jendrzych Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 W związku z tematem, jaki poruszyłem niedawno: "wymiana amortyzatora, czy wymiana roweru", zdecydowałem się niemal na kupno nowej ramy. Zrodziła się również koncepcja modyfikacji posiadanej ramy, polegająca na wymianie główki pod stery 1 1/8" i pomalowanie ramy proszkiem wg własnego widzimisię i poczucia smaku. Cenowo wychodzi to porównywalnie z zakupem nowego szkieletu zamortyzowanym sprzedażą starej ramy, jednak odczuwam lekki niepokój związany z spawaniem aluminium na małym fragmencie i odpuszczaniem naprężeń przez wygrzewanie całości w piecu. Rozmawiałem z Panem Rychtalskim, z ludźmi z Mielca (Bikepol) i z Torunia (Bio Bike) i twierdzą, że nie ma problemu - wszystko da się zrobić, zatem zapytuję na forum - miał kto doświadczenia z modyfikowaniem ram aluminiowych? Bawić się w to, czy kupować nowe?
Gość pw524 Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Ja bym wolał kupić nową. Odpuszczanie naprężeń, wygrzewanie. Jakoś nie mam przekonania że to będzie tak dobrze jak oryginał. Poza tym jeśli koszt porównywalny z zakupem innej ramy to nie lepiej kupić nową?
jendrzych Napisano 22 Października 2012 Autor Napisano 22 Października 2012 Ramy dostępne na rynku obrażają moje poczucie estetyki Opcja wymiany główki wynikła z przytoczonej powyżej konstatacji. Być może moje niepokoje są przesadzone - ludzie robią rowery z aluminium, inni na nich jeżdżą i zębów sobie nie wybijają. Mam cichą nadzieję, że przeczyta mój wątek ktoś, kto korzystał z doświadczenia wymienionych powyżej firm i podzieli się doświadczeniami...
jendrzych Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 Po rozpoznaniu technologii spawania sluminium i ryzyka z tym związanego, zdecydowałem się zostawić rower w stanie dotychczasowym z docelową wymianą widelca na sztywny - posłuży jako maszyna turytyczna. W garażu pojawi się natomiast coś nowego...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.