Skocz do zawartości

[rower] Kross vs. Author który wybrać?

szsz1992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jestem nowy, ale potrzebuje też pilnej opinii osób które znają się na rzeczy :)

Chcę kupić rower do 2000zł max., na pewno używkę. Pytanie tylko czy lepiej składak czy firmowy?

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/kross-sign-fr2-dh-fr-downhill-freeride-i2716890680.html

http://allegro.pl/rower-dh-fr-a-gang-stance-kingpin-170-double-track-i2735574218.html?source=oo

wiem, że wg. was w tym przedziale to żadna rewelacja pewnie, ale jak dla mnie takie ceny są już wystarczająco duże. Problem w tym, że chciałbym coś taniego a naprawdę dobrego.

Będzie to już mój drugi rower MTB ponieważ mam już dość długo Arrow Cheeke R60 - jednak jest już trochę podstarzały.

Wcześniej jeździłem trochę XC trochę na szosie. Teraz chciałbym pobawić się ostrzej w XC i DH.

Co myślicie o tych rowerach? W moich oczach lepiej wypada Author ale nie wiem czy on się bedzie nadawał do zabawy w lesie ;P?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Napisano

No w końcu ktoś odpowiedział ;)

A jakieś argumenty? Dlaczego author? Zastanawia mnie tylko rozmiar ramy 16,5" czy nie będzie za mała do mojego wzrostu 182cm?

W między czasie wpadł mi jeszcze Cube: http://allegro.pl/cu...2706378301.html

Aha jeszcze jedno ten author ma mechaniczne hamulce - czy są one dużo gorsze od hydrauliki?

• Mod Team
Napisano

hej

krótko bo do pracy się spieszę

Nie wiem co rozumiesz poprzez szaleństwo w lesie, co poprzez szosę a co poprzez zjazdy fr/dh

Sam mam rower do jazdy na szosę, rower do ścigania się w maratonach mtb oraz zjazdówkę plus trochę ram-mamutów na ścianach.

Przedstawiłeś kilka różnych rowerów - sztywniaka do fr, fulla do fr i lekkiego(w zależności od komponentów) dh oraz rower do mtb. Nie da się tych dyscyplin uprawiać na jednym rowerze.

Musisz się zdecydować. Ja np jadąc w górzysty teren zmieniam korbę na dwurzędową zakładam przerzutkę i manetkę, nabijam w zawieszenie nieco więcej powietrza i robię ze zjazdówki rower do cięższego enduro.

rower to właśnie Kross Sign Fr pierwszej generacji.

Napisano

Ok. trochę zamieszałem, ale to wynika z mojego nie doinformowania. Chodzi mi bardziej o rower do fr - zamierzam sobie pojechać w góry pozjeżdżać. A mówiąc XC nie miałem na myśli rajdów czy maratonów. Sugerujecie, że na zjazdówce nieda rady podjechać pod górę ;P?

Jednak chyba jestem zdecydowany na tego authora - co myślicie dobry wybór?

Nie twierdzę też że nie rozbuduję go oczywiście.

Napisano

Rowery do FR i DH nadają się do poszalenia w górach, ale pod warunkiem, że szczyty będziesz zdobywać innym środkiem transportu (np wyciągi narciarskie), a rower będzie Ci służyć tylko do zjazdu.

Najbardziej uniwersalnym rowerem, na którym w górach można poszaleć jest dobry full do XC, taki rower poradzi sobie spokojnie z podjazdami, z którymi zjazdówka czy rower do DH sobie nie poradzi. (albo po prostu wjazd będzie katorgą)

Ja się na DH/FR raczej nie znam, ale osobiście wątpie, że za 1400zł można kupić już porządną maszynę, bo to z reguły drogi sport. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...