Lyku Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam Jestem posiadaczem Gianta Terrago 6000 aluxx , zakupilem go jakis rok temu i smigalem na nim okolo miesiąca, później przeprowadziłem się do mieszkania gdzie rower stał okolo 10 miesięcy, dzis okazało się że rower ma zablokowany amortyzator oraz tylni hamulec, moze nie tyle co zablokowane bo zarówno tylnie koło jak i amortyzator jezeli na siłę siechce to chodzą. Dzis rower trafil do serwisu gdzie zostanie mi naprawiony hamulec za okolo 18 funtów, wydaje mi sie ze to dobra cena ,jednak amotrtyzator z przodu , z trego co kojarze jest to Suntour XCM 100mm nie zostanie naprawiony bo oni sie tym nie zajmuja, sprzedawca polecił udac sie do sklepu gdzie to robią ale z bomby wyliczył to na jakies 100funtów czyli 500 zł roboty... Moje pytanie jest takie, co moglo pójśc nie tak, rower stał w zamknietym pokoju gdzie nie bylo wilgoci ani jakis dziwnych warunków, normalny mieszkalny pokoj, 10 miesięcy bez uzywania zadnego kręcenia niczym nie bylo, czy nie da się tego naprawić ze tak powiem samemu? Czytalem o tym że czasem wystarczy uzupełnić płyn czy cos takiego, jednak ja sie na tym za bardzo nie znam, jeżeli mógłbym prosić o jakieś info bądź porady byłbym bardzo wdzięczny. Pzdr Lyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2012 W ogolę nie działa? może zostawiłeś go w pozycji zablokowanej i sie blokada zacięła? rozbierz go bo to banalnie proste wtedy wszystkiego sie dowiesz. Jeżeli tłumik z blokada jest uszkodzony jego trzpienia nie wepchniesz natomiast sprężyna nie powinna stawiać oporów. Możliwe ze po rozebraniu i nasmarowaniu zacznie pracować normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Stawiam na to że, zablokowany jest przy goleni blokadą skoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lyku Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 przyjechałem nim w dzien przeprowadzki i wszystko działało jak należy następnie postawiłem go pod sciana i tak stał 10 miechów, ok jak tylko odbiore rower z serwisu rozbiore amor i postaram się "wyczyscic" go i przesmarować jakimś smarem moze zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ale przed rozbieraniem sprawdź jeszcze to o czym wspomniał Pinio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Tylko nie wydawaj tych 100 funtów na serwis. Za tyle kupisz znacznie lepszy amor. A jak chcesz się zabrać za tego XCM-a to poszukaj instrukcji w necie (strona suntour, youtube lub inne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.