Skocz do zawartości

[Obręcz] Obręcz i szprychy 28''

Adamspeed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Po dwoch latach użytkowania mojego kubusia (Cube Sl Cross Pro) tylne koło zostało zcentrowane na tyle, że musiałem udać sie do serwisu aby dalej użytkować rower.

Poczym okazało się ,że obręcz koła jest popękana (wyszło to jak już koło wyprostowali) - nie wiem czy istnieje taka możliwość aby obręcz pękła podczas naciągania i była to wina mechaników?

Obręcz jest popękana w trzech miejscach obok szprych, jak bede miał możliwość zrobienia zdjęć zrobię i wrzucę ale na dzień dzisiejszy nie mam jak.

Potrzebuję pomocy w zakupie obręczy bądź koła ale zdaje mi się, że jeżeli posiadam moim zdaniem sprawna piaste-to piasty nie potrzebuje?

Obecna obręcz to "Schürmann yak 19" niestety nie mogę nigdzie znaleźć ceny posiadanej obręczy wiec ciężko mi powiedzieć ile chcem wydać. Myśle,że coś ok 200zł a może nie, jak okaże sie ,że obręcz którą posiadam kosztuje dla przykładu ok 70zł to nie będę widział potrzeby wydawania wiele więcej, ponieważ jestem i byłem z tej obręczy zadowolony. Koła w tym rowerze nie miały lekko lasy nie lasy, różnoraki teren jak i dwa maratony mtb. Przebieg tych kół to 5600km (do 5300km proste niczym strzała-poczym lekka wywrotka i koło skrzywione). Pan w serwisie twierdzi, że taki przebieg na tak marne koła to i tak mistrzostwo świata, ( mówił tak myśląc ,że jeżdżę głownie po szosie)-ja tak nie uważam ale ogólnie rzecz biorąc nie znam się wiec mogę sie mylić. Mówił również, że jazda na takim kole jest nie do przyjęcia i trzeba je natychmiast wymienić. Czy sprzedawca miał racje?

W sklepie mówiono mi, że za ok 160zł mogę mieć dużo lżejsze i wytrzymalsze koło...

Moje wymagania co do obręczy są takie:

-w miarę możliwości lekka chodź taka jak jest w zupełności mi wystarcza, mogę pójść w wytrzymałość a nie masę pod warunkiem ,ze nie kupie jeszcze cięższej obręczy jak mam.

-w miarę dopasowana wyglądem do poprzedniej-jedno koło takie drugie takie kuło by mnie w oczy.

Link do strony producenta tej obręczy:

Schürmann Fahrradteile: Yak 19

link do zdjecia obręczy:

http://images.fahrra...oss_pro_white_3[1000x700].jpg?forceSize=true&forceAspectRatio=true

W sklepie mówiono mi, że za ok 160zł mogę mieć dużo lżejsze i wytrzymalsze koło.

pozdrower dla wszystkich i z góry wielkie dzięki za pomoc.

Napisano
W sklepie mówiono mi, że za ok 160zł mogę mieć dużo lżejsze i wytrzymalsze koło.

- mieli racje. Wystarczy, że dobrze poszukasz.

Skoro byłeś z tej obręczy zadowolony i twoja piasta i szprychy są w dobrym stanie to opłacalna opcją bedzie kupno tej samej obreczy i zaplecenie nowego koła na starych szprychach. taka obrecz bedzie kosztowała ok 50zł + zaplecenie ok 50zł i masz koło.

do innej obreczy bedziesz musiał kupic innej długosci szprychy czyli ok. 30zł przy najtańszych szprychach ew. poszukaj obreczy o tym samym ERD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...