zuraw0 Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj. Przymierzyłem dzisiaj kilka kurtek i najbardziej przypadła mi do gustu ta z linku: http://www.tksport.p...-WYNNSTER-.html Czy ktoś ma jakies doświadczenia z taką kurtką? Jeżeli nie, to patrząc po opisie, "Kurtka posiada dodatkowo wewnętrzną warstwę ocieplającą fleece" - nada się ona na trochę cieplejsze dni na wiosnę? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 <p> Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj. Przymierzyłem dzisiaj kilka kurtek i najbardziej przypadła mi do gustu ta z linku: http://www.tksport.p...-WYNNSTER-.html jeśli opis pokrywa się w 100% z rzeczywistością to moim zdaniem jest to super opcja jeśli idzie o softshell na rower; dzięki temu że nie ma żadnej membrany, laminatu będzie świetnie wyrzucała wilgoć na zewnąrz ... ale jest też druga strona medalu: brak membrany odczujesz przy deszczu i być może troszkę przy szybkiej jeździe, jeździe na ostrym wietrze. Mógłbyś sprawdzić jaki ma krój (ruchomość rękawów, osłona dolnych pleców) i ewentualnie czy kaptur wchodzi na kask. Ja się przymierzam do marmot tempo z kapturem, czekam jedynie na jakąś "noc rabatów" w którymś z dużych sklepów outdoorowych... acha; nie jestem ekspertem/ewangelistą od ciuchów :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ja bym się jakoś upewnił czy oni faktycznie wiedzą co piszą. Cytat z opisu innej kurtki Kurtka Softshell damska Arosa CAMPUS - Doskonałej jakości damska kurtka Softshellowa Arosa Campus posiada skuteczny system wentylacji. Kurtka wykonana jest z przewiewnej dzianiny softshellowej o wysokiej oddychalności. Kurtka zapewnia komfort podczas normalnego użytkowania jak i podczas wzmożonego wysiłku Przewiewna dzianina softshellowa. Wiem o istnienu membranowych softów, bezmembranowych softów ale softów przewiewnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuraw0 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Oprócz kurtki opisanej powyżej przymierzyłem jeszcze taką: http://hi-tec.com.pl...helle/prince_ii oraz: http://www.toursport...campus-calabar/ Teraz nie mogę się zdecydować, którą wybrać na jesienno/wiosenne wypady rowerowe. W zimie założę po prostu jedną wartwę więcej i będzie ok. Ta Campusa fajna chociaż nie ma kaptura. Ma ktoś doświadczenia z powyższymi kurtkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ja mam kurtkę accent ventus. Jest to typowa cienka wiatrówka. Teoretycznie nie przepuszcza wiatru i jednocześnie zapewnia odprowadzenie potu na zewnątrz. W praktyce wygląda to tak, że zakładam pod nią przy 5stopniach tylko ocieplaną koszulkę stoora i po dwóch godzinach jazdy koszulka jest wilgotna tak jak i kurtka od spodu, co skutecznie zniechęca do zatrzymywania się. Dałem za nią 170zł, wydawało mi się że rozsądnie ale jak się okazuje to oddychalność ma lichą ewentualnie to ze mną coś nie tak. Mówię o tym żeby w rzece różnego rodzaju kurtek i w ogóle ciuchów przypomnieć że zimno może pochodzić nie tylko z niskiej temperatury otoczenia ale również z chłostania wiatru po nieskutecznie odprowadzających wilgoć ciuchów. Dlatego, jeżeli już patrzeć za kurtkami za 200-300zł to trzeba wydaje mi się przyjrzeć oddychalności przez grube okulary. Prosiłbym rzepoka o wypowiedź w kwestii oddychalności polecanej przez niego od 4 sezonów kurtki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Oprócz kurtki opisanej powyżej przymierzyłem jeszcze taką: http://hi-tec.com.pl...helle/prince_ii oraz: http://www.toursport...campus-calabar/ Teraz nie mogę się zdecydować, którą wybrać na jesienno/wiosenne wypady