martinw Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Hey, Hamulce Avid SD7/klamki FR5/Linki BBB teflon Do rzeczy, Nie odbija mi lewe ramię przedniego hampla, ale tylko podczas pracy zawieszenia. Hamulec sam w sobie jest wyregulowany idealnie. Gdy rower stoi luźno bez obciążenia i gdy zacisnę klamkę ramiona dociskają klocki równo, nic nie ociera - ok. Ale gdy tylko wsiądę, lub celowo docisnę amor (Tora tk) i w równocześnie zacisnę klamkę lewe ramię nie odbija i w czasie jazdy słychać szelest ocieranego lewego klocka. Gdy stanę oba ramiona ponownie odbijają prawidłowo. W czym może być problem? Myślałem, że pancerz jest zbyt długi i przy dobiciu amora zbytnio się wygina i wyciąga fajkę czego efektem jest nierówna praca ramion pod obciążeniem - sprawdziłem, skróciłem - nie pomogło. Jakieś wskazówki? miał ktoś takie doświadczenie? Autentycznie nie czaję problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Czasem zdarza się, że klocek dochodząc do obręczy mija oponę tak blisko, że o ile bez obciążenia nic się nie dzieje, to pod obciążeniem, ze względu na ogólną wiotkość zestawu amor+koło, klocek zahacza delikatnie o oponę i hamulec nie odbija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinw Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Nie jestem pewien czy to normalny objaw i czym konkretnie jest spowodowany. Zauważyłem, że czym mocniej dobijam amor tym słabiej odbija lewe ramię (test na sucho gdy rower stoi). Przy ok. 50% dobiciu lewe ramię praktycznie już w ogóle nie odbija i wygląda to tak jakby w tym momencie cały zestaw przesunął się symetrycznie w prawo (oba ramiona). Takie można odnieść wrażenie. Amor RS Tora Tk, koła: piasta deore, szprychy dt champion 2.0, obręcz mavic 317 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 sprawdż luzy na kole, hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cube000 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Poproś kogoś by Ci naciskał powoli na wideł. Jeśli w miarę ugięcia się go, klocek będzie zbliżał się do obręczy to imo wskazuje na zbyt dużą sztywność pancerza. Załóż szczęki tak, by ta z fajką miała możliwie mocno napiętą sprężynę, ta druga jak najlżej. Może uda się skompensować w ten sposób napięcie pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.