Skocz do zawartości
  • 0

Łańcuch 10 rzędowy na kasecie 9 rzędowej czy będzie pasował?

Gość Paweł

Pytanie

Napisano

Witam, part dni temu kupiłem uzywany rower, sprzęt wygloda dośc solidnie w porównaniu do hipermarketowców. Jednak przejdźmy do sedna sprawy, po rozpakowaniu i złożeniu roweru zauważyłem, że po naciśnięciu na pedały przeskakuje coś (łańcuch stoi w miejsu a korba obraca się). Na początku myślałem że to wina przerzutki, ale poczytałem troche i okazało się że łancuch nie pasuje do mojego osprzętu tzn, łańcuch który jest założony to shimano Ultegra CN6600 który jest 10 rzędowy a ja mam u siebie kasete 9 rzedową. Tu mam pytanie czy kupić nowy łancuch czy ten który mam skrócić o jedno ogniwo? Osprzęt do Shimano deore LX

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Łańcuch 10 sp jest węższy od 9, więc faktycznie może to kiepsko działać.

Dobrze założyłeś w ogóle łańcuch? Pamiętaj, że jest on kierunkowy. Spinka?

Dlaczego chcesz skracać łańcuch i co miałoby to dać?

Pokaż może też fotki tego napędu, być może jest coś zużyte. Rozumiem, że łańcuch przeskakuje na korbie pod obciążeniem.

Napisano
łańcuch stoi w miejsu a korba obraca się
???? :unsure:

Sprecyzuj moze w czym dokladnie problem, bo to co opisujesz raczej w przyrodzie nie wystepuje. Z pominieciem bezzebnych zebatek korby....

Lancuchy 10sp dzialaja bardzo dobrze z kasetami 9sp.

Napisano

na foto widać znaczne zużycie tylnej kasety zębatek--do wymiany

a jak nowa kaseta to warto razem i nowy łańcuch

a i koronki korby nie są pierwszej młodości i na nowym łańcuchu słabo to będzie działać

ps;

jeśli siodełko jest odpowiednio ustawione to kolega nabył nieco za dużą ramę do swojego wzrostu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...