rowerowe. W zimie założę po prostu jedną wartwę więcej i będzie ok. Ta Campusa fajna chociaż nie ma kaptura. Ma ktoś doświadczenia z powyższymi kurtkami? Zdajesz sobie sprawę z tego, że to nie jest prawdziwy softshell ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuraw0 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Wiem, że nie będzie to prawdziwy softshell, ale w takich pieniądzach i w sklepach, które odwiedziłem tylko te trzy kurtki były interesujące. Poza tym rowerem jeżdżę rekreacyjnie/ dla przyjemności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbi Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 ja ostatnio kupiłem rękawiczki roeckl-a są super polecam tu można zajżec pocos więcej http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php?cat_id=228 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Oprócz kurtki opisanej powyżej przymierzyłem jeszcze taką: http://hi-tec.com.pl...helle/prince_ii oraz: http://www.toursport...campus-calabar/ Teraz nie mogę się zdecydować, którą wybrać na jesienno/wiosenne wypady rowerowe. W zimie założę po prostu jedną wartwę więcej i będzie ok. Ta Campusa fajna chociaż nie ma kaptura. Ma ktoś doświadczenia z powyższymi kurtkami? Kaptur w kurtce ma sens jedynie wtedy gdy możesz go schować w kołnierzu kurtki. Nie wyobrażam sobie zbierania się deszczu w kapturze w czasie jazdy a już kompletnie jazdy w kapturze - próbowałem - odczucia podobne do założenia na głowę reklamówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuraw0 Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jeżeli w kapturze są ściągacze to przecież nie ma problemu. Zresztą ostatnia kurtka jaka miałem posiadała kaptur i czasem kiedy zastał mnie deszcz to go zakładałem. Wracając do pytania, czy w powyższych kurtkach nie będzie zbyt gorąco wiosną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Wiem, że nie będzie to prawdziwy softshell, ale w takich pieniądzach i w sklepach, które odwiedziłem tylko te trzy kurtki były interesujące. Poza tym rowerem jeżdżę rekreacyjnie/ dla przyjemności. Zainteresuj się HiMountain RIM. Na NGT ma bardzo pochlebne opinie i jest to softshell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Oprócz kurtki opisanej powyżej przymierzyłem jeszcze taką: http://hi-tec.com.pl...helle/prince_ii oraz: http://www.toursport...campus-calabar/ Teraz nie mogę się zdecydować, którą wybrać na jesienno/wiosenne wypady rowerowe. W zimie założę po prostu jedną wartwę więcej i będzie ok. Ta Campusa fajna chociaż nie ma kaptura. Ma ktoś doświadczenia z powyższymi kurtkami? Hej, Nie chcę tu reklamować sklepów zagranicznych, ale jest w nich naprawdę fajny wybór. Trzeba tylko dobrze dopasować rozmiarówkę tutaj za porównywalną kasę jak u nas masz http://www.bike-discount.de/shop/k945/a83040/spectra-softshell-jacket.html firma konkretna, krój sportowy-rowerowy http://www.roseversand.com/article/rose-winter-jacket-wind-fibre/aid:373088 Zachęcam do poszukiwań. Wysyłka do Polandu to często rząd 6 euro, a przy okazji można jeszcze coś upolować. Generalnie jeśli inwestować to w produkty firm, które robią coś dla rowerzystów lub biegaczy i używają paroprzepuszczalnych materiałów. Sam kupowałem już wiele ciuchów zagranicą, bo po prostu jest większy wybór, a ceny nierzadko niższe niż u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuraw0 Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jakoś nie jestem przekonany do kupna ubrań przez neta, bez wcześniejszego przymierzania, również tych codziennych, najważniejsze przecież żeby czuć się dobrze w tym co się zakłada. Dlatego będę skłaniał się ku zakupowi jednej z powyższych kurtek albo szukania dalej w okolicznych sklepach. Dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Odebrałem dzisiaj kurtkę z Nowatexu - Mawson. kupiłem już kurtke za pomoc dziękuje Możecie podzielić się wrażeniami z jazd ? Jakie temperatury, tempo, jak z odprowadzaniem wilgoci, czy nie przewiewa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozbujnik Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jeszcze nie jeździłem... 