Skocz do zawartości

[hamulce] Jakie do 29er - budżet 1000-1200

lago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni szukam po forum i nie widzę odpowiedzi, na nurtujące mnie pytanie....

Chcę zamienić moje Tectro Draco 180mm przód i 160mm tył na jakies pożądne hamulce.

Jakie hamulce mi doradzicie w budżecie okolo 1000-1200 zł i jakiej srednicy tarcze do tego.

Roweru używam głównie na plaskim, ale ciągnie mnie pare razy do roku w góry i chciałbym wrócic cało :)

Ważę około 85 kg z tendencją zniżkową - na wiosnę może będzie 80 :)

Załączam linka do specyfikacji mojego roweru

Specialized Rockhopper 29, zmodyfikowany na 3x10 (2012) - Garaż - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

PS. Jeżeli zdublowałem posta - to przepraszam, a admina proszę o usunięcie tematu

• Mod Team

R1 nówki kupisz za 1200: http://www.ebay.pl/itm/1-Paire-Formula-R1-2012-sans-disques-ni-adapters-BLACK-/140861619050?pt=FR_JG_Sports_Cyclisme_&hash=item20cc01bb6a#ht_2348wt_1037 + tarcze trzeba dokupić, ale to ze 100 zł, możesz tak jak ja kupić do tego 2x Avidy G3 CS prosto z Chin: http://www.ebay.pl/itm/New-Avid-G3-CS-Clean-Sweep-Disc-Brake-Rotor-160mm-/330548867837?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item4cf63f72fd dają radę, z R1 i Twoją wagą hamowanie jednym palcem bezproblemowe.

Ewentualnie XTR, albo Magury z serii MT (które według mnie również pracują bardzo fajnie).

• Mod Team

Kłaniam,

Diabelskie SLX-y - BR-666. Sam ważę niewiele - 65kg - ale mój rower odrabia to z nawiązką - 15kg.

Tarcze 180/180, dawały rade ale że chciałem mieć komfort na stromych Walijskich i "Jeziorowych" zjazdach przód apgrejdowałem do 203mm. Najtańsze i najzwyklejsze tarcze Aztec.

Szacunek...

I.

• Mod Team

Kłaniam,

No oczywiście że się różnią.

Jeśli nie będziesz przykręcał ich specjalnymi, dedykowanymi kluczami do 29-erów, i nie będziesz w tym czasie miał załozonych specjalnych, dedykowanych 29-erom skarpetek, to instalacja się nie powiedzie a przy pierwszym hamowaniu wykonasz Salto Mortalle i na tym się zakończy Twoja rowerowa przygoda.

Aleś mi humor poprawił wieczorem :D Myślałem ze takich pytań już na świecie nie uświadczy się, a tu proszę, zaskok...

Oczywiście ze nie ma żadnych różnic. Hebel jest hebel, grunt żeby zgadzał się system mocowania i rozmiar adaptera/tarczy.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...