Skocz do zawartości

[v-brake] problem z lewym ramieniem przedniego Avida SD7

martinw

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

Hamulce Avid SD7/klamki FR5/Linki BBB teflon

Do rzeczy,

Nie odbija mi lewe ramię przedniego hampla, ale tylko podczas pracy zawieszenia.

Hamulec sam w sobie jest wyregulowany idealnie.

Gdy rower stoi luźno bez obciążenia i gdy zacisnę klamkę ramiona dociskają klocki równo, nic nie ociera - ok.

Ale gdy tylko wsiądę, lub celowo docisnę amor (Tora tk) i w równocześnie zacisnę klamkę lewe ramię nie odbija i w czasie jazdy słychać szelest ocieranego lewego klocka. Gdy stanę oba ramiona ponownie odbijają prawidłowo.

W czym może być problem?

Myślałem, że pancerz jest zbyt długi i przy dobiciu amora zbytnio się wygina i wyciąga fajkę czego efektem jest nierówna praca ramion pod obciążeniem - sprawdziłem, skróciłem - nie pomogło.

Jakieś wskazówki? miał ktoś takie doświadczenie? Autentycznie nie czaję problemu.

Nie jestem pewien czy to normalny objaw i czym konkretnie jest spowodowany. Zauważyłem, że czym mocniej dobijam amor tym słabiej odbija lewe ramię (test na sucho gdy rower stoi).

Przy ok. 50% dobiciu lewe ramię praktycznie już w ogóle nie odbija i wygląda to tak jakby w tym momencie cały zestaw przesunął się symetrycznie w prawo (oba ramiona). Takie można odnieść wrażenie.

Amor RS Tora Tk, koła: piasta deore, szprychy dt champion 2.0, obręcz mavic 317

Poproś kogoś by Ci naciskał powoli na wideł. Jeśli w miarę ugięcia się go, klocek będzie zbliżał się do obręczy to imo wskazuje na zbyt dużą sztywność pancerza. Załóż szczęki tak, by ta z fajką miała możliwie mocno napiętą sprężynę, ta druga jak najlżej. Może uda się skompensować w ten sposób napięcie pancerza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...