Skocz do zawartości

[opony] Nowa opona

Rumunekpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszsytkich. Moja obecna opona Continental Xking 2.2 drut konczy zywot jak jej popwedniczka. i tu nie jest zajechana tylko prujace sie nitki. Poprzednia skonczyła zywot wielkim wybuchem i z tego co widze obecna tez juz ma chec odlotu. wiec tu prosba/pytanie. jaka opona. tylko odrazu mowie NIGDY ale to nigy juz wiecej continentala. Co myslice o schwable black jack 2.25? oczywiscie 70% jezdze asfalt-szutr. ale w przeszłym roku zamierzam byc uczestnikem maratonów. i opona drutowana, tak do 70zł max. z przodu mam continentala mountai king 1 2.2 i jak na razie jest okej. z gory dzieki. :D

Napisano

Black Jack to nie jest jakaś szczególnie dobra opona. Zastanów się nad takimi oponami: Kenda Karma, Kenda SBE, Schwalbe Smart Sam. Jeśli do 70 zł, to możesz myśleć o wersji zwijanej tych opon (poza Schwalbe). Ma to dwie zalety- są one o około 100g lżejsze, a także w przypadku Kendy zastosowana jest lepsza mieszanka gumy, przy czym wytrzymałość wydaje się podobna co w wersjach drutowych.

Napisano

Tak szczerze to waga mnie mało interesuje. słyszałem ze karmy maja małą zywotnosc "bierznik". no to jak na razie to jest za smart sam. a np. schwable alpha cos tam cos tam?

Napisano

Smart Samy będą idealne. A co do Schwalbe Alpha... nie kojarzę niczego takiego. Jedyna opona tej firmy o nazwie zaczynającej się na "A" to Albert, ale opory toto ma ogromne.

Napisano

Tak szczerze to waga mnie mało interesuje. słyszałem ze karmy maja małą zywotnosc "bierznik". no to jak na razie to jest za smart sam. a np. schwable alpha cos tam cos tam?

Mała żywotność dla Karm? Mało to ile według Ciebie? Dla mnie ok 5k km to nie jest mało jak na taką oponę i za tą cenę, ale oczywiście zależy jak jeździsz...

Napisano

Sporo opon miałem i o Karmie na pewno nie można powiedzieć że się szybko zużywa. Jest na forum wielki wątek dotyczący tej opony, myślę że warto, żebyś poczytal, bo zwijana Karma w tej cenie to raczej najlepszy wybór. Mówisz, że niska waga Cię nie interesuje, a w przyszłym roku chcesz startować w zawodach. Wg mnie dbanie o to, żeby do roweru trafiały możliwie lekkie części, jeśli spełniają inne kryteria, czyli ceny i trwałości, czy wyglądu to część przygotowań do zawodów. Wydasz 60zl na przypadkową drutówkę 650g, a za 55 masz sprawdzoną, dobrą oponę i na dodatek często poniżej 500g. Ale zrobisz jak uważasz:)

Napisano

Jak chcesz dobrą oponę w budżecie do 70 zł za sztukę to polecam Ci GEAX SAGUARO w wersji 2.0 albo w wersji 2.2 albo Kenda Karma 2.0 lub 2.2. Z tym,że do 70 zł kupisz saguaro drutową a karmę zwijaną. Są to naprawdę dobre opony.Jeździłem na saguaro aktualnie mam komplet Karm 2.2.Moim zdaniem Karma jest lepsza od Saguaro z racji tego,że można pewniej jeździć nią na mokrym,no i jest o połowę tańsza - mam tu na myśli te zwijane.

Karma w wersji 2.2 jest dużym balonem i będzie miała większe opory na asfalcie ale w terenie nie pożałujesz,że ją masz na kołach.Idzie jak burza.

Ja dla zmniejszenia oporów ( z całkiem dobrym skutkiem ) na tył założyłem sobie Schwalbe RR 2.1 a na przodzie zostawiłem karme.

Polecam Karmy - stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.

pozdr.

R/

Napisano

Dokładnie ta.Tylko musisz wiedzieć,że Kenda to nie Conti i nie zaniża rozmiarów.Ta w wersji 2.2 to szeroki i wysoki bieżnik.Jest dość komfortowa w terenie ale na asfalcie będziesz czuć opór,może nie jakiś duży ale będzie.Karma w wersji 2.0 będzie szybsza ale też będzie mieć gorszą trakcję w terenie od tej 2.2.

Ja na swoim komplecie przejechałem około 400km w tym także po asfaltach i nie widzę w ogóle zużycia,na oponach są jeszcze fabryczne włoski.Jest to fajny tajwański produkt:)

pozdrawiam

R/

Napisano

No właśnie o tym mówię:)

Conti jak i Maxxis zaniżają swoją rozmiarówkę,kupujesz niby 2.2 a w gruncie rzeczy jest to marne 2.0.No ale widocznie mają już taką politykę.Ogólnie uważam,że Conti czy też Schwalbe są dość mocno przereklamowane i dość drogie.Producenci kładą nacisk na marketing a nie na jakość sprzedawanego produktu.Jeździłem na Conti,teraz mam na tyle Schwalbe i nie uważam je za jakieś rewelacyjne opony.

pozdrawiam

R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...