Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] LHM+ czy Shimano?

Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki sznib.

Kolega zalewa swoje hamulce hydrauliczne shimano XTR LHM - em i wszystko działa ok. Uważa że olej Shimano to przepłacanie bo na LHM działa tak samo.

Jest wiele odmiennych opinii ale ja wolę nie eksperymentować jeśli nie ma stu procent pewności że nic się nie stanie. Wolę dopłacić te 50 zł i być pewnym że wszysko będzie tak jak trzeba.

Tylko że za 20 zeta LHM kupimy w opakowaniu 1l czyli 10x więcej ...

LHM jak i olej haulcowy Shimano to mineralny olej hydrauliczny ... na obu hamulce działają tak samo ...

Mieszać tych "oliwek" raczej nie zalecam ale zalanie hamulca od "zera" olejem LHM zamiast Shimano bez uszczerbki dla układu hamulcowego jak najbardziej wykonalne i przez wielu sprawdzone.

Pozdro

• Mod Team

Zakładając że będziesz prawidłowo używał hamulców i ich nie zapowietrzał płyn można wymieniać co 2-3 lata. 100ml starczy na 4 krotne zalanie obu hamulców. To w najgorszym wypadku masz zapas na 8 lat ;)

1l butle są dla serwisów gdzie odpowietrza się naprawdę dużo hamulców i taka ilość użytkownikowi taka ilość na pewno potrzebna nie będzie.

LHM jak i olej haulcowy Shimano to mineralny olej hydrauliczny ... na obu hamulce działają tak samo ...

Nieprawda. Było już kiedyś pisane o różnicach między olejem Shimano i LHMem. LHM jest gęstszy, przez co pracuje gorzej. Sam dość długi czas używałem LHMa, potem kupiłem rozlewkę oleju Shimano i do LHMa już nie wrócę.

LHM był dobrą alternatywą kiedy olej Shimano można było dostać tylko w oryginalnych buteleczkach po 50ml za prawie 40pln. Przy obecnych cenach rozlewek nie warto wydawać 30pln za 1l LHMa, którego i tak w życiu nie wykorzystamy, gdy za mniej niż połowę mamy rozlewkę oryginału, która starczy na dłuuugo.

• Mod Team

Żadne ideologie, ja piszę z własnego doświadczenia. Porównując olej Shimano i LHM różnica na plus oleju Shimano jest odczuwalna (klamka na LHMie jest zdecydowanie bardziej gumowa). Poza tym, jak pisałem, lepiej kupić oryginał w rozlewkach niż 1l LHMa, którego nie ma sposobu żeby zużyć. Taniej wyjdzie, i olej lepszy.

Jezdze na LHM i jak czytam, te wasze wymysly nt. cudownych wlasciwosci oleju Shimano, to tylko pusty smiech mnie ogarnia.

Dorabianie ideologi to zla droga ;)

Te cudowne właściwości to niższa lepkość. Elyta a takich rzeczy nie wie :)

Mieszać tych "oliwek" raczej nie zalecam ale zalanie hamulca od "zera" olejem LHM zamiast Shimano bez uszczerbki dla układu hamulcowego jak najbardziej wykonalne i przez wielu sprawdzone.

Pozdro

Jeżeli wg Ciebie działają tak samo to wiedz, że coś się dzieje!

Hmm ...

Osobiście tego nie potwierdzę bo ja to śmigam od zawsze na układach z DOT`em ale ... zastanawia mnie fakt inny ...

Skoro zalałem kilkunastu różnym użytkownikom (od totalnych amatorów po ambitnych amatorów biorących udział w zawodach) LHM do układów na olej mineralny zazwyczaj shimano i nikt nie wraca z reklamacją to musi coś w tym być.

Żeby nie było za każdym razem dostają alternatywę jaki olej chcą i wiedzą co mają w układzie.

Zastanawia mnie jeszcze inny fakt kilka razu tu wskazany czyli "gumowatość" klamki na LHM.

Skoro oba oleje są nieściśliwe jak to zazwyczaj ciecze mają w swojej naturze to niby skąd to na prawidłowo zalanym układzie bez powietrza się bierze ?

No nic może kilkanaście układów lub brak profesjonalizmu ich właścicieli to za mało abym mógł wyciągać jakiekolwiek wnioski.

Pozdro

Uważa że olej Shimano to przepłacanie bo na LHM działa tak samo.

Wypowiadało się wiele osób które to dogłegnei sprawdzały -naprawdę nei ma co oszczędzać tych 15-20zł.

Koszt kupienia rozlewki z dużej bański naprawdę nie jest wielki.

Wszelkie zamienniki działają gorzej i szkoda hampli.

...

Skoro zalałem kilkunastu różnym użytkownikom (od totalnych amatorów po ambitnych amatorów biorących udział w zawodach) LHM do układów na olej mineralny zazwyczaj shimano i nikt nie wraca z reklamacją to musi coś w tym być.

Żeby nie było za każdym razem dostają alternatywę jaki olej chcą i wiedzą co mają w układzie.

....

Tak jak parametry oleju wlanego do amortyzatora czy np do smarowanwei łańcucha maja znaczenie, tak też zapewne dokładny skład tego co wlewamy do hamulców ma znaczenie.

Podejrzewam,że shimano projektuje je pod konkretną gęstość, lepkość itp.

Zamienniki mogą zaburzać tę pracę.

Zresztą jak ktoś kupuje hamulce za ładnych kilka stówek do roweru za kilka tysięcy to jest sens oszczędzać na czynniku roboczym?

Koszty zwłaszcza z rozlewki to są grosze.

Olej mineralny SHIMANO do hamulców hydraul. 100ml (2685784566) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

15 zł i starczy na kilka zalań więc dla większości osób zapewne na kilka lat

Rzezniol - proponuję żebyś zalał kiedyś hamulce olejem finish-line. Może wtedy uda Ci się zaobserwować różnicę między FL a LHM. Naprawdę warto spróbować.

Nawiasem mówiąc hebel zalany LHM Totala działa tak koszmarnie, że nie rozumiem jak można nie widzieć różnicy. Na LHM Delphi to jeszcze pół biedy i amator nie zauważy różnicy gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż 15-20* C

Nawiasem mówiąc hebel zalany LHM Totala działa tak koszmarnie, że nie rozumiem jak można nie widzieć różnicy. Na LHM Delphi to jeszcze pół biedy i amator nie zauważy różnicy gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż 15-20* C

Nawiasem mowiac mam LHM Citroena i Elyta jak zalala tak jezdzi od 3 lat ;)

Ja nie czuję różnicy, naprawdę :) Teraz hamulce mam zalane jakimś czeskim Nachazelem - też nie czuję żeby było lepiej/gorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...