Skocz do zawartości
  • 0

składak na ramie Tour de France (2012)

edittttt

Pytanie

Nazwa: składak na ramie Tour de France (2012)

Data dodania: 23 październik 2012 - 20:53

Nie podano

Zobacz rower

Witam.

Jestem na etapie składania roweru na nowy sezon.

Właśnie kupiłem tę ramę (21,5") pod 29". Wygląda solidnie. Ciekawe cieniowania rur. Spawy bez zastrzeżeń.

Rower uzbrojony będzie:

- koła: Schimano XT 756 Disc/DT Swiss 485 D 29" (proszę o opinie)

- amortyzator: tego jeszcze nie wiem (proszę o podpowiedź - przedział cenowy do 500 zł i dylemat czy nówkę, ale nierewelacyjną, czy używkę np. Rock Shox Duke Race)

- hamulce tarczowe: AVID (używane)

- manetki: Deore (używane)

- przerzutka przód: Deore (używana)

- przerzutka tył: XT (używana)

- kaseta: Deore LX

- korba: zintegrowana Truvativ

- pozostałe (niewiadoma - nowe będzie: sztyca, pedały, stery)

Przewidywany koszt całkowity: ok. 2300 - 2500 zł.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Z nowych amorów w Polszy w tej cenie to zbyt dużego wyboru nie masz. Epicon owszem jest ale do najtańszego i tak musisz dorzucić ponad drugie tyle. Raidon też przekracza podany budżet choć w najtańszej wersji tylko o 60 PLN według cennika dystrybutora. Schodząc jeszcze niżej masz do wyboru którąś z wersji XCR. Miałem okazję go wypróbować (ten najtańszy) i muszę przyznać, że lepiej pracuje niż mój M29 MAG (ja dałem za niego równe 500). Tzn w ogóle pracuje bo rst nie za bardzo chce się pode mną ugiąć. Jestem po prostu zbyt wycieniowany ale jakby zmienić sprężynę na miększą, jeśli to możliwe to może byłoby ok. Dodatkowo sporo waży zresztą jak i tegoroczny rts omega (ponoć to to samo), oraz pozostałe suntour'y. Jeśli czekasz ze złożeniem na wiosnę to amor kup na końcu. Na przyszły rok rst wypuszcza nowe modele w tym jeden ze średniej półki - Aerial. Na razie cena nieznana ale może nawet jeśli przekroczy twój tegoroczny budżet to przez kilka miechów odłożysz więcej dutków. Więcej przeczytasz na team29er.pl

Miałem na myśli to co podałem w linku. Wygląda na ten sam produkt, tylko pod większe koło i lagi 32mm a nie 30mm. A ma się tak do Rock Shox'a, że ten ma stalową sprężynę a RST będzię z powietrzną. Teoretycznie powinien być lepszy ale z praktyką bywa różnie bo oprócz technologii jest jakość wykonania.

Pierwsze części - pierwsze zdjęcia

- rama: Tour de france 29er, 21,5"

- koła: Schimano XT 756 Disc/DT Swiss 485 D 29"

- hamulce: Formula ORO K18

dscf4654i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dscf4652e.jpg

dscf4644w.jpg

dscf4645h.jpg

dscf4646v.jpg

dscf4651r.jpg

dscf4657xf.jpg

dscf4655.jpg

dscf4658.jpg

ostatnio lookałem trochę za ramami i ta jest dla mnie super pomalowana . Minimalistyczny czarny mat :thumbsup:

Niestety ciężkie te ramy są i kąt podsiodłowy dla mnie to porażka ( z tego co pamiętam to 69.5 ?).

Ale prezencja będzie pierwszorzędna jeśli cały czarny ... :icon_cool:

Rama rzeczywiście nie jest najlżejsza, ale ... za te pieniądze. :)

Mnie również przekonało malowanie oraz mat.

Będę starała się wtrącić tylko drobne elementy czerwone - myślałem o pancerzu linek przerzutek, ale to nie jest jeszcze pewne - muszę zrobić symulację.

Kąt podsiodłowy jest większy: 73.

Geometria ramy

geotdf.png

Witam

Mam przyjemność jazdy na tej ramię, zaliczone kilka maratonów w tym sezonie, rama dość wytrzymała jak na mtb, jedyna mała wada to podatność na zarysowania i uszkodzenia lakiernicze, ale z drugiej strony to mat bez lakieru bezbarwnego. Jeśli chodzi o komfort to jak dla mnie idealnie, na Krossie Level A4 czułem się mniej komfortowo. Jeżeli ktoś składa sobie pierwszą 29-er to śmiało polecam, ja większość staram się pokonywać w terenie, las, wąwozy itp. - doskonale sobie radzi. Pzdr. :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...