Wojtek000 Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Cześć, przymierzam się do złorzenia złożenia roweru na dużych kołach i pomyślałem, może warto zamontować do niego sztywny wideł, przede wszystkim jest o 1 kg od amortyzatorów z tego przedziału cenowego. Czy warto montować sztywny widelec i czy będzie przynajmniej troche tłumił drgania? Jak jest z wytrzymałością carbonu? Jeżeli ktoś posiada ten Widelec DT Swiss XRR 470 29er Widelec DT Swiss XRR 470 29er [FK-DT012] - 999.00�zł : BikeAtelier.pl widelec to poproszę o opinię. Edytowane 19 Października 2012 przez durnykot Ortografia
rzymo Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Amortyzację to zapewni szeroka opona z niskim ciśnieniem, a nie sztywny widelec. Sztywniak wyglądający podobnie jak amortyzator (golenie w kształcie rur) to gorsze rozwiązanie. Lepiej spisuje się kształt jak poniżej. Niemniej to cały czas jest sztywny widelec, cudów nie można się spodziewać Sporo jeździłem i jeżdżę na pełnych sztywniakach, o ile tylko korzystam z baloniastych opon (np. Race King 2.2") i stosuję odpowiednio niskie ciśnienie, to nie jestem w stanie wyczuć z jakiego materiału jest widelec. Opona potrafi zapewnić kilka cm skoku i skutecznie maskuje wpływ widelca na tłumienie drgań/amortyzację.
derwisz Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Co to za piękny widelec ? Edytowane 19 Października 2012 przez derwisz
DEVILEK Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Jeśli zależy Ci akurat na tym DT, to mogę w poniedziałek zapytać w pracy, co i jak, czy mają z nim jakieś doświadczenia. Osobiście jeżdżąc dużo po mieście, jednak nie chciałbym sztywnego widelca w ramie, amortyzacja w mieście często się przydaje.
Leszex Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 A czy można taki widelec zamontować do roweru 26"? Pytam ponieważ nawet sztywniaki pod duże koło są prawie o cm niższe od mojego drake 100mm 26".
Rulez Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 To zmień skok tego Drake na 80 mm w ten sposób go obniżysz około 20 mm.
rzymo Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 (edytowane) A czy można taki widelec zamontować do roweru 26"? Pytam ponieważ nawet sztywniaki pod duże koło są prawie o cm niższe od mojego drake 100mm 26". Można, obecnie jest całkiem spory wybór wysokości sztywnych widelców, od 39, 40 do prawie 50cm. Pamiętaj też, żeby przy ewentualnej wymianie uwzględnić sag Co to za piękny widelec ? http://www.ebay.com/itm/2012-CLIMAX-Disc-FULL-CARBON-RIGID-MTB-FORK-29-/110964128496?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item19d5fa3af0 i podobne konstrukcje (Supernova, Ragley, Niner, Bontrager RXL, Hylix, Origin 8, On One). Edytowane 19 Października 2012 przez rzymo
Wojtek000 Napisano 20 Października 2012 Autor Napisano 20 Października 2012 (edytowane) "Jeśli zależy Ci akurat na tym DT" nie jeżeli proponujecie coś lepszego w podobnej cenie. Edytowane 20 Października 2012 przez Wojtek000
slob Napisano 22 Października 2012 Napisano 22 Października 2012 Czy warto montować sztywny widelec i czy będzie przynajmniej troche tłumił drgania? Nie będzie. Jak się ścigasz w XC to na 1,5 godzinki gładkiego wyścigu starczy. Sztywny widelec łupie jak diabli. Próbowałem na Ninerze...jechać się nie da. Pamiętaj, że amortyzacja z przodu to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim trakcja przedniego koła. Ujmę to tak: zapierniczasz z górki po korzeniach, kółko przednie się odbija na sztywno, a tu....nadjeżdża przyszłość zwana "drzewem". Trzeba skręcać i hamować, tylko ...jak to zrobić jak przednie koło odrywa się od ziemi na korzeniach. Amortyzator nie jest od wygody, jest po to by "łykał przeszkody" i zapewniał styczność kierującego koła z podłożem. No chyba, że lubisz wrażenia jakie zapewnia sztywny widelec.
Rekomendowane odpowiedzi