Skocz do zawartości

[Buty] diadora protrail 2.0 vs Specialized Comp

trupek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu butów i mam dylemat pomiędzy Specialized Comp ,a Diadora Protrail 2.0. Szukałem sporo na necie i jak o Specach większość posiadaczy wypowiada się pochlebnie tak o Diadorze trudno znaleźć coś w temacie. Dlatego prosiłbym o opinie posiadaczy Diadorek. Chciałbym się dowiedzieć głównie czy karbon użyty do wykonania podeszwy lubi pękać i jak szybko się ściera oraz możecie napisać czy jesteście z nich zadowoleni itd.

• 4 miesiące temu...

Ja użytkuję już drugą parę butów Diadory, tyle że inne modele. Jakość wykonania bije buty Shimano na głowę. Co do Speca, to nie miałem żadnych, ale możliwe, że następne będą właśnie tej firmy. Nie żebym nie był zadowolony, wręcz przeciwnie, ale chciałem sprawdzić Speca.

Co do samej Diadory, to w swoich fabrykach szyli buty dla Sidi, a być może nadal szyją.

Zastanawiałem się nad SIDI ale szkoda mi płacić za logo (nie uwłaczając tej firmie bo na pewno wykonuje produkty wysokiej klasy) . Odnośnie specjalized comp to napotkałem wiele pochlebnych opinii i już miałem je brać ale nie wiem czy są warte obecnie swojej niemałej ceny 599zł bo dodając 100zł będę miał znacznie sztywniejsze buty bo z karbonową podeszwą. Szukałem nie tylko na polskich stronach komentarzy odnośnie diadory protrail 2.0 i niema tak naprawdę zbyt wiele w temacie i chyba będę musiał się przekonać na własnej "skórze" chyba, że znajdzie się szczęśliwy bądź nie, posiadacz tego modelu.

• 3 tygodnie później...

Żeby nie zakładać nowego tematu może ktoś doradzi w kwestii butów diadora protrail 2, a x-trail. Jako, że nigdy jeszcze nie miałem butów na karbonie ciekawi mnie czy jest sens dokładać do butów 150 zł różnica jest taka, że x-trail carbon ma w miejscu bloków płytkę karbonową, a od pięty do bloku jest podeszwa wzmacniana wluknem włóknem szklanym, natomiast model protrail jest cały na karbonie. Interesuje mnie to czy cała sztywna podeszwa lepiej przekazuje siłę na korbę czy najważniejszy jest fragment gdzie są zatrzepione zaczepione bloki. Jakie rozwiązanie sprawuje się lepiej w górach?

Witam Ciebie. Posiadam ProTraile 2.0, dokładniej takie:

http://www.bikeatelier.pl/odziez-kaski-buty/buty/buty-diadora-protrail-2-0-biale

Generalnie but mi podszedł od razu. Zawsze mam problemy z doborem pasującego do mojej stopy buta, a tutaj jak na mnie szyte. Podeszwa jest kosmicznie sztywna. Martwi mnie jedynie to, że warstwa lakieru bezbarwnego na tym karbonie się łuszczy. Parę jest na pewno z mojej winy, bo pedałowałem nie będąc wpięty do systemu, ale bez przesady. Ciekawe co będzie na kamienaich w górach. Guma wydaje się przyczepna. Rzecz, która może być denerwująca, to ta aluminiową klamra z mikro regulacją, którą delikanie czuć przy pedałowaniu do góry. Osobiście mi nie przeszkadza i podejrzewam, że można ten problem zniwelować przesuwająć klamrę bliżej środka. Niestety nic więcej nie jestem, bo dopiero od tego sezonu dosiadłem systemu SPD i są to moje 1-sze buty. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz, wieczorkiem Ci napiszę dłuższą poezję ;). Pozdrawiam.

Żeby nie zakładać nowego tematu może ktoś doradzi w kwestii butów diadora protrail 2, a x-trail. Jako, że nigdy jeszcze nie miałem butów na karbonie ciekawi mnie czy jest sens dokładać do butów 150 zł różnica jest taka, że x-trail carbon ma w miejscu bloków płytkę karbonową, a od pięty do bloku jest podeszwa wzmacniana wluknem włóknem szklanym, natomiast model protrail jest cały na karbonie. Interesuje mnie to czy cała sztywna podeszwa lepiej przekazuje siłę na korbę czy najważniejszy jest fragment gdzie są zatrzepione zaczepione bloki. Jakie rozwiązanie sprawuje się lepiej w górach?

ehhh post pisany na szybko telefonem, widocznie korektor wstawił niekoniecznie to co chciałem, a nie zwróciłem uwagi żeby poprawić - chyba się nie pochlastam, nie -.^ ?

ps: @tomiz1 dzięki za wyjaśnienie, wobec tego wybór jest prosty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...