrobić.
Repare123 Napisano 26 Października 2012 Autor Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Witaj. To bardzo proste! Sam ostatnio wyjmowałem klocki z moich M445, aby sprawdzić, w jakim stopniu są zużyte i to banalnie proste. Jednak tak, jak napisał użytkownik piotrek87 - trudno to wytłumaczyć. Najpierw musisz odkręcić dwie główne śruby mocujące zacisk hamulcowy do ramy/widelca. Następnie łapiesz kombinerkami wygięty fragment zawleczki i odginasz go w taki sposób, aby obie końce zawleczki dotykały równolegle siebie. Potem łapiesz za drugi koniec zawleczki i wyciągasz ją. Potem już tylko wypychasz klocki a gdy potem chcesz włożyć robisz wszystko w ten sam sposób tylko odwrotnie Czyli najpierw układasz klocki w "paczuszkę" (układasz je do tego metalowego elementu rozpychającego w taki sposób jak są w zacisku i wsuwasz je w tą pustą przestrzeń w hamulcu - tam gdzie siedziały przed wyjęciem.) Potem spójrz w otwór na zawleczke i wyrównaj wszystkie 4 elementy tak aby zawleczka mogła przejść. Potem gdy włożysz zawleczkę, z powrotem zagnij ją kombinerkami i przykręć zacisk do ramy/widelca. Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka fotek jak to zrobić. Dzieki, ale poradzilem sobie juz po odpowiedzi piotrka ;p. Dostalem osobno klocki i osobno zacisk i nie mialem pojecia jak to zrobic bo nie wiedzialem do czego jest ten metal w ksztalcie litery X co rozpycha klocki, a pozniej do czego jest zawleczka i jak ja zgiac A co do zmiany klockow to sobie juz poradze Edytowane 26 Października 2012 przez Repare123
filipog44 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Dzieki, ale poradzilem sobie juz po odpowiedzi piotrka ;p. Dostalem osobno klocki i osobno zacisk i nie mialem pojecia jak to zrobic bo nie wiedzialem do czego jest ten metal w ksztalcie litery X co rozpycha klocki, a pozniej do czego jest zawleczka i jak ja zgiac A co do zmiany klockow to sobie juz poradze Gdybyś miał jakieś problemy to pisz, chętnie pomogę
Rekomendowane odpowiedzi