Skocz do zawartości

[rama] Nowa rama, stary osprzęt

saladdin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Tak się stało z róznych powodów, że moja rama nie nadaje się do użytku, z mojej winy, więc nie mam co reklamować itd. Chciałbym kupic nową i przełożyć do niej osprzet, który mam i który jest w dobrym stanie. Stąd - mam kilka pytań:

1. Na co zwrócić uwagę, co (oprócz rozmiaru samej ramy, geometrii i grubości sztycy) powinienem sprawdzić?

2. Czy gdzieś można dostać same ramy trekkingowe od Krossa? Widziałem tylko, że mają ramy do górali na stronie...

3. Czy takie "przełożenie" osprzętu to prosta sprawa? Czy potrzeba jakichś specjalistycznych narzedzi?

4. Czy ramy za ok. 300 zł są OK czy lepiej kupic coś droższego, jezeli tak - to co się zmienia z ceną?

Pozdrawiam!

Napisano

1. Muszisz zwrócić uwagę jakiej długości masz rurę sterową w amorku i czy ona wystarczy do sterówki w nowej ramie.

1.1 Zwróc także uwagę na rozmiar sztycy, abyś nie musiał zakupić nowej.

2. Aby przełożyć osprzę będziesz potrzebował ściągacza do korb i będziesz musiał wyciągnąć wkład suportu bądź łożyska.

3. O ile masz łożyska a-head to kluczami ampulowymi 4,5,6 rozbierzesz dużą część roweru, możesz jeszcze potrzebować klucza 15 do kół i kilku innych do twojego roweru.

4. Samo przełożenie nie jest trudne, najgorzej jest z suportem, sterami i wyregulowanie wszystkiego na koniec.

Napisano

@michuuu, jeśli masz na myśli suport (jakikolwiek) to kluczem do suportu oczywiście.

A co ma z tym wspólnego klucz/ściągacz do korb w przypadku korby zintegrowanej???

Dopóki nie dowiemy się jaką kolega ma korbę oraz suport, dopóty możemy gdybać o narzędziach.

Napisano

Jaki mam? A no nie wiem. Rower to Kross Trans Alp 2011, wg strony firmowej suport to THUN GO(A)L a korba to Shimano Altus FC-M311-S .

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...