Lukis81 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam mam amortyzator jak w tytule i po wycieczce na Rychleby miałem luz na sterach wymieniłem łożyska na maszynowe i dalej był luz i dźwięk metaliczny przy zablokowanym przednim kole. Dokręciłem stery i sprawdzałem i nie ma luzu ani na dolnej ani na górnej misce. Hamulec też jest dokręcony. Ewidentnie dźwięk dochodzi z amortyzatora i bardo delikatnie czuć na goleniach przy uszczelkach luz. Czy mogło się coś tam wewnątrz amora poluzować ? Czy taki objaw obejmuje gwarancja ? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Domniemam ze to moze być sprężyna ... trzeba by rozebrać a jaki przebieg ma widelec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ja zrobiłem na nim może 200km ale kupiłem jako używany rower z roku 2011 w niezłym stanie i amor sie tak nie zachowywal lecz z gwarancja 2 letnia od października 2012. Oddałem rower na gwarancje mają wysłać do harfy mysle ze nie beda robic problemow. Sprężyna ? to powietrzny jest tam jakąś sprężyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No sprężyna powietrzna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Okej bo zglupialem ze tam jest jeszcze jakaś sprezyna ale stalowa itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 23 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No to się urechotałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No ja też Gwarancja ta urechotana sprzężyne obejmuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slob Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Dobrze dokręć zacisk koła, ustaw rower kołem przednim do ściany pchając rower do przodu uginaj amora - nie powinno pukać. Wtedy odsuń przednie koło od ściany, zaciśnij przedni hamulec i bez uginania amora poruszaj amorem przód/tył tak aby ruszyć luz na goleniach - też nie powinno pukać. Jeśli puka w drugim wypadku a w pierwszym nie - sprawdź czy nie pukają klocki w zacisku hamulcowym. Jeśli puka w obu, najprawdopodobniej uszkodzone ślizgi lub uszczelki w części prowadzącej. Albo coś się "odkręciło". W tym amorze nie ma sprężyny metalowej, ten amor ma sprężynę na "dęte wiatry". Spuść powietrze z obu komór, aż amor wpadnie, wtedy poruszaj przód tył, aj będzie pukało, to nieciekawie - trzeba do serwisu. Jeżeli jednak pukanie jest bardzo ciche, to czasem tak bywa. Miałem tak w lisku i po rozebraniu wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Oddałem rower na gwarancje sprawdzali z innym kołem i było to samo hamulce przykrecone sprawdzone stery itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slob Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 hamulce przykrecone Ale chodzi o to czy klocki nie pukają o zacisk, co jest normalne. Ja mam XTR 2011 i pukają jak diabli. Wrażenie jakby pukał widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Nie nie pukają mam zacisk sainta na 4 tłoczki i tarcze Icetech 180mm a czuć było luz na goleni przy uszczelkach jak sie złapalo tylko nie wiem czy taki miał być lecz przy zakupie roweru tak nie było. Na rebie 2012 w drugim rowerze zero luzow i dźwięków a mam hamulce xt + tarcza Icetech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slob Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Sprawa jasna. Klekotanie idzie z amora. Trzeba rozebrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Aj stwierdzili w sklepie że dzwięki klekotanie jest w normie ale mi coś nie pasuje. Czy jest ktoś na forum z okolic Wałbrzycha promien do 100km kto pomógł by mi zajrzeć rozebrać ten amor bo znalazłem jakieś tutki lecz pierwszy raz wolał bym pod czyimś okiem go rozebrać. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ej, to jest revelation z "all travel" ? czy masz u-turna w nim? Tłumik motion control ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 taki Rock Shox Revelation RL Air 2‑P skok 120/150mm, Motion Control Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Mam Revelationa ale nie 2p wiec sprężyna jest inna moj działa bezszelestnie. Tłumki sa raczej takie same. w każdym badź razie cos jest nie tak, spróboj moze nagrać owy dźwięk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Mam rebe i ona tez chodzi bezszelestnie muszę go założyć z powrotem na rower bo w rękach niby luzu nie czuć lecz jak jest na rowerze to jest taki dziwny dźwięk przy zblokowanym przednim kole. Stery wymienione na maszyny hamulce podokrecane zacisk i tarcza. Próbuje krok po kroku dojść skąd ten dźwięk dochodzi. Sprawdzic rozebrac wszystkie elementy w ktorych moze byc to słychać mi sie wydaje jak by w środku dolnych lagow coś sie obijało delikatnie. A czy przy uciskaniu amorka tak jakby bulgocze syczy ci olej przy nacisku? Dlatego chciał bym go rozebrać ew wymienić olej uszczelki chociaż jest po przeglądzie w lipcu 2012. I wtedy bym wiedział ze to nie amor. Wiem ze na prawie każdej osi 15 mm jest luz lecz to czuć na kole. W tym revatlonie jest jakaś sprezyna Motion Control co sama sobie przepuszcza powietrze z + bo jest tylko do promowania jedna komora od góry +. Ewentualnie zalał bym go jakimś bdb olejem samochodowym bo mam dostęp do 0w 5w 15w shela castrola Pogoda deszczowa to można pucowac " każda srubkę" w biku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 ale puka ci to tylko w czasie "postoju " czy w czasie jazdy też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Postoju raczej podczas jazdy nie słysze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 no właśnie, tak myślałem, miałem kiedyśTorę 318 z tłumikiem motion control i tez podczas gdy się amor dociskało od 0% skoku do 5%, 0mm do 5mm w moim przypadku to tak troszeczkę stukał, nie jest to luz przód tył tylko tak jakby sprężyna negatywna nie odbija całego skoku do końca, nic się nie martw nic to nie szkodzi widelcowi próbowałem to naprawić ale nie da się raczej, chyba że byś wymieniał bebechy w środku, ale myślę że nie warto jeżeli to tylko podczas postoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ale to wada fabryczna jest czy podczas ekspoatacji tak się dzieje. Bo jest na gwarancji to mogę walczyć z Harfą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 jaki przebieg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ok 5tys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 1 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 no to nie ma się co przejmować, jeździj na tym i tyle, wiesz co, w niedziel pojedz ze mną na singla do głuszycy to zobaczę po oględzinach czy opłaca się to do harfy wysyłac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Z chęcią ale w niedzielę do Krakowa muszę jechać. Chyba że sobota ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.