szsz1992 Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Witajcie, jestem nowy, ale potrzebuje też pilnej opinii osób które znają się na rzeczy Chcę kupić rower do 2000zł max., na pewno używkę. Pytanie tylko czy lepiej składak czy firmowy? Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/kross-sign-fr2-dh-fr-downhill-freeride-i2716890680.html http://allegro.pl/rower-dh-fr-a-gang-stance-kingpin-170-double-track-i2735574218.html?source=oo wiem, że wg. was w tym przedziale to żadna rewelacja pewnie, ale jak dla mnie takie ceny są już wystarczająco duże. Problem w tym, że chciałbym coś taniego a naprawdę dobrego. Będzie to już mój drugi rower MTB ponieważ mam już dość długo Arrow Cheeke R60 - jednak jest już trochę podstarzały. Wcześniej jeździłem trochę XC trochę na szosie. Teraz chciałbym pobawić się ostrzej w XC i DH. Co myślicie o tych rowerach? W moich oczach lepiej wypada Author ale nie wiem czy on się bedzie nadawał do zabawy w lesie ;P? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
szsz1992 Napisano 24 Października 2012 Autor Napisano 24 Października 2012 No w końcu ktoś odpowiedział A jakieś argumenty? Dlaczego author? Zastanawia mnie tylko rozmiar ramy 16,5" czy nie będzie za mała do mojego wzrostu 182cm? W między czasie wpadł mi jeszcze Cube: http://allegro.pl/cu...2706378301.html Aha jeszcze jedno ten author ma mechaniczne hamulce - czy są one dużo gorsze od hydrauliki?
Terrqge Napisano 24 Października 2012 Napisano 24 Października 2012 Mówisz, że chcesz też bawić się w XC, tylko że to zjazdówki, a zjazdówki do XC się nie nadają, bo XC to też podjazdy
Mod Team mrmorty Napisano 24 Października 2012 Mod Team Napisano 24 Października 2012 hej krótko bo do pracy się spieszę Nie wiem co rozumiesz poprzez szaleństwo w lesie, co poprzez szosę a co poprzez zjazdy fr/dh Sam mam rower do jazdy na szosę, rower do ścigania się w maratonach mtb oraz zjazdówkę plus trochę ram-mamutów na ścianach. Przedstawiłeś kilka różnych rowerów - sztywniaka do fr, fulla do fr i lekkiego(w zależności od komponentów) dh oraz rower do mtb. Nie da się tych dyscyplin uprawiać na jednym rowerze. Musisz się zdecydować. Ja np jadąc w górzysty teren zmieniam korbę na dwurzędową zakładam przerzutkę i manetkę, nabijam w zawieszenie nieco więcej powietrza i robię ze zjazdówki rower do cięższego enduro. rower to właśnie Kross Sign Fr pierwszej generacji.
szsz1992 Napisano 24 Października 2012 Autor Napisano 24 Października 2012 Ok. trochę zamieszałem, ale to wynika z mojego nie doinformowania. Chodzi mi bardziej o rower do fr - zamierzam sobie pojechać w góry pozjeżdżać. A mówiąc XC nie miałem na myśli rajdów czy maratonów. Sugerujecie, że na zjazdówce nieda rady podjechać pod górę ;P? Jednak chyba jestem zdecydowany na tego authora - co myślicie dobry wybór? Nie twierdzę też że nie rozbuduję go oczywiście.
Terrqge Napisano 25 Października 2012 Napisano 25 Października 2012 Rowery do FR i DH nadają się do poszalenia w górach, ale pod warunkiem, że szczyty będziesz zdobywać innym środkiem transportu (np wyciągi narciarskie), a rower będzie Ci służyć tylko do zjazdu. Najbardziej uniwersalnym rowerem, na którym w górach można poszaleć jest dobry full do XC, taki rower poradzi sobie spokojnie z podjazdami, z którymi zjazdówka czy rower do DH sobie nie poradzi. (albo po prostu wjazd będzie katorgą) Ja się na DH/FR raczej nie znam, ale osobiście wątpie, że za 1400zł można kupić już porządną maszynę, bo to z reguły drogi sport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.