grochu Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Hej, od paru lat posiadam ramke Author Basic 17" (rocznik '07), zachcialo mi sie zmian na cos lzejszego i sztywniejszego (basic wazy 2.2kg i jest miękki) i natrafilem na aukcje z rama Author Kinetic ASL 18" (też 2007r) która teoretycznie jest 1półke wyżej niz Basic, biorąc pod uwage ze damskie ramy (ASL) maja krotszą górną rure zaczalem szukac geometrii tych dwoch ram, niestety jedyne co znalazlem to pdf z geometriami ram Authora na rok 2011...byc moze niewiele sie zmienilo w dlugosciach i kątach, nie wiem, tak czy siak porównajmy: _____________________Basic 17"_________________________Kinetic ASL 18" podsiodłowa____________432mm_____________________________457mm górna_________________556mm_____________________________543mm dolna tylnego trójkata_____425mm_____________________________425mm kąt podsiodlowej__________73st_______________________________73,5st kąt główki_______________71st_______________________________ 70st wysokosc glowki_________125mm_____________________________120mm baza kół_______________1054mm____________________________1051mm reszte wymiarów tutaj http://www.velo.pl/p...author-2011.pdf .. z tego co widze "damka" Authora mimo ze o 1cal wieksza to tak naprawde ma krotsza baze kół i górną rure przez co powinna byc zwinniejsza od mojego Basica 17" (mam akurat dluzszy mostek w zanadrzu więc idealnie by było), kąt główki i jej wysokość są nieco inne (nie wiem w sumie jak to wplynie na jazde)... podsiodlowa w Kineticu 18" ASL jest wyzsza co zmniejszy ryzyko pękniecia ramy ponieważ sztyca bedzie o te 2cm glebiej w rurze niz w Basicu 17". Moje pytanie - jakie są minusy przerzucenia sie z mojego Basica na Kinetica ASL z podsiodlowa o 1 cal większą? doświadczeni bikerzy-luknijcie na geo ramy w pdf'ie tam jest wiecej danych i jeszcze jedno, w sumie dosc wazne, ale wątpie zeby ktos znal odpowiedz - wiecie ile wazy rama kinetic ASL 18"? bo nie wierze ze tyle co moj ołowiany Basic, mam nadzieje ze jest lzejsza, w koncu rower na niej zlozony byl sprzedawany o cale 3000 koron drozej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.