dymas Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Czy stery wpływają w jakikolwiek sposób na sztywność przedniego koła. Mam je lekko uszkodzone - tak powiedział mój serwisant, ale jak stwierdził: można z tym jeszcze jeździć. (nie pamiętam dokładnie co jest nie tak - chyba coś pękło peace
Mod Team Puklus Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 Na sztywność koła może wpływać samo koło, i ewentualnie widelec. Stery do samego koła mają niewiele jednak do układu tak. Wkole uszkodzić sie może piasta, szprychy i obręcz ... pomijając ogumienie.
dymas Napisano 24 Października 2012 Autor Napisano 24 Października 2012 Inaczej, może bardziej precyzyjnie ... czy owy uszkodzone stery mogą mieć związek z tarciem okładzin o obręcz (zjawisko nasilające się) w momencie "depniecia"? peace
Michauuu Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Jak dla mnie to po prostu masz mało sztywny amortyzator i pływa przy depnięciu...
lyndowss Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Nie! To wina amortyzatora prawdopodobnie. Stery nie mają na to wpływu, bo niby jaki. Jednak z zepsutymi sterami nie jeździj, bo zajedziesz sterówkę. Wymień je całe, albo łożyska. Co się dzieje ze sterami?
dymas Napisano 25 Października 2012 Autor Napisano 25 Października 2012 Amor - powietrzna Tora jest mało sztywne? No to mnie trochę podłamaliście. Nie pamiętam dokładnie co to jest, bo mówiąc szczerze średnio mnie to interesowało przy rozmowie telefonicznej z serwisantem - powiedział, że do zimy objeżdżę (nie chcę wprowadzać w błąd ale chyba coś jest pęknięte) Koło w sumie też mam stare ale jak jeździłem na 10 letnim amorze to tarcie o okładziny było bardzo rzadkie. Teraz wręcz się nasila. W planie mam wymianę sterów, a na półce leży nowiutki Mavic 317XC i piasta XT - czekają na zaplecenie Może tarcie zniknie - jeśli nie to muszę się do tego przyzwyczaić bo nowo kupionego amora nie mam zamiaru zmieniać. peace
Mod Team Puklus Napisano 25 Października 2012 Mod Team Napisano 25 Października 2012 Sam widelec nie jest jakoś specialnie plastyczny ale dodając do siebie wiele czynników ... jeżeli masz liche koło, do tego masz zły lub zle zapięty zacisk kołą, hamulec np hayesa gdzie klocki sa bardzo blisko tarczy taki efekt moze powstać a stery nie maja tu nic do gadania.
Mod Team michuuu Napisano 25 Października 2012 Mod Team Napisano 25 Października 2012 Jeżeli koło jest zajechane to kolebanie będzie się nasilać. Przy poprzednim widelcu jak piszesz tarcie było ale rzadziej ,teraz koło przejechało trochę więcej i problem się nasilił. Stawiam na piastę ,znaczy oś, konusy, bieżnie.
dymas Napisano 25 Października 2012 Autor Napisano 25 Października 2012 OK dzięki wielkie panowie za info. A tak na marginesie - hamulce to XT`ki. Czas więc chyba najwyższy na nowe koło. peace
twojastara Napisano 26 Października 2012 Napisano 26 Października 2012 a piasty masz dobrze skontrowane? badz / niemaluzow na lozyskach? dobrze zapiales kolo w widelcu? szprych nie maszpoluzowanych?
krzysiekmz Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Lekko uszkodzone stery czy kolo? Co jest pekniete? To moze byc powazna sprawa. Masz hamulce typu V-brake? Moze poprostu zle ustawione. Sam szybkozamykacz moze byc za luzny co powoduje ocieranie obreczy o klocki. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 27 Października 2012 Mod Team Napisano 27 Października 2012 Jedyne co przychodzi do głowy to pęknięta oś lub spory na nie luz. Przy pękniętej osi nie musi być wyczuwalny luz jednak po wyjęciu koła ośka sam powinna wypaść
dymas Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 Zacisk koła na bank dobrze dociągnięty, hamulce też dobrze ustawione - widocznie ten typ (stare, zajechane) tak ma. Specjalnie się tym nie przejmuję bo i tak zaplatam nowe. Nie mam tylko czasu żeby podrzucić obręcz i piastę do serwisu Może być coś z piastą bo ostatnio jak podniosę koło i pokręcę to pojawia się delikatne "huczenie" Dzięki panowie raz jeszcze peace
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2012 Mod Team Napisano 30 Października 2012 Jak huczy znaczy trzeba oddać na emeryturę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.