Skocz do zawartości

[Stojak] Problem z wyborem odpowiedniego stojaka

Diabaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam ten drugi - lekki i przyjemny. Czasem, przy mocniejszym szarpnieciu, pojawia sie problem ze stabilnoscia przedniego kola. Ogolnie stosunek jakosci do ceny na + ...

Napisano

Oba stojaki mają jedną zasadniczą wadę ... :)

Nie sprawdzają się przy serwisie gdy masz zdjęte przednie koło.

Łatwiejszy i funkcjonalniejszy w użyciu moim zdaniem jest stojak z hakami, zawsze masz w 100% dostępną jedna stronę tylnego koła.

W stojaku na oś koła rurki utrudniają pracę np przy przerzutce z tyłu.

Pozdro

Napisano

pierwsza opcja jest praktyczniejsza i prostsza.........tam nie ma co sie zepsuć:-)

ja sobie sam pospawałem ze złomu który znalazłem w garażu - jest wielki i ciężki ale posłuży długie lata.

Napisano

Tego typu stojaki nie są serwisowymi,służą raczej do tego by rower podtrzymywać-by nie opierał się np. o ścianę.

O wiele praktyczniejsze rozwiązanie z możliwością regulacji wysokości np.:

http://allegro.pl/se...2726275687.html

No tylko że cena jest wyższa niestety.

Napisano

Tego typu stojaki nie są serwisowymi,służą raczej do tego by rower podtrzymywać-by nie opierał się np. o ścianę.

O wiele praktyczniejsze rozwiązanie z możliwością regulacji wysokości np.:

http://allegro.pl/se...2726275687.html

No tylko że cena jest wyższa niestety.

niestety, nie mieści się to w mojej półce cenowej no i gabaryty trochę za duże (chce na nim trzymać rower w mieszkaniu) ;), z tego co czytam chyba faktycznie stojak na oś jest mniej rozsądny

Napisano

Mam ten pierwszy składany stojak z dwoma hakami. Serwisujemy na nim 4 rowery. 2 z przednią amortyzacją, 1 kolarzówkę i fulla. Regulowałem na nim przerzutki, hamulce, czyszcze cały napęd i rozkuwam spinkę i szejkuję łańcuch, wymieniało się linki, pancerze itp.

+ zajmuje mało miejsca po złożeniu

+ szybko się go składa/rozkłada

+ jest mobilny dosyć

+ dosyć dobrze trzyma rower

+ nie jest utrudniony dostęp do kasety i tylnej przerzutki

- trzeba dobrze wyregulować wysokość haków względem trójkąta ramy i stojak przesunąć najdalej jak się da, aby kręcąc pedałami nie uderzały w stojak

- jak ktoś nie jest wprawiony w regulacji przerzutek czy chce serwisować np kilka rowerów po kolei to jest uciążliwy bo wymusza pochyloną pozycję lub kucającą i np mnie bolą plecy

- bez przedniego koła serwisowanie raczej będzie mocno utrudnione lub niemożliwe, tak samo serwisowanie przy przednim kole które będzie potrzebowało bycia w powietrzu

Ja jak chyba będę miał $ to w następnym roku kupię jakiś Velomann'a stojak i mocować rower za ramę/sztyce.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...