1,5 tygodnia brałem antybiotyk i jeszcze do końca się nie wykurowałem :/. Myślę, że w przyszłym tygodniu jednak już ją przetestuję i napiszę coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1978 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Możecie podzielić się wrażeniami z jazd ? Jakie temperatury, tempo, jak z odprowadzaniem wilgoci, czy nie przewiewa ? Ok podziele się wrażeniami. Nie kupiłem tej z Nowatexu tylko Rogelli Padua i powiem że kurtka fajna ale na zime to to raczej się nie nadaje na razie jeżdziłem w niej w temperaturze od 0 do 10 i powiem że tak od 5 w dół się nie nadaje, chociaż miałem pod spodem bluze z Decatronu polarowa i bielizne Hi-teca czułem uczucie zimna na klacie i rękach. Może to było spowodowane tym że moja bielizna jest już dosyć stara i nie prałem jej odowiednio może to dlatego. Jeżdze w niej do pracy jakieś 8km spokojnej jazdy, bez szaleńst. O odprowadzaniu wilgoci nic nie napisze bo jak na razie nie ma żadnej jestem spocony i ja i koszulka ta niby termoaktywna:) A więc jeżeli przy tej temperaturze tak to odczuwam to co będzie gdy spadnie ona poniżej zera. Dokupie jeszcze bielizne BRUBECK EXTREME MERINO lub coś w tym stylu i zobacze ale na dzień dzisiejszy twierdze że na temperatury od 5 i poniżej 0 się nienadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 darek może jest Ci zimno dlatego że tak jak mówisz masz wszystko spocone ? pęd powietrza przebija przez ciuchy i chłosta po ciele. Możesz spróbować zmienić bądź odjąć warstwę w zależności od temp, bo być może po prostu jesteś ubrany za ciepło. Ja dzisiaj przy 7-10 stopniach po ponad 2 godz jazdy spokojnym tempem miałem na sobie koszulkę stoor "na chłodniejsze dni" znaczy lekko ocieplaną i do tego wiatrówkę accent ventus i po powrocie raczej pod spodem wszystko było mokrawe, a podczas jazdy odczuwałem właśnie lekkie chłostanie po spoconych ciuchach. Ewentualnie obie warstwy mają po prostu lichą oddychalność, nie wykluczam tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 darek może jest Ci zimno dlatego że tak jak mówisz masz wszystko spocone ? Przychylam się do tej opinii choć ubiór na spokojną jazdę bez ostrego tempa to akurat największe wyzwanie. Gdy jedzie się na "szybki" przelot czy to MTB czy szosą wtedy przy takiej pogodzie jak teraz cieplejsza koszulka termoaktywna i softshell całkowicie wystarczą. Natomiast na wycieczkę "przyrodniczą" może to nie wystarczyć. Może kolega Darek ma zbyt luźne warstwy odzieży? By woda "przesiąkała" przez kolejne warstwy wszystkie powinny do siebie przylegać zatem odzież nie moża być zbyt luźna. Mi takie "oczka" wodne, a potem ośrodki zimna zawsze robiły się w miejsca gdzie odzież była zbyt luźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1978 Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Może kolega Darek ma zbyt luźne warstwy odzieży? Wiesz coś chyba w tym jest bo bielizna faktycznie jest luzna i na klatce piersiowej nie przylega do ciała Nie skreślam tej kurtki oczywiście nie odesłałem jej bo mi się podoba i na pewno jeszcze będe z niej zadowolony, dokupie jeszcze dobrą bielizne i wtedy zobacze czy jest poprawa. Chociaż to jest niby softshel tak i nie powinien przepuszczać wiatru nawet gdybym był goły pod spodem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czy ktoś z szanownych użytkownikówforum posiada archiwamy numer RowerTour z 2009 roku z testem kurteczek? Turystyka rowerowa, magazyn ludzi aktywnych - Rowertour Jeantex Mayenne 51170 Fot. JABI Rogelli Jack Yukon Fot. ROWER + SPORT Accent El Nino z odpinanymi rękawami Fot. VELO BCM Nowatex Vezuvio Gamex Fot. BCM NOWATEX BCM Nowatex Vezuvio Gamex (damska) Fot. BCM NOWATEX Decathlon Membrane Jacket Black White (damska) Fot. DECATHLON Accent Scirocco Fot. VELO Adidas Sport ClimaWarm Wind Jacket Fot. HARFA-HARRYSON Rogelli Crotone Fot. ROWER+SPORT Kurtka BBB Squadra Jersey + bluza Springshield Fot. HARFA-HARRYSON Kurtka BBB Squadra Jersey + bluza Springshield Men Fot. HARFA-HARRYSON Decathlon Rockrider NEUF Fot. DECATHLON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jeśli kurtka jeantexa jest przeciwdeszczówką z robioną z membrany T3000 to nie polecam. Złabo oddycha, powierzchnia materiału wg producenta nie powinna wymagać impregnacji, fabryczną traci bardzo szybko. Łatwo naciąga wodę np przez rękawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartezz Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Nie kupiłem tej z Nowatexu tylko Rogelli Padua i powiem że kurtka fajna ale na zime to to raczej się nie nadaje zobacze ale na dzień dzisiejszy twierdze że na temperatury od 5 i poniżej 0 się nienadaje. Darku bo Padua to softshell na temp od +5 do +15 może troszkę więcej. Kurtka zimowa powinna być raczej z membraną więc ta z Nowatexu byłaby lepsza. Przymierzałem ją i wygląda na solidną. Gdzieś na forum chwalił już ją kolega rzepkok. Chyba nadal jest w promocyjnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ENER83 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Przy +15 raczej nie ma sensu jej używać bo o ile fajnie chroni przed wiatrem i deszczem o tyle jej oddychalność jest marna. Nie wiem jak się sprawuje poniżej zera, ale myślę, że w połączeniu z polarem, przy niewielkim mrozie dałaby radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Darku bo Padua to softshell na temp od +5 do +15 może troszkę więcej. Kurtka zimowa powinna być raczej z membraną więc ta z Nowatexu byłaby lepsza. Przymierzałem ją i wygląda na solidną. Gdzieś na forum chwalił już ją kolega rzepkok. Chyba nadal jest w promocyjnej cenie. Kurtka zimowa nie musi być membranowa, wystarczy żeby była wiatroszczelna. Membrany mają sens gdy kurtka ma być przeciwdeszczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekvolvo240 Napisano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 mi udało sie zakupic za 159 pln w Go Sporcie kurtkę http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/kurtka_mawson_szara.html . Jest w fazie testów po dwóch dnaich jeżdzenia musze powiedzieć że kurtka bardzo dobrze zatrzymuje pęd powietrza przy prędkośći 42.7 czuć na klacie wiatr i duzy opór wiatru, jednak nic nie przedostaje sie do wewnątrz i n ie wyziębia ciała. Pod spodem miałem założona koszulka termoaktywna Berknera całosc bardzo dobrze funkcjonowało. Jezdziłem przy temperaturze 4 stopni. Nie wiem jak w nizszych kutrka bedzie się sprawowała, ale widząc co za oknem nie długo to sprawdzę. Osobiścię polecam kurtkę Mawson i jeszcze w tak atrakcyjnej cenie. Dla zainteresowanych to Go Sport w Gdańsku może coś jeszcze mają te kutrki, wg. duzo przecen mieli Nowatexu i Vezuvio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.