Mario3m Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Hej, chciałbym zakupić do swoich narzędzi klucz dynanometryczny, czy szanowni forumowicze takowe używają, mogą coś polecić w rozsądniej cenie - bo widziałem też takie po 2,5 k Dzięki za podpowiedz Pozdr
mixchris Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 To zależy jaki przedział siły Nm cię interesuję. Ja osobiście używam czegoś takiego http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-mighty-2-24nm-f-vat-i2674361039.html i jestem z niego bardzo zadowolony przedział w jakim działa to 2-24Nm więc do większości śrubek w rowerze w zupełności wystarczy. Kiedyś zastanawiałem się nad takim kluczem http://ctbike.pl/pro-klucz-dynamometryczny.html gdyż kiedyś się nim bawiłem i jest naprawdę solidny (nie mniej od mojego obecnego ) ale cena i niski przedział siły Nm (3-15Nm) szybko mnie ocucił
mklos1 Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Klucz dynamometryczny MIGHTY 2-24Nm !!! F-Vat (2674361039) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Posiadam. Jest wystarczający. W Centrum Rowerowym można go kupić < 160 PLN. Gdzieś widziałem go jeszcze taniej, ale to było jakiś czas temu. Generalnie ma trochę za mały zakres. Przydałoby się kupić drugi z zakresem powyżej 30 Nm do dokręcania korby czy kasety.
Tofi Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Tak jak kolega wyżej napisał - jeden klucz to za mało, też się przymierzałem do klucza i mimo że w moim przypadku cenę ogranicza jedynie zdrowy rozsądek to i tak nie udało mi się znaleźć jednego klucza do wszystkiego (szukałem nawet poza dostępnością mojej kieszeni). Dwa klucze to wystarczająco, ale do dolnego zkresu można się jeszcze pokusić o śrubokręt dynamometryczny (widziałem na jednym z uchwytów do kierownicy 2Nm gdzie praktycznie każdy mały klucz kończy się na 3Nm).
Mario3m Napisano 26 Października 2012 Autor Napisano 26 Października 2012 Zastanawiam się bardzo mocno nad tym mighty:) drugi niestety trzeba będzie dokupić taki od 10 do 50 Nm. Najbardziej uniwersalnym byłby od 2 do 50 Nm, taki jest jeden, ale koszt to 2300 pln Dzięki za pomoc:)
dymcio111 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Takie znalazłem http://allegro.pl/yato-elektroniczny-klucz-dynamometryczny-1-2-i2673112945.html Tutaj jakby taki sam, zakres z pudełka 0-200nm http://allegro.pl/yato-klucz-dynamometryczny-yt-0762-i2732049321.html Chyba chodza po okolo 530. 2-10nm http://allegro.pl/yato-klucz-dynamometryczny-1-4-2-10-nm-yt-0751-i2682716525.html 5-50nm http://allegro.pl/gedore-torcofix-klucz-dynamometryczny-5-50-nm-i2722281454.html Nie mam klucza i nigdy nie używałem, a sam się też kiedyś zastanawiałem nad dokupieniem, czy te które podałem nadadzą się do roweru ? Czy mają np złą końcówkę w calach ? Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
mixchris Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Na cholerę Ci klucz do 200Nm już widzę jak kluczem z taką dźwignią dokręca się zacisk sztycy albo śruby w mostku. Nawet nie poczujesz jak je przekręcisz. Według mnie klucz 2-24Nm w zupełności wystarcza a do dokręcania suportu można kupić coś do max 50Nm bo nie ma w rowerze części które powinno się przykręcać mocniej niż 45Nm a poza tym suport rzadko się wymienia i nie jest do tego potrzebny klucz dynamometryczny. Ja wychodzę z założenia że najważniejsze momenty są przy mostkach, zaciskach, sztycach pod siodłowych no i głównie przy komponentach karbonowych a tam wystarczy klucz 2-24Nm. Nie ma klucza uniwersalnego, im większy moment obrotowy tym mniejsza czułość takiego klucza.
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Na cholerę Ci klucz do 200Nm już widzę jak kluczem z taką dźwignią dokręca się zacisk sztycy albo śruby w mostku. Takie klucze są zwykle większe, więc łatwiej jest wygenerować stosowny moment. 50Nm dla korby, to na kluczu, który ma 45 cm powiesić nieco ponad 110kg. Na kluczu, który ma 30cm trzeba będzie powiesić około 165kg (czyli praktycznie po nim skakać). Klucze o dużym zakresie momentu są bardzo drogie, co widać na załączonym obrazku (Gedore). Nie ma co przesadzać. Klucz klasy Mighty wystarczy. Do dużych momentów też nie ma co przesadzać z ceną i kupić w okolicy 100-150 PLN, bo w przypadku korby dokładność +/- 1Nm nie jest potrzebna.
prezus Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Takie klucze są zwykle większe, więc łatwiej jest wygenerować stosowny moment. 50Nm dla korby, to na kluczu, który ma 45 cm powiesić nieco ponad 110kg. Na kluczu, który ma 30cm trzeba będzie powiesić około 165kg (czyli praktycznie po nim skakać). Klucze o dużym zakresie momentu są bardzo drogie, co widać na załączonym obrazku (Gedore). Nie ma co przesadzać. Klucz klasy Mighty wystarczy. Do dużych momentów też nie ma co przesadzać z ceną i kupić w okolicy 100-150 PLN, bo w przypadku korby dokładność +/- 1Nm nie jest potrzebna. Przesadziłeś z podanymi wagami 10x. 50Nm dla klucza 45 cm to ciężar 11 kg. Na kluczu 30 cm - 16,5 kg.Lepiej nie skacz.
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 Bywa Ale 11kg to zawsze mniej niż 16 kg... :] Siła jest siłą, czy wyrażona w N czy w kg.
swimfan Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 Na cholerę Ci klucz do 200Nm już widzę jak kluczem z taką dźwignią dokręca się zacisk sztycy albo śruby w mostku. Nawet nie poczujesz jak je przekręcisz. Według mnie klucz 2-24Nm w zupełności wystarcza a do dokręcania suportu można kupić coś do max 50Nm bo nie ma w rowerze części które powinno się przykręcać mocniej niż 45Nm a poza tym suport rzadko się wymienia i nie jest do tego potrzebny klucz dynamometryczny. Ja wychodzę z założenia że najważniejsze momenty są przy mostkach, zaciskach, sztycach pod siodłowych no i głównie przy komponentach karbonowych a tam wystarczy klucz 2-24Nm. Nie ma klucza uniwersalnego, im większy moment obrotowy tym mniejsza czułość takiego klucza. dokladnie a z kluczy polecam proxxona:)
ukaniex Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p375,giustaforza-ii-2-16
mixchris Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 Are you serious !? Taka kasa i jeszcze bez końcówek?
ukaniex Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 Większość budżetowych kluczy ma bardzo dużą granicę błędu, jakość KOSZTUJE. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
swimfan Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Are you serious !? Taka kasa i jeszcze bez końcówek? to jeszcze jest tani:) ale nie widze potrzeby ladowac takiej kasy jak sie nie ma karbonu:) mysle ze klucz za 200 powinien wystarczyc jesli ma swiadectwo kalibracji
mklos1 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Druzja! Odrzutowiec montujecie, że potrzebujecie kluczy o dokładności 1%? W rowerze precyzyjny klucz dynamometryczny nie jest potrzebny. Chodzi o to, aby mniej więcej zorientować się w momencie, aby w ferworze walki nie przykręcić korby momentem 100Nm.
ukaniex Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Nie.... będziemy z tego strzelać. Tanie klucze z czasem się rozkalibrowuja dostajac luzow, wtedy ich dokładność jest znikoma, miałem z kilkoma takimi stycznosc i takie też objawy zużycia były. To jak z kluczami imbusowymi, można kupic komplet za 13,99 a można kupic 1 klucz za 15 zł (np bondhus) oba będą działały tylko jeden z nich nieco krócej (ale to już osobny temat). Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
mklos1 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Słusznie prawisz, pod warunkiem, że prowadzi się serwis mechaniczny i klucze pracują 8 godzin dziennie/240 dni w roku. Chcąc zachować precyzję nawet profesjonalne klucze trzeba raz na jakiś czas oddać do kalibracji. Moim zdaniem klucze po kilkaset PLN/szt w domowym/amatorskim warsztacie to przerost formy nad treścią. Tym bardziej, że żeby podejść do tematu naprawdę profesjonalnie, trzeba by kupić 2-3 klucze, aby pokryć zakres momentów w rowerze. Jak ktoś lubi dobrze i drogo polecam narzędzia Wiha (małe momenty): 2852 Wiha TorqueVario®-S Rękojeść /� Narzędzia dynamometryczne /� Katalog produktów /� Wiha.com /� Wkretaki Klucze szesciokatne Bity Szczypce| Wiha. Narzędzia dla profesjonalistów Moja firma z nich korzysta - niezawodne póki co.
swimfan Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 wiadomo wiha gorna polka, ale jak patrze na dokladnosci +/- 6% to mnie za ta cene niepowalaja. Mysle ze jak ktos nie bedzie odkrecal kluczem dynanometrycznym srub, to w domowych warunkach mu troche posluzy:),a jak ktos chce miec pewnosc to kalibracje mozna wykonac co jakis czas (oczywiscie w zaleznosci od zakresu to min100 zl).Mam proxxona i jestem zadowolony,jesli ktos potrzebuje cos tanszego to jonnesway szalu nie ma ale lepsze to niz zerwaanie gwintu itp.
dziobolek Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Park Tool 0-70Nm Park Tool Torque Wrench 3/8" | Buy Online | ChainReactionCycles.com
ukaniex Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Z dokładnością ma to niewiele wspólnego tym samym lepsze do większych momentów. Wysyłane z mojego domofonu za pomocą Tapatalk 2
dziobolek Napisano 8 Listopada 2012 Napisano 8 Listopada 2012 Z dokładnością ma to niewiele wspólnego tym samym lepsze do większych momentów. Eeeeh... dla mnie wystarczający - spełni swoje zadanie. Poza tym, bardzo ładnie to ujął wcześniej... Druzja! Odrzutowiec montujecie, że potrzebujecie kluczy o dokładności 1%? W rowerze precyzyjny klucz dynamometryczny nie jest potrzebny. Chodzi o to, aby mniej więcej zorientować się w momencie, aby w ferworze walki nie przykręcić korby momentem 100Nm. Ale jeśli wystarczy Ci dokładność 3%, to prosz... Birzman Digital Torque Adapter | Buy Online | ChainReactionCycles.com
zws Napisano 9 Listopada 2012 Napisano 9 Listopada 2012 Istotny szczegół, to czy klucz mierzy w obie strony. Jeśli nie, można się zdziwić dokręcając suport pierwszy raz.
gtxk Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Wiem że temat z 2012, jednakże mam pewne dwa pytania. Jak to jest podobno jedni mówią że jest sens inni nie, wydaje mi się ze jest sens ponieważ kiedyś przekręciłem za mocno i uszkodziłem śrubę, innym razem w przedniej przerzutce plastik. Drugie pytanie podobno w serwisach rowerowych przykręcają na oko, czy tak ?
OrzelPiotr Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Ja osobiście kupiłem 3426C-1DF KING TONY 3-15Nm, jestem bardzo zadowolony. Wcześniej zdarzyło mi się zerwać kilka gwintów a ponieważ stałem się posiadaczem karbonowej ramy doszedłem do wniosku, że inwestycja w klucz warty poniżej 10% wartości ramy nie jest złą opcją.Jakiś czas temu przy instalacji manetki pękła mi karbonowa kierownica, gdyby nie klucz dynamometryczny, pewnie do dziś nie wiedziałbym, po której stronie jest problem a tak miałem pełną świadomość, że wina leżała w komponencie - reklamację uznano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.