Repare123 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Siema może mi ktoś napisać jak zamontować klocki w m596? jestem w tym zielony, a to mnie przerosło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Hmm troche cięko to wytłumczaczyć, ale nie jest to trudne. Przykładasz klocki po dwóch stronach elementu metalowego, o przekroju mniej więcej V - nie wiem jak to sie nazywa ale ma na celu rozpręzac klocki. Taką całość wsadzasz do zacisku hamulca, musisz sprawdzić czy tłoczki nie są w środku zaciśnięte, jeśli tak to śrubokręt i musisz je otworzyć / rozszerzyć. Klocki wkładasz, tak aby móc przewlec zawleczkę przez zacisk i klocki. Edytowane 25 Października 2012 przez piotrek87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repare123 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Zrobiłem to, ale co mam zrobic z zawleczką? ona wyleci jak jej niczym nie zlape ani nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Jeśli to taka: http://images.sklepy24.pl/89682159/68236/medium/zawleczka-do-okladzin-hamulcow-brm585-brm601-brm535-deore-lx-shimano.jpg to zagnij lekko kombinerkami dłuższy koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repare123 Napisano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Taka dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Myślę że na przyszłość Ci się przyda http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_8KC0A/SI-8KC0A-001-00-Eng_v1_m56577569830749998.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Siema może mi ktoś napisać jak zamontować klocki w m596? jestem w tym zielony, a to mnie przerosło Witaj. To bardzo proste! Sam ostatnio wyjmowałem klocki z moich M445, aby sprawdzić, w jakim stopniu są zużyte i to banalnie proste. Jednak tak, jak napisał użytkownik piotrek87 - trudno to wytłumaczyć. Najpierw musisz odkręcić dwie główne śruby mocujące zacisk hamulcowy do ramy/widelca. Następnie łapiesz kombinerkami wygięty fragment zawleczki i odginasz go w taki sposób, aby obie końce zawleczki dotykały równolegle siebie. Potem łapiesz za drugi koniec zawleczki i wyciągasz ją. Potem już tylko wypychasz klocki a gdy potem chcesz włożyć robisz wszystko w ten sam sposób tylko odwrotnie Czyli najpierw układasz klocki w "paczuszkę" (układasz je do tego metalowego elementu rozpychającego w taki sposób jak są w zacisku i wsuwasz je w tą pustą przestrzeń w hamulcu - tam gdzie siedziały przed wyjęciem.) Potem spójrz w otwór na zawleczke i wyrównaj wszystkie 4 elementy tak aby zawleczka mogła przejść. Potem gdy włożysz zawleczkę, z powrotem zagnij ją kombinerkami i przykręć zacisk do ramy/widelca. Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka fotek jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repare123 Napisano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Witaj. To bardzo proste! Sam ostatnio wyjmowałem klocki z moich M445, aby sprawdzić, w jakim stopniu są zużyte i to banalnie proste. Jednak tak, jak napisał użytkownik piotrek87 - trudno to wytłumaczyć. Najpierw musisz odkręcić dwie główne śruby mocujące zacisk hamulcowy do ramy/widelca. Następnie łapiesz kombinerkami wygięty fragment zawleczki i odginasz go w taki sposób, aby obie końce zawleczki dotykały równolegle siebie. Potem łapiesz za drugi koniec zawleczki i wyciągasz ją. Potem już tylko wypychasz klocki a gdy potem chcesz włożyć robisz wszystko w ten sam sposób tylko odwrotnie Czyli najpierw układasz klocki w "paczuszkę" (układasz je do tego metalowego elementu rozpychającego w taki sposób jak są w zacisku i wsuwasz je w tą pustą przestrzeń w hamulcu - tam gdzie siedziały przed wyjęciem.) Potem spójrz w otwór na zawleczke i wyrównaj wszystkie 4 elementy tak aby zawleczka mogła przejść. Potem gdy włożysz zawleczkę, z powrotem zagnij ją kombinerkami i przykręć zacisk do ramy/widelca. Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka fotek jak to zrobić. Dzieki, ale poradzilem sobie juz po odpowiedzi piotrka ;p. Dostalem osobno klocki i osobno zacisk i nie mialem pojecia jak to zrobic bo nie wiedzialem do czego jest ten metal w ksztalcie litery X co rozpycha klocki, a pozniej do czego jest zawleczka i jak ja zgiac A co do zmiany klockow to sobie juz poradze Edytowane 26 Października 2012 przez Repare123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dzieki, ale poradzilem sobie juz po odpowiedzi piotrka ;p. Dostalem osobno klocki i osobno zacisk i nie mialem pojecia jak to zrobic bo nie wiedzialem do czego jest ten metal w ksztalcie litery X co rozpycha klocki, a pozniej do czego jest zawleczka i jak ja zgiac A co do zmiany klockow to sobie juz poradze Gdybyś miał jakieś problemy to pisz, chętnie